DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Piły szerokotaśmowe stelitowane

Piły szerokotaśmowe stelitowane [11]

Witam mam pytanie czy jak mi udusi pile w odziomku sosnowym i stellit jest ciepły i potem po paru przestrzeniach piła faluje czy to już jest spiek przegrzany i z piły już nic?

Sebdrew [43]Odpowiedz na ten wątek2017-01-02 09:26:02

Zgłoś nadużycie

Nie wydaje mi się Kolego żeby przegrzanie stelitu miało wpływ na falowanie piły... to może być problem ze złym ostrzeniem,bo jak piszesz że w odziomku piła staje to jest coś nie tak i w dodatku sosnowym.... Wiadomo jak już stelit jest mały to nie bedzie piła ładnie cięła i takową trzeba przeznaczyć do stelitowania bądź twardego drewna. Zależy też jakich używasz pił,rozstaw zębów,kąt nachylenia i grubość stelitu... My mamy piły z rozstawem 35mm kąt nachylenia 26 stopni i stelit 2,4 lub 2,5mm ale naprawdę dużo czasu poświęcamy ostrzeniu i też mieliśmy ten problem,ale żmudna praca i teraz piły chulają na cuda,nawet jak wypadnie kilka stelitów co też się zdarza to piła tnie dalej. Podstawa to dobre ostrzenie. Dół między zębami musi być wybrany po całej długości na okrągło,a góra stelita tylko liżnięta żeby był taki niby garb. Oczywiście to jest moje zdanie,inni mogą mieć zupełnie rózne sugestie. Pozdrawiam Powodzenia

Marcin [28]Odpowiedz na ten wątek2017-01-04 19:31:44

Zgłoś nadużycie

Marcin

A na mrozie jak ci idzie ? Szybko piła się tępi czy tak samo dobrze idzie? Jaką posiadasz ostrzarke?

Sebdrew [43]Odpowiedz na ten wątek2017-01-06 04:10:59

Zgłoś nadużycie

mróz

Na mrozie idzie oczywiście troszkę gorzej,dodam że głównie tniemy świerka surowego i niska temperatura zmienia troszkę jego strukturę do tego dochodzą drobne kamyki i zamarznięte błoto które frez nie zawsze dobrze oczyści bo kiedy jest zmarznięte na beton to nie ma szans,przez co piła szybciej się tępi. Ostatnio też zauważyłem że kiedy stelit jest zbyt mały to w zmrorzonym klocku świerkowym zaczyna trochę falować dlatego staramy się używać pił przy których stelit jest jeszcze w miarę duży,powiedzmy gdy jest go więcej jak pół,a tamte przeznaczam do stelitowania bądź jak jest okazja to tniemy na nich dęba,buka na usługę jak się trafi. Ostrzałkę posiadamy DROZDOWSKI OS-2M Pozdrawiam.

Marcin [28]Odpowiedz na ten wątek2017-01-06 09:29:25

Zgłoś nadużycie

Ja mam tą samą drozdowskiego

A mógłbyś mi wysłać profil zęba na e-mail ponieważ no mamy lekki problem z grubą sosna a teraz jeszcze jak przymroziło to już całkiem na jakiej stali tniesz bo my na uddeholm i teraz parę pił po stellitowaniu i pare razy dobrze tneła przydusilo operatorowi na oddziomku i teraz już piła nie utnie podziałke mamy 45mm a jaki kamień masz na ostrzarce? Dzięki za każde info.

Sebdrew [43]Odpowiedz na ten wątek2017-01-06 12:15:55

Zgłoś nadużycie

zdjęcia

Oczywiście nie ma problemu,podaj tylko adres e-mail porobię zdjęcia i wyślę. Napiszę też parametry kamienia i zrobię zdjęcia jak jest uformowany.

Marcin [28]Odpowiedz na ten wątek2017-01-06 13:54:34

Zgłoś nadużycie

Z góry dzięki

soldrew2000@Gmail.com

Sebdrew [43]Odpowiedz na ten wątek2017-01-06 18:00:53

Zgłoś nadużycie

jedną z możliwych przyczyn falowania może być przegrzanie piły i tym samym jej rozciągnięcie .Trafia się takie drewno , które ma duże naprężenia i podczas cięcia zaciska się na pile to powoduje właśnie nagrzewanie .czasami wystarczy szybka reakcja , zatrzymać piłę wbić klin i przeciąć do końca . Taki klocek radzę przeciąć na cienkie deski .
Jeżeli ostrzenie nie daje efektów to piłę prawdopodobnie trzeba wyprostować i naprężyć.

robert [12]Odpowiedz na ten wątek2017-01-05 22:56:02

Zgłoś nadużycie

Pily szerokotasmowe

Mam pytanie jak mi wchodzi piła na koła to wystarczy przewalcowac?

Drewex [4]Odpowiedz na ten wątek2017-01-06 04:12:21

Zgłoś nadużycie

Koła

Z kołami też bywają różne historie... jedną z przyczyn może być brak na nich wyoblenia ale to zależy w jakim stanie jest maszyna jak nowa to na pewno jest igiełka ,a jak używka to zależy kto i ile na niej robił wcześniej. Jednak na oko tego nie wybadasz,są specjalne urządzenia do tego ale te posiadają jedynie serwisy,a z serwisami to różnie... My też mieliśmy ten problem i rozwiązanie jest proste chociaż na początku też nie chciało mi się w to wierzyć ale musiałem uznać wyższość bardziej doświadczonych użytkowników. Mianowicie co jakiś czas koła trzeba samemu regulować by ustawić piłę tak by wychodziła za ranty koła. My to robimy domowymi sposobami,waga,sznurek itp. ogólnie koła powinny mieć idealny pion ale już odchył poziomy nie koniecznie musi się zgrywać. Przy każdym kole są odpowiednie śruby do regulacji,a czasem wystarczy się tylko dotknąć kluczem i po sprawie. Trzeba je ustawić tak żeby wypychały piłę na zewnątrz,u nas to jest 3-4 mm dół piły poza rantem koła. Zawsze ustawiamy oba żeby piła na każdym chodziła tak samo,ale tak jak piszę to są delikatne obroty kluczem. Wcześniej też nie mieliśmy doświadczenia z szeroką taśmą i wszystko robiliśmy metodą prób i błędów... Więc proponuję na początek sprawdzić kilka piła na sucho,zakładasz,naciągasz puszczasz maszynę,wyłączasz i patrzysz jak piła leży. Jeżeli wszystkie uciekają to można pobawić się kołami,tylko trzeba cierpliwości. Koła ustawiamy na poluzowanej pile i za każdym razem kontrujemy wszystkie nakrętki bo to są dosłownie setki...potem zaciągamy,puszczamy i tak w koło aż uzyskamy planowany efekt. Dodam że nie robimy tego co chwilę tylko raz za czas jak widzimy że ewidentnie coś jest nie tak. A po takim ustawieniu z piłami nie dzieje się nic złego że np pękają czy coś takiego... Pozdrawiam

Marcin [28]Odpowiedz na ten wątek2017-01-06 10:46:35

Zgłoś nadużycie

Traka mam pół roku nóweczka

A piła to tylko jedna wchodzi reszta nie i to jest po stronie piły coś nie tak i wystarczy ją przewalcować ?

Sebdrew [43]Odpowiedz na ten wątek2017-01-06 12:21:11

Zgłoś nadużycie

Piły szerokotasmowe

Marcin, proszę o kontakt na zelmerek07@gmail.com jesli jest możliwość.

Łukasz [22]Odpowiedz na ten wątek2017-01-15 13:14:41

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA