DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Pomoc przy suszarni do drewna kominkowego

Pomoc przy suszarni do drewna kominkowego

Witam ! Jak w temacie. Potrzebuję kilka porad dotyczących suszarni do drewna kominkowego. Jestem świeży w temacie, a z uzyskanych informacji udało mi się zrobić wstępny plan na ową suszarnię, stąd prośba o wytknięcie każdego błędu i odnalezienia jakiegoś złotego środka.
Planuję zakupić kontener izotermę, morski bądź z naczepy samochodowej, długość nie mniej niż 12mb oraz wysokośc nie mniej niż 2.6. Załadunek poprzez szyny wzdłuż kontenera. Drewno poakowane było by w palety o wysokości 1.2 mb x 2 co daje 2.4mb oraz 20 cm na szyny i trochę prześwitu. Ogrzewać bym chciał to piecem (najlepiej taki który by wszystko pochłaniał) z płaszczem wodnym. Gorącą wodę rozprowadziłbym na takiej zasadzie jak ogrzewanie podłogowe pomiędzy szynami rurkami z PEX-y, dość gęsto aby było gorąco. Ciepło unosiło by się do góry w każdym miejscu suszarni i grzało by drewna od dołu ku górze. Do ruchu powietrza po dwa wentylatory z każdej ze stron, załączane na przemian co jakiś okres czasu. Kominki wylotowe u góry, wlotowe na dole.
Podstawowe moje pytania :
- jaki piec użyć, jakiej mocy ?
- może lepszy był by piec nadmuchowy ?
- czy będę w stanie wysuszyć drewno złożone w skrzyniopaletach, czy nie potrwa to zbyt długo ?
- czy możliwy będzie odpowiedni przepływ powietrza ?
Dodam, iż drewno chciałbym aby stało porąbane w paletach przed suszeniem najdłużej jak to możliwe, ok 3-4 tygodnie. Uzyskać chcę ok 25% średniej wilgotności w drewnie
Z góry ślicznie dziękuję za porady

BM [22]Odpowiedz na ten wątek2017-04-11 13:10:22

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA