Pytanie. [4]
Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Na jaką grubość pzetrzeć jesion na schody? I czy długość kłody 1.2 metra jest wystarczająca? Pozdrawiam
Jurek [7]Odpowiedz na ten wątek2018-05-30 13:58:41
Na jaką grubość przetrzeć deski na schody
odp. 1) Zależy jakiej grubości mają być schody. Do tego wymiaru trzeba dodać nadmiar na osuszkę (skurcz drewna po wysuszeniu) i obróbkę. Dla schodów o grubości 40mm grubość przetarcia to ok. 53 mm.
2) Tu znowu odpowiedź "to zależy". Jaka jest zaplanowana szerokość biegu schodów? Jak będą robione stopnie? Klejone tylko na szerokość czy również na długość? Z kłody 1,2 m maksymalna długość stopnia nie klejonego na długość to ok. 105 cm.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2018-06-01 11:17:46
Dziękuję za odpowiedź. Wiele mi to wyjaśnia. Po przetarciu chcę je ...
zesztaplować na calowych przekladkach w przewiewnej stodole. Za malować końce biała farbą. Tak poleżą rok. Potem dosuszenie w suszarni. Tak będzie poprawnie?
Jurek [7]Odpowiedz na ten wątek2018-06-01 13:02:52
Powinno być dobrze, przekładki muszą być suche, a podstawa sztapla ...
wypoziomowana, aby deski nie schły wykrzywione
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2018-06-01 23:29:07
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.