Ciecie fryzow bukowych [8]
Witam mam pytanie czy oplaca sie sie zainwestowac w sprzet do produkcji polfabrykatow z drzewa lisciasteg?Chodzi mi o to ze chce ciac na deski drzewo trakiem tasmowym pozniej pociac na konkretne wymiary fryzy albo graniaki i wysuszyc w suszarni prozniowej.Mam swoj plac kolo domu i czy na tym da sie zarobic i jak sie wylicza ile kubikow drzewa wychodzi na 1 metr takiej fryzy.Z gory dziekuje za informacje
zbyszek [15]Odpowiedz na ten wątek2017-07-12 01:12:54
Jeśli pyta Pan jak policzyć wydajność materiałową- to lepiej się za ten ...
temat nie brać bo drogo ten interes wyjdzie.
Obecnie ceny liściaka są tak duże że niestety sporo osób działa w tym temacie po kosztach,
Interes się kalkuluje gdy fryza nie jest głównym pożądanym produktem. Opłaca się to na pewno firmą które mają kompleksy -tartak+suszarnie+linie optymalizerki+produkcje klejonki, blatów, podłogi.
technolog [4]Odpowiedz na ten wątek2017-07-12 13:22:37
Pytam bo chcialem sie upewnic.Moj znajomy ma wlasnie taka firme i niezle mu ...
wychodzi finansowo.Wiec i ja chcialem tez taka otworzyc tylko musze zainwestowac w maszyny i suszarnie.Plac mam swoj wiec nie musze wynajmowac a zbyt bym mial bo sie orientowalem i pytalem.Tylko chcialem o jakies dodatkowe porady i opinie
zbyszek [15]Odpowiedz na ten wątek2017-07-12 16:15:53
Nie polecam
Cena fryzy bukowej czterostronnie czystej suchej i struganej powinna się zaczynać od 2000złnetto/m3 drewno drogie dużo potrzeba duży odpad przy wycinaniu - przy suszeniu- przy struganiu wszystko drogie i trzeba się utrzymać każdy chce kupić najlepiej za darmo lub po pieniądzach i termin 60 dni.
Jeśli masz pewnych odbiorców i dobrą cenę możesz próbować
luk [32]Odpowiedz na ten wątek2017-07-12 22:41:01
Odbiorcow bym mial bo orientowalem sie juz a cena to ponad 2000zl.za m3.A ...
wysuszyc to w suszarni prozniowej same wyciete fryzy albo graniaki.
zbyszek [15]Odpowiedz na ten wątek2017-07-13 00:23:55
dd
Ja osobiscie nie polecam suszenia w próżniowej lisciaka jakiego kolwiek, jakosc wypada slabo a za popekania czolowe to odrazu reklamacje wszyscy dają.
Fryze dąb na parkiet za dobre pieniadze sprzedarz, ale dostep do deba jest trudny a jak przetrzesz i sie okaże ze masz 70% III kl. i bielaste to do interesu dolozysz
technolog [4]Odpowiedz na ten wątek2017-07-13 20:24:58
A dlaczego odradzasz?Wlasnie twarde drewno sie oplaca suszyc w prozniowce ...
szybko i bez pekniec ale za to drogie suszarnie.Dlaczego niektorym sie to oplaca i to nie zle a tu wszyscy pisza ze odradzaja?
zbyszek [15]Odpowiedz na ten wątek2017-07-13 20:50:38
dd
Ja już mam w zakładzie jedną próżniówkę i dziękuje bardzo. Po pół roku używania od kwasu w dębie, wózek załadowczy który się wysuwa z suszarni cały nam zardzewiał i się wszystko rozpadło razem z kółkami. do tego co chwile są problemy z odprowadzaniem kondensatu. Informacje na stronie producenta to można w bajki wsadzić. niby to chodzi na pompie ciepła ale dopiero później, na początku musisz cały wsad suszarni nagrzać nagrzewnicami elektrycznymi.
Nie ma i nigdy nie było dobrej jakości suszenia przy szybkim suszeniu, fizyki jeszcze nikt nie oszukał. (a na pewno nie nadają się do suszenia fryzy graniakowe typu 50x50 to od razu odpada)
technolog [4]Odpowiedz na ten wątek2017-07-13 21:31:28
Ale mi chodzi o prozniowke z przekladkami aluminiowymi nagrzewanymi woda a nie ...
tak jak pan pisze wjezdzanymi wozkiem do srodka.Moj znajomy ma takie i nie narzeka.Szybsze jest suszenie i lepsza jakosc tylko dluzej sie uklada material bo trzeba je ukladac na tych panelach.
zbyszek [15]Odpowiedz na ten wątek2017-07-13 21:48:53
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.