DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Gdzie szukać brzozy łuszczarskiej?

Gdzie szukać brzozy łuszczarskiej? [3]

Witam,chciałbym kupić brzozę łuszczarską do produkcji sklejki. Dzwoniłem na wiele nadleśnictw,tartaków i nie mają pojęcia gdzie mogę takie drewno dostać. Czy możecie mi podać jakieś wskazówki?

Mslodowy [2]Odpowiedz na ten wątek2018-12-06 21:57:24

Zgłoś nadużycie

brzoza łuszczarska

96% surowca drzewnego w kraju pochodzi z Lasów Państwowych. Według warunków technicznych LP drewno, którego Pan szuka ma oznaczenie WB1. Może dziwić "brak pojęcia" w nadleśnictwach, jednak w świetle notorycznego braku surowca drzewnego dla wszystkich gałęzi przemysłu odpowiedź jest prawdziwa. Z końcem listopada zakończyła się zasadnicza sprzedaż surowca na rok 2019. Jeżeli nie zdołała się Pan "załapać" to dla większych ilości pozostaje szukać dostawców za wschodnią granicą. Jeżeli potrzeby są detaliczne, proponuję poszukać w tartakach, które przerabiają brzozę - może wytną kilka odpowiednich kłód z drewna tartacznego.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2018-12-06 22:21:41

Zgłoś nadużycie

Dziekuję za odpowiedź,czy zna Pan przykładowych dostawców tskiego drewna w ...

ze wschodu? Czy określenie wb1 jest międzynarodowe? Próbuję szukać w języku angielskim

Mslodowy [2]Odpowiedz na ten wątek2018-12-06 22:30:53

Zgłoś nadużycie

WB1

Tak jak napisałem, WB1 to oznaczenie wg warunków technicznych Lasów Państwowych. Nie jest to oznaczenie międzynarodowe.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2018-12-07 12:32:52

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA