DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
porazka z PLD !!!!!!

porazka z PLD !!!!!! [28]

TO zwyczajna paranoja polowa masy po pierwszym etapie !!!!!

jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2016-12-06 18:38:39

Zgłoś nadużycie

u mnie wyszło dobrze bo ok 96% przypisali

Robert [44]Odpowiedz na ten wątek2016-12-06 21:10:31

Zgłoś nadużycie

tak tylko jaka cena Panu wyszła:)

wzrost ok 20% to mega podwyżka

piotr [24]Odpowiedz na ten wątek2016-12-07 07:04:56

Zgłoś nadużycie

Wzrost cen

Zrobiłem rozeznanie wśród kolegów .Większość dała max cenę i uzyskał duży procent. Nie będą brali udziału w dogrywce bo "dostali " ok 90 %. Nie przeliczyli sobie że podwyżka średnich cen to ok 30 zł m3 . Przy przerobie 6000 m3 rocznie to 180000 tysięcy . Jak przełożą to na cenę tarcicy która od 10 lat jest stała ?

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-07 08:17:24

Zgłoś nadużycie

Gratulacje dla Dyrektora LP pana K.Tomaszewskiego

Gratuluję skuteczności i zrobienia " w konia " rzeszy przedsiębiorców branży drzewnej .
Podniósł pan ceny w sposób radykalny (bez żadnego uzasadnienia ) wbrew cenom światowym ) i przedsiębiocy uwierzyli że zrobił pan im i są wdzięczni że "dostali " 90 % masy .
Mistrzostwo świata . Proponuję na ministra finansów ...... na Kubę.
A Panom drzewiarzom radzę zaciskać pasa.

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-07 08:36:20

Zgłoś nadużycie

Ekonomia według PiS - zarżnąć rodzime małe tartaki , promowac duże zagraniczne.

Z uśmiechem na twarzy czytam reportaż na tym portalu gdzie Pan Morawiecki szczerzy zęby i chełpi się jak wspaniały mamy przemysł meblowy, gdzie Pan Tomaszewski opowiada jak to "dobrze" nam tartacznikom robi podwyżka cen . Ci ludzi są z innej planety , nigdy w życiu nie prowadzili własnej firmy i nie spotkali się z takimi problemami które nie dają nam tartacznikom spać po nocach, nie mają zielonego pojęcia na jak kruchej marży ten przemysł operuje i podnoszą ceny autorytarnie tak jak się im podoba - to chyba na Białorusi jest tak że kurczak kosztuje tyle ile Łukaszenka powie że ma kosztować i nie ważne są przesłanki ekonomiczne. Witajcie na Białorusi 2!!! Ale to dopiero początek. System aukcyjny PLD pozwolił mi wylicytować 71% masy na którą złożyłem oferty , ceny byłem zmuszony dać maksymalne bo inaczej nie dostał bym nawet połowy tego co dostałem, realny wzrost ceny rok do roku szacuje na 20% , sprzedaje na rynku polskim więc na podwyżki u odbiorców nie ma co liczyć . Jakiekolwiek inwestycje na przyszły rok pozostaja w strefie marzeń, modlę się tylko o to żeby przetrwać. Ale oczywiście to moja wina że nie inwestuje bo robię to z zamysłem na złość pewnemu małemu zgryźliwemu kawalerowi z kotem...

Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2016-12-07 09:10:57

Zgłoś nadużycie

słuszna i smutna konkluzja

nie rozumiem tych co się cieszą że dostali 90% masy drewna po takich cenach, pytanie co zrobic z tak drogiego surowca

ryszard [1]Odpowiedz na ten wątek2016-12-07 11:17:48

Zgłoś nadużycie

na dogrywkach to dopiero będą szastać cenami ci co mają teraz 50 procent i ...

wtedy zobaczymy jaka średnia cena wyjdzie.

Robert [44]Odpowiedz na ten wątek2016-12-07 20:21:20

Zgłoś nadużycie

ceny na dogrywkach

przecież zakres cen na dogrywkach jest taki sam jak na pierwszym etapie. Spokojnie i rozważnie Panowie wystarczy że LP mieszają cenami my już dodatkowo nie musimy.

cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2016-12-08 11:46:54

Zgłoś nadużycie

Na Titaniku orkiesta grała do końca

Gródków, dnia 06-10-2016

Pani Jadwiga Emilewicz
Podsekretarz Stanu
Ministerstwo Rozwoju

Uwagi dotyczące sprzedaży drewna z lasów Skarbu Państwa pozyskiwanego przez PGL LP:
1. Firmy sektora MŚP poprzez system sprzedaży ustalony corocznie przez PGL LP są zmuszane do zmniejszania ilości kupowanego drewna o 10 do 12% rocznie. Sytuacja ta trwa od roku 2008 do dzisiaj.
Problem ten dotyczy około 2.000 przedsiębiorców branży tartacznej, zatrudniających przeciętnie 30 pracowników, co daje razem ilość 60.000 pracowników. Konsekwencją tego stanu są zwolnienia pracowników, ograniczanie produkcji, a coraz cześciej zamykanie tej działalności przez firmy.
2. Ze strony nr 3 Załącznika nr 1 do zarządzenia w sprawie sprzedaży drewna prowadzonej przez PGL LP zdaniem Rady Związku jednoznacznie wynika, że zasady sprzedaży drewna są podporządkowywane bilansowaniu się kosztów funkcjonowania poszczególnych nadleśnictw i wynikającym stąd cenom jednostkowym drewna oferowanego do sprzedaży w tych nadleśnictwach, zapewniającym to zbilansowanie.
Warto tu zauważyć, że koszty są najprawdopodobniej ustalane bez stosownej kontroli w celu ograniczania wydatków zbędnych, co powoduje znaczne zawyżanie cen oferowanego do sprzedaży przez PGL LP drewna;

Informacje uzupełniające problematykę zasad sprzedaży drewna:
1. Załącznik nr 1 do zarządzenia w sprawie sprzedaży drewna prowadzonej przez PGL LP poprzez wprowadzanie olbrzymiej ilości nowych, nieczytelnych i niejednoznacznych określeń takich jak m.in. cyt.:
Akta sprawstwa kierowniczego Dyrektora Generalnego LP;
Nabywcy tworzą w istocie takie zgrupowania w swojej „jaźni”, dokonując wyboru ofert sprzedaży;
Cena stanu idealnego;
Renta różniczkowa;
Ceny „objawione” quasi rynkowe;
Cena „odmowy”;
tworzy projekt zasad sprzedaży kompletnie niezrozumiałym, co może skutkować pełną dowolnością przydziału drewna kupującym przez Dyrektora Generalnego LP.
2. Od początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku do nadal ( tj. przez ponad 20 lat ) ustalaniem corocznie zmienianych zasad sprzedaży drewna zajmuje się 3-ch leśników:
a/ Konrad Tomaszewski – obecny dyrektor Generalny LP, wcześniej m.in. Główny Analityk LP;
b/ Tomasz Wójcik najczęściej z-ca Dyrektora Generalnego LP d/s Marketingu i Rozwoju, a ostatnio szef doradców Dyrektora Generalnego LP;
c/ Andrzej Ballaun – obecny Dyrektor Biura Marketingu LP, a wcześniej wielokrotnie Naczelnik Marketingu LP

Materiały:
1. Akcjonariat firmy Paged SA, w której ma udział Skarb Państwa w wysokości 8,16% akcjonariatu oraz skład Rady Nadzorczej Paged SA – Członek Rady z ramienia PGL LP p.Tomasz Wójcik;
2. Wyrok Sądu Apelacyjnego w W-wie od wyroku Sądu okręgowego w W-wie – Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z 17 listopada 2011,zawierający stwierdzenie Sądu cyt.:
„… strona powodowa pragnie zachować monopolistyczną pozycję na rynku i rynek ten regulować, pomijając okoliczność, że zgodnie z art. 20 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej aktualnie obowiązuje system społecznej gospodarki rynkowej, nie zaś system nakazowo – rozdzielczy.”;
3. Odmowa wszczęcia postepowania administracyjnego przez Ministra Środowiska w sprawie o „unieważnienie bezpodstawnych w świetle obowiązujących przepisów zasad sprzedaży przez PGL LP drewna pozyskiwanego z drzewostanów Skarbu Państwa” – wyrok WSA w W-wie z 11 września 2014, skarga kasacyjna, odpowiedź na skargę kasacyjną;
4. Puls Biznesu z 27 czerwca 2016 – Kolejowa odyseja Murowa dobiega końca – wspieranie firmy Stora Enso przez PKP PLK poprzez bezpłatną modernizację 10 km odcinka torów.

Z poważaniem
z upoważnienia Rady OZPPD

Przyjaciel Adam [2]Odpowiedz na ten wątek2016-12-07 11:39:56

Zgłoś nadużycie

geografia zwyczaj kupiecki to jest ok jak masz wszystko w jednym miejscu

a jak kupujesz w kilku nadlesnictwach i brakuje potrzebnych sortymentow w twoim to logiczne jest mimo iz dasz gorno cene masz i tak po dupie kroja mase jak sie patrzy ,nawet gdy masa jest wolna i dasz gorke to i tak nie masz pelnej masy bo to zwyczaj kupiecki nie pozwala i tym sposobem dostalem ledwo 60% masy wiec zmiana jest .....

jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2016-12-07 13:31:00

Zgłoś nadużycie

Łzy w oczach.

System mający na celu zadusić małe firmy. Bez podania ceny górnej i dobrego zwyczaju kupieckiego (którego nie zbudujesz kupując w różnych nadl. poprzez e-drewno) nie ma szans na uczciwy przypis.

A już mam sygnał, że w przyszłym roku na e-drewnie będzie "bardzo odczuwalnie mniejsza ilość wystawianego surowca".

Cena produktu pójdzie w górę, tylko kto to kupi?

wlkp [3]Odpowiedz na ten wątek2016-12-08 20:27:05

Zgłoś nadużycie

nie przesadzaj jak wszyscy podniosą ceny to masz po problemie

tylko wszyscy to muszą uczynić co do zwyczaju masz rację jak nie kupisz 3 aut w jednym nadl no to ci zwyczaj ucieka

szu [57]Odpowiedz na ten wątek2016-12-09 22:16:53

Zgłoś nadużycie

Kontrole

A dyrektor LP wysyła kontrole straży leśnej do tartaków, po co? Jak coś znajdą to będzie na kogo zrzucić winę za porażkę systemu sprzedaży?

halina [38]Odpowiedz na ten wątek2016-12-11 19:16:07

Zgłoś nadużycie

wszyscy podniosą ceny..:) BARDZO SŁABE I NIEREALNE

PO PIERWSZE ZAWSZE ZNAJDĄ SIĘ TACY CO NIE PODNIOSĄ I CO..?
PO DRUGIE PROSZE NIE ZAPOMINAC ŻE NIE MIESZKAMY NA WYSPIE A SĄSIEDZI Z ZAGRANICY JUŻ ZACIERAJĄ RĘCE ŻEBY PRZEJĄĆ RYNEK SPRZEDAŻY.

GIENEK [1]Odpowiedz na ten wątek2016-12-12 07:56:32

Zgłoś nadużycie

Droga Braci Drzewna

Po dogrywce i przed drugą dogrywką można z całą pewnością powiedzieć że większość drzewiarzy dająca maksymalne ceny dała się zrobić na łyso .
Gratulacje i wysoka premia należą się panu dyrektorowi .

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-16 12:36:03

Zgłoś nadużycie

Nie jest do końca tak jak mówisz

Wszystko zalezy od asortymentu na który składałeś ofertę, moge mówić tylko o swoim doświadczeniu bo nie obserwowałem wszystkich aukcji w całej Polsce ale np przy tartaczce bukowej w rdlp szczecinek czyli w moich rejonach, dając maksymalną cenę już po pierwszej dogrywyce nie było drewna, a po pierwszej dogrywce udało mi się wywalczyć tylko 81% masy, teraz obstawiam nadlesnictwa 200-300km oddalone od mojego tartaku i może przy dobrych wiatrach dobiję do 90%. Co do papierówki S2B było jeszcze gorzej, ale jak chodzi o S2A to przyznaje Ci rację , trzeba było tylko dobrze obserwować obłożenia i dając cene średnią lub 1-2zł poniżej, spokojnie można przebujać się do czwartej dogrywki i wyrwać swoje 100%. Niestety większość ludzi nie ma tak mocnych nerwów i próbują wywalczć całą masę już na początku , dodatkowo czekanie do samego końca wiążę sie z tym że prawdopodobnie nie dostaniesz surowca z nadleśnictwa na którym ci najbardziej zależy tylko tam gdzie mają słabszy surowiec lub kiepski marketing.

Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2016-12-16 17:59:45

Zgłoś nadużycie

surowiec

Tak mówię o sośnie wielkowymiarowej . Mam kolegów tartaczników którzy na terenie Wielkopolska / Dolny Śląsk jeden kupił po cenie proponowanej drugi po maksymalnej .obaj po 90 %

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-17 07:53:31

Zgłoś nadużycie

PLD

Dyrektor jest zadowolony http://www.lasy.gov.pl/informacje/aktualnosci/krajowa-narada-dyrektorow-lp-wideo

halina [38]Odpowiedz na ten wątek2016-12-16 17:13:51

Zgłoś nadużycie

Też bym był na jego miejscu . Zrealizował swój cel.

Zobaczymy w 2017 roku skutki jego polityki sprzedażowej .

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-17 07:56:07

Zgłoś nadużycie

Maklerzy

http://www.lasy.gov.pl/informacje/aktualnosci/krajowa-narada-dyrektorow-lp-wideo

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-18 13:28:09

Zgłoś nadużycie

10 sprawiedliwych zadowolonych

czysty PRL

piotr [24]Odpowiedz na ten wątek2016-12-19 12:31:04

Zgłoś nadużycie

Maklerzy stracili kontakt z rzeczywistością

Krajowa narada wyglada jak w PRL I sekretarz odbiera meldunki .Slyszy to co chciałby usłyszeć . Wszyscy zadowoleni . Najlepszy był dyrektor z Torunia . 10 zadowolonych klientów jeden paleciarz kupił 25 tyś . dał tylko 12 zł więcej ale ma wszystko 88 % wokół komina . 12 zł x 25000 = 300.000 tyś musi gościu przepłacić i jest bardzo zadowolony . W jaki świecie oni żyją

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-18 17:00:16

Zgłoś nadużycie

a w krosnie maja wnioskowac o pochwałe dla dyrektora

z drugiej strony wszyscy dyrektorzy regionalni to są jego przydupasy, to co sie kolego dziwisz, za pensje z 15 tys tez bym tak mówił i pewnie tak samo zrobiło by 99% z nas za takie pieniądze

tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2016-12-18 19:59:28

Zgłoś nadużycie

Pieniądze , pieniadze

Ale z godnością . Powiedzieliby że nie słyszeli o niezadowolonych bo byli na urlopie . A nie 10 zadowolonych. Słyszałem że dyrektor zamówił eksperytzę . Analityk mu ją przynióśł , a ten zerknął , podarł i usłyszał że nie tego oczekiwał .

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-19 09:11:32

Zgłoś nadużycie

a jeszcze jedna sprawa

nie będą przedłużane umowy z tego roku na styczeń 2017 choć w poprzednich umowach jest zapis że przy realizacji 80% jak nadleśniczy się zgodzi to może przedłużyć. dzwoniłem do kilku nadleśnictw i to samo słyszę że dyrekcja regionalna nie pozwoli, to jka to jest w końcu. a no tak że każdy boi sie o stołki i robi to co mu każe góra, jak siądziesz miedzy wrony to kracz jak i one

tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2016-12-18 20:04:45

Zgłoś nadużycie

Dużym pozwalają

Słyszałem ,Firma Stel-met ma zgodę 160 tyś na przyszły rok

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-19 09:07:40

Zgłoś nadużycie

Przecież jest super....

Nie wiem o co Wam chodzi - przeciez jest super https://www.youtube.com/watch?v=vW5ZWLmLwfk&t=14s

raf [7]Odpowiedz na ten wątek2016-12-19 14:40:18

Zgłoś nadużycie

Tragedia na PLD Porażka systemu

Nie zakłamujmy rzeczywistości proponuję wysyłać listy , e-maie do dyrektorów z informacją o stanie zadowolenia lub niezadowolenia . Wygląda że nie mają infomacji zwrotnej od klientów. l

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2016-12-20 06:30:05

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA