DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Realne skutki działań LP OD 2008 ROKU [2]

Brak surowca na cały rok działalności firmy w normalnej średniej cenie - po zakupach w akcjach typu e-drewno lub e-systemowe wszystkie firmy małe i średnie produkujące budowlankę ,palety według mojego 12-doświadczenia nie mają prawa wytworzyć zysku .Ja nie mam złudzeń do dalszej przyszłosci i przez ostatnie 5 lat z 40 osób zostało w firmie 0 osób .Dziękuję ci POLSKO i LASOM PAŃSTWOWYM za waszą lepszą przyszłość

adam mituniewicz [10]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 07:07:32

Zgłoś nadużycie

Popieram Panie Adamie, niedługo zostaną tylko wielkie molochy . Z nami ...

tartacznikami małej i średniej wielkości będzie tak jak z osiedlowymi sklepikami które zostały wycięte w pień przez markety. Tylko należy pamiętać że my mali i średni zatrudniamy 90% osób w tej branży a Lasy Państwowe swoją chorą polityką sprzedażową promującąc tych większych i mocniejszych promują również zubożenie społeczeństwa i wzrost bezrobocia- temat do przemyślenia dla ekipy rządzącej...

Radek [62]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 09:11:08

Zgłoś nadużycie

Taaa... ekipa rządząca myśli, ale o tym jak sobie zrobić dobrze

Michał [151]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 09:39:44

Zgłoś nadużycie

"Przedstawiciel" LP [6]

Zaraz nam wyjaśni o wolnym rynku, nieudacznictwie w prowadzeniu biznesu etc...
a i jeszcze o całej puli na e-drewno .....
Wiecie co , jeżeli LP przestałyby manipulować masami jak w artykule to chyba powoli skłaniam się za 100% na e-drewno.
Przestali by w końcu nas straszyć !
I tak nie może być już gorzej ..........

turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 10:45:55

Zgłoś nadużycie

Praktycznie od początku wprowadzenia internetowej sprzedaży drewna przez LP ...

uważam, że całość pozyskiwanego drewna powinna być sprzedawana poprzez aukcje e-drewno. Dodatkowo stoję na stanowisku, że oferty wygrywające powinny być publicznie dostępne.
Te dwa elementy moim zdaniem spowodowałyby uproszczenie zasad sprzedaży drewna, ustabilizowały sytuację cenową i zamknęły drogę do większości możliwych manipulacji.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 11:40:51

Zgłoś nadużycie

fakt

organizacja lasy - musialby wziasc za to odpowiedzialnosc. Generalnie praktyka normalna - takie decyzje na co dzien ponosimy prowadzac dzialalnosc.

Wrinks [192]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 11:55:00

Zgłoś nadużycie

Tym razem i ja się zgadzam

Od zawsze mówiłem, że tylko e-drewno. Ale nikt mnie nie chciał słuchać dwa lata temu.
Czy publicznie dostępne wyniki? Nie wydaje mi się - dopiero można by sugerować manipulacje. Ja wiem, że powołuje się Pan na to, że LP to firma państwowa itp... a jak już nie będzie państwowa? Przy pełnym e-drewno za 2, 3 lata zostały by właśnie "molochy", a średniacy... może właśnie lokalne zmowy cenowe, bo raczej nie mieliby szans w konkurowaniu o surowiec. Co do poruszanego pośrednictwa i firm jedynie z historią - pośrednicy są w każdym biznesie - będą, dopóki będzie popyt na ich towary.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 19:15:58

Zgłoś nadużycie

To może mały przykład

z terenu niemiec podasz wujku?
Jakoś nie słyszałem o pośrednikach handlujących drewnem w Niemczech ?????
Czyżby jakiś wyjątek te Niemcy ???

turkuc podjadek [8]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 21:24:19

Zgłoś nadużycie

Firmy pośredniczące w handlu drewnem na rynku niemieckim funkcjonują i to ...

całkiem dobrze.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 22:53:46

Zgłoś nadużycie

Jak na razie LP są państwowe (przynajmniej w teorii) tak więc jawność ...

działań powinna być tu całkowita.

To, że rynek się zmienia i będzie zmieniał nie ulega wątpliwości - część firm z niego zniknie. Udział firm przerabiających drewno masowo na pewno będzie rósł np. ze względu na rosnące koszty pracy.

Co do zmowy cenowej - można to zrobić legalnie tworząc grupy zakupową. Obecne próby ich utworzenia spełzają na niczym, ale myślę że już niedługo, kiedy tartaki zaczną w ten sposób kupować surowiec.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 23:10:38

Zgłoś nadużycie

Dyskusji ciąg dalszy

W woj. Lubuskim jest sporo firm nie przerabiających drewna/firmy transportowe/ z historią zakupową w portalu ograniczonym tworzoną od 2008 roku plus Słynny GAJOWY z WYMIAREK/Niemiecki leśniczy - w 2014 roku zakupił ok.400 tys m3 i wywiózł do Niemiec/ nastawionych GŁÓWNIE na wywóz drewna do NIEMIEC .W 2014 roku przez polskich i niemieckich handlowców wywieziono na zachód już około 2,5 mln 3 drewna /s2-b,s2-a, kłoda.Z niemiecką ceną my nie wygramy -jedyny ratunek zakaz wywozu drewna nie przerobionego,chcecie Niemcy kupować to przerabiajcie w naszym kraju a wy cała góra LP,LP,LP ORAZ RZĄD,RZĄD,RZĄD właśnie tak walczycie z bezrobociem oraz w wpływami do budżetu. Z sarkazmem zakończę, pomalujcie się czarną pastą bo już jesteście MURZYNAMI

adam mituniewicz [10]Odpowiedz na ten komentarz2015-02-25 15:42:01

Zgłoś nadużycie

wie ktoś

kiedy będzie ten dodatkowy przetarg?

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2015-03-27 19:24:54

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA