Dla kogo FSC? [6]
Witam,
Jestem zainteresowany tematem certyfikacji FSC a konkretnie możliwością stosowania oznaczenia FSC. Czytam na różnych stronach odnośnie tego, kto musi przejść certyfikację, ale nie mogę znaleźć tego, czy ja (mała firma produkująca akcesoria z drewna) mogę oznakować swoje produkty logiem FSC. Oczywiście akcesoria wykonywane są z drewna posiadającego certyfikat FSC. Czy coś stoi na przeszkodzie, czy jednak trzeba wydać pieniądze na certyfikat? Trochę dla mnie byłoby niepojęte, żeby jeszcze producent korzystający z drewna FSC musiał mieć certyfikat - w końcu wystarczającą kontrybucją na rzecz środowiska, jest samo skorzystanie z takich materiałów.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Marcin [1]Odpowiedz na ten wątek2015-03-29 17:41:45
Dla kogo FSC?
Musisz zapłacić. Zostanie Ci nadany numer certyfikatu, będziesz musiał przestrzegać zasad zgodnych z FSC. Co roku audyt itp. Pewnie już dzwoniłeś i dopytywałeś o ceny i reguły certyfikacji wiec nie bede sie rozpisywał.
Andrzej [20]Odpowiedz na ten wątek2015-03-29 17:54:18
FSC ceny
Bardzo proszę o informację ile może kosztować najtańszy certyfikat FSC na tartak 2 osoby zatrudnione jakie inne koszty z utrzymaniem
pozdrawiam
Jadwiga [1]Odpowiedz na ten wątek2019-05-09 20:48:30
Koszt FSC
Proponuję zwrócić się do którejś z jednostek certyfikujących i zapytać o wycenę. Koszt certyfikatu FSC składa się z kilku części (opłata stała, opłata uzależniona od wielkości produkcji, opłata za audyt, ewentualnie koszt wdrożenia jeśli komuś to zlecamy). W przypadku tartaku przerabiającego ok. 12 tys. m3 drewna koszt wdrożenia i pierwszego audytu to ok. 12-14 tys. zł. W kolejnych latach koszt to ok. 6 tys. zł.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2019-05-16 10:58:00
FSC moim zdanie to głównie haracz, a z ochrona środowiska w naszych lasach ...
niewiele ma to w PRAKTYCE wspólnego, więc nie chodzi o to, że jesteś mały czy duży ale o to żebyś płacił.
JAREK [12]Odpowiedz na ten wątek2019-05-16 18:39:36
FSC jest dobrowolne
Chcesz płacisz, nie chcesz - nie musisz. Problemem jest CE na więźbę, do którego zmusza cię prawo. Co roku musisz wydać 5-6 tysięcy niezależnie od skali produkcji.
Michał [151]Odpowiedz na ten wątek2019-05-16 22:11:57
Poradnik FSC w 6 krokach
Osoby zainteresowane wdrożeniem FSC może zainteresować poradnik:
https://www.drewno.pl/artykuly/11467,certyfikat-fscr-coc-w-6-krokach-bezplatny-poradnik-do-pobrania.html
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2019-07-22 14:47:51
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.