DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Pomocy!!!

Pomocy!!! [5]

POMOCY! Szeroka taśma mi faluje nie wiem czym to jest ale nowe piły po paru ostrzeniach dużo spieka mają stal uddeholm i faluja najbardziej na wjeżdżaniu w klocek dodam iż tne tylko sosne oraz tne na pile nie więcej niż 2 godz na jednej taśme

Dremex [2]Odpowiedz na ten wątek2017-05-19 23:11:45

Zgłoś nadużycie

ostrzenie...

Jak,ostrzysz piły? Miałem ten sam problem,teraz jedną piłę jadę 3-4 razy na ostrzałece,do momentu aż spod kamienia leci tylko iskierka. Ważne by dobrze wybrać dół zęba,a po samym stelicie tylko iskierka. Jak podasz meila to wyślę Ci zdjęcia z profilem naszego zęba. Pozdrawiam

Marcin [28]Odpowiedz na ten wątek2017-05-20 00:08:48

Zgłoś nadużycie

sebdrew2@gmail.com

Sebdrew [43]Odpowiedz na ten wątek2017-05-20 05:11:08

Zgłoś nadużycie

Klocki/Prowadnice piły

jeżeli przy wjeździe w materiał piła robi skok do góry na dlugosci +/- 12 cm to znaczy że masz wytarte lub zużyte klocki prowadzące piłę. Piła po napięciu do wartości roboczej nie jest idealnie równoległa do łoża i tu tkwi problem. Proszę to sprawdzić w 1 kolejności. Pozdrawiam

TomJones [1]Odpowiedz na ten wątek2017-06-16 21:37:41

Zgłoś nadużycie

TomJones

Pila nie robi mi skok w górę lecz w dół zawsze w dół.

Dremex [2]Odpowiedz na ten wątek2017-06-17 20:55:11

Zgłoś nadużycie

Witam

Jeżeli nowa piła tnie dobrze, a przeostrzona faluje to myślę, że tu może być błąd. Jaką ostrzałką Państwo ostrzycie (borazon czy ściernica korundowa po krzywce)?. Mocno wyostrzyć należy dół i górę zęba natomiast czoło (płaszczyznę natarcia) należy pozostawić prawie nietkniętą (dosłownie parę iskier). W naszym przypadku gdy ostrzyliśmy zbyt mocno czoło zęba robiło się ono wyoblone z góry i cofał się nam kąt a to z kolei prowadziło do zmiejszenia żywotności po każdym cyklu ostrzenia i falowania pił. Kolejna sprawa to taka czy piła w trakcie ostrzenia jest ustawiona w osi ściernicy. Pozdrawiam

maciek [36]Odpowiedz na ten wątek2017-06-18 08:33:02

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA