Siła niezbędna do rozłupania pniaka [4]
Cześć, Zaczynam pisać pracę inżynierską. Moim tematem jest projekt hydraulicznej łuparki do drewna. Mam problem ze znalezniem informacji o minimalnej sile potrzebnej do operacji łupania drewna. Producenci podają różne naciski swoich łuparek. Nie chcę zakładaćzbyt dużej siły, żeby nie przewymiarować swojej łuparki ze względu na jej niezbędną mobilność. Klocek jaki muszę przerąbać ma maksymalne wymiary: średnica 60 cm , długość 60 cm. Ktoś ma pomysł jak ugryźć ten temat?
Piotr Ładziński [2]Odpowiedz na ten wątek2019-10-08 14:55:54
Łupliwość drewna
Oprócz wymiarów klocka do łupania istotny będzie gatunek drewna. Jest taki wskaźnik wytrzymałości mechanicznej drewna, który nosi miano "łupliwości drewna". Proponuję przyjrzeć się temu zagadnieniu.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2019-10-08 16:07:02
Gatunki drzewa
Czytałem o tym już na kilku stronach i przejrzałem kilka książek, ale ciężko mi odnieść wartość łupliwość do siły. A co do gatunków to podane mam cztery (sosna, brzoza, buk i grab). Z doświadczenia wiem ze najtrudniej przełupać buk i grab z wyżej podanych. Tak naprawdę interesuje mnie założenie najgorszego przypadku tj.takiego gdzie potrzebna siła jest największą.
Piotr Ładziński [2]Odpowiedz na ten wątek2019-10-08 17:14:08
lupliwosc drewna
najgorzej lupie sie wiaz bo jest włoknisty ,sosna, swierk no i oczywiscie kazde mocno sekate bardzo dobrze łupie sie buk,grab,jesion ,dąb łuparka 12ton nacisku w wiekszosci przypadkow wystarcza w zupełności .
jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2019-10-08 21:45:15
instytut technolgii drewna
https://www.itd.poznan.pl/pl/infoteka/bazy-danych/vademecum
Pioter [11]Odpowiedz na ten wątek2019-11-29 18:21:23
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.