DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Trak taśmowy TTS 800

Trak taśmowy TTS 800 [7]

Witam Kochani mam problem z taśmowka już mówie w czym problem
Posiadam taśmówke TTS 800 TRAK-MET z Biskupca i nie bardzo chce mi ciąc piła schodzi w dól póki pił jest nowa to jest ok wszystko idzie dobrze a jak piłe przeostrze z 5-6 razy to wtedy wychodzi problem i cały czas piła ucieka w dół i nie wiem w czym jest problem czy to jest wina tasmowki czy to jest wima ostrzenie pił czy to jest inny problem którego nie moge rozwiazac.

Szymon Tomkiel [5]Odpowiedz na ten wątek2017-02-19 06:03:01

Zgłoś nadużycie

ostrzenie

Witam, czym ostrzysz piły? jaką ostrzałką? Wydaje mi się, że jeżeli nowa piła prosto z kartonu tnie w porządku a po przeostrzeniu zaczyna falować to dopatrywałbym się błędów w ostrzeniu. Kolejna sprawa czy po 5cio - 6cio krotnym ostrzeniu piły są rozwierane? Jeżeli nie to trzeba to zrobić ponieważ po zebraniu kilku mm piły w trakcie ostrzenia tracisz rozprowadzenie zębów. Inna sprawa to taka, że w zmarzniętym drewnie zęby i tak się potrafią prostować. W maszynie sprawdź czy nie ma luzów na kołach oraz ustawienie rolek czy odpowiednio naciskają na piłę oraz czy są zwyczajnie dobrze ustawione (prostopadłość względem łoża taśmówki). Bardzo wiele czynników może być powodem falowania trzeba po kolei je eliminować ale skoro mówisz, że nowa tnie to zacząłbym od pił.

maciek [36]Odpowiedz na ten wątek2017-02-19 09:14:42

Zgłoś nadużycie

sotrzenie

Ostrze piły taśmowe ostrzał ka brazonem profil zęba 9/29 i po trzecim ostrzenia rozwiewa
na 0.4mm na stronę nie wiem od czego to zależy ale po 5-6 ostrzenia ona wole nie chce iść nawet jak jest ostra i rozważa może to po prostu piły tak mają Biorę piły z firmy Roma długość 5600 szer 50 mm gr. 1mm i nie wiem w czym jest problem

Szymon Tomkiel [5]Odpowiedz na ten wątek2017-02-19 15:46:25

Zgłoś nadużycie

piła

Jeżeli stosujesz ściernicę o profilu 9/29 to zakładam, że przecierasz twarde drewno. połóż piłę na równym podlożu i sprawdź wysokość zębów czy wszystkie są jednakowej wysokości czy jednak występuje różnica (przyłóż poziomicę do czubków różnica może być minimalna)

maciek [36]Odpowiedz na ten wątek2017-02-20 09:55:49

Zgłoś nadużycie

piła

Niedawno rozmawiałem z przedstawicielem firmy woodmizer i powiedzial mi ze pil szerokich takich jak moje to profil zeba 9/29 nie bedzie dobrze sie spisywal ja kupywalem piły do tej pory standard 10/30 i przeastrzałem na 9/29 i robilo sie zle i teraz powiedzial mi ze przy szerokich tasmach nie robic profilu 9/29 ze to bedzie zle i ze to raczej jest główna przyczyna tego ze piły nie chca ciać

Szymon Tomkiel [5]Odpowiedz na ten wątek2017-02-20 10:04:13

Zgłoś nadużycie

Według mnie

Piłę nalezy rozwierac po każdym ostrzeniu
sprawdz czy rozwierasz jednakowo na lewa i prawa strone
Sprawdz ustawienie rolek czy piła leży w poziomie czy czasem nie jest kierowana w dól

Darek [94]Odpowiedz na ten wątek2017-02-20 10:13:14

Zgłoś nadużycie

to zalezy

Wszystko o czym mówisz zależy od surowca jaki tniesz. z tego co piszesz o rozwarciu po 0,4 na stronę oraz o tym że kąty masz 9/29 to zakładam, że dąb lub buk. ok może kąty nie mają znaczenia ale rozwarcie dla iglaków powinno być większe zeby piła się nie grzała. co do rozwierania co ostrzenie to wydaje mi się, że nie jest potrzebne ale to dalej zależy od tego co się tnie. pisałem o tej wysokości ponieważ wcześniej ostrzyliśmy borazonem i gubiła się wysokość zęba i dochodziło prawie do 1mm a co za tym idzie cięły tylko co 3 zęby.

maciek [36]Odpowiedz na ten wątek2017-02-20 11:03:51

Zgłoś nadużycie

Regulacja koła

Ok. Panowie, ale nie poruszyliście najważniejszej rzeczy a mianowicie "regulacji koła względem piły". Mały szczegół a ważny,
Pozwoliłem sobie wkleić odsyłacz. Zjedź na sam dół do obrazka pt.

Jak należy ustawić brzeszczot na kole prowadzącym?

www.woodmizer.olsztyn.pl/1007/porady

Jest tam ładnie pokazane. Jeśli tego się nie pilnuje to piły mogą być "super" naostrzone i rozwiedzione a po zetknięciu z kołem "wyprostują" się i biorą "podwymiar".

Tak na marginesie to ja za każdym razie piłę naostrzoną zawsze szrankuję z prostej przyczyny. Może to się wydawać głupie ale zauważyłem że Borazon delikatnie "przeciąga" piłę do wewnątrz. Sam ostrzę i tnę po usługach u Kowalskiego więc to musi być dobrze zrobione. A klient wiadomo jak każdy jest wybredny co do jakości cięcia

Kierownik Tartaku [22]Odpowiedz na ten wątek2017-02-21 22:34:36

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA