DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Wybór traka ramowego

Wybór traka ramowego [9]

Witam!

Posiadam w swoim zakładzie traki taśmowe i teraz zamierzam kupić pionowy trak ramowy ze względu na lepszą wydajność.
Rozważam kupno traku ramowego firmy Drozdowski (PRP-58) albo Trak-Met (PRU-570).
Kwestie jakie mnie interesują to:
- Czy lepiej zainwestować w nową maszynę czy kupić używaną?
- Awaryjność maszyn
- Koszty eksploatacji
- Serwis (w przypadku nowego traka)
- Wydajność (nie ta podana przez producenta)

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Piotr [11]Odpowiedz na ten wątek2016-04-01 13:28:35

Zgłoś nadużycie

Liczy sie koszt jednostkowy €/m3

45 kW x 0,1€/kWH = 4,5€/h x 8h= 36€/8h
3 osoby x 3€/h x 8h = 72€/8h
Ok 40 m3/8h
108€/ 40 = 2,7€/m3 plus amortyzacja
plus 4 ludzi wielopila + 3 ludzi obrzynarka razem 10 osób
10x3€x8h= 240€/zmiane / 40 m3 = 6€/m3

Trak ramowy minusy:
żółwi posuw 0-3 m/min
3 osobowa obsługa (ludzie stoją i czekają)
chropowata powierzchnia

Trak ramowy plusy
-tani
-wydajnosc materiałowa do 60%

Inwestycja rentowna dla wydajnosci poniżej 30 m3/znane
Powyżej 40 m3/zmiane bardziej rentowny jest trak szerokotaśmowy z wielopila angażując na całej linii do 5 osób zamiast 10 dla ramowego !

VL [14]Odpowiedz na ten wątek2016-04-08 03:17:04

Zgłoś nadużycie

Trak ramowy kontra trak taśmowy

Powyżej 40m3 na zmianę oznacza co najmniej 10.000 m3 drewna na rok przy pracy jednozmianowej. Dla amortyzacji lepiej by było, aby linia pracowała na dwie zmiany, czyli minimum 20 tys. m3 surowca.

Jak znam polskie realia, kolega z postu powyżej ma 2 lub 3 traki wąskotaśmowe czyli przerabia jakieś 10-20 m3 na zmianę. Zastępując je trakiem ramowym chce uzyskać wzrost wydajności pracy (bo materiałowa mu spadnie). I ma rację, bo na traku ramowym przerobi tą masę szybciej, uzyskując lepszą jakość tarcicy.

Do tego chce wydać małe pieniądze, bo szuka wśród najtańszych rozwiązań: tania produkcja krajowa lub używka, a Ty dajesz mu propozycję inwestycji, która:

1) jest zapewne po za jego zasięgiem finansowym,
2) aby się zwróciła powinien przerabiać 2-4 razy więcej surowca (a skąd go weźmie?)
3) do Twoich wyliczeń dla traka ramowego stosujesz założenia i układ pracy, który z góry przekreśla zalety traka ramowego.

Moje kontrwyliczenie, jak sądzę, bardziej realne:
Dwa traki wąskotaśmowe po 7m3 na zmianę x 2 osoby obsługi. Przy pracy dwuzmianowej dają 28 m3 przerobu za pomocą 8 ludzi dziennie.

Trak ramowy zrobi to samo na jedną zmianę 3 osobami, jeszcze mu zostanie sporo zapasu. Jest różnica?

Do tego wydajność materiałowa na traku ramowym 64-67% jest bezproblemowo do uzyskania. Skąd Twoje 60%?

Michał [151]Odpowiedz na ten wątek2016-04-08 17:43:51

Zgłoś nadużycie

TRAK-MET VS DROZDOWSKI

Bardzo dziękuję Panowie za odpowiedzi. Moglibyście się jeszcze swoją wiedzą odnieść do porównania traków ramowych tych dwóch firm. Bardzo zastanawia mnie to, że parametry mają prawie takie same i niewiele je różni a jest między nimi taka wielka różnica w cenie (ok.50 tys.). Czy jest tutaj ktoś, kto pracuje na powyższym sprzęcie i chciałby się podzielić opinią?

Piotr [11]Odpowiedz na ten wątek2016-04-08 21:25:41

Zgłoś nadużycie

TrakRamowy vs TrakBlokowy (z wózkiem)

zjeździłem całą Europę ten koncept dla wydajnosci do 80 m3/10h powtarza sie w całej Europie tzn : linia trak blokowy z pomiarem kłody i optymalizacja rozkroju z obrzynarka 3 osoby, 150 kW, inwestycja 200-400 tyś €
https://youtu.be/HkzL1N4f9pw

VL [14]Odpowiedz na ten wątek2016-04-09 11:03:31

Zgłoś nadużycie

TRAK-MET VS DROZDOWSKI

Jeśli poważnie myślisz o przecieraniu drewna, zapomnij o firmach podanych w tytule.
Używany rosyjski do 20 tyś lub Bydgoski tańszy lub droższy, wybór masz duży.

zapracowany [42]Odpowiedz na ten wątek2016-04-11 08:11:31

Zgłoś nadużycie

pytanko

Zgadzam się z Panem w 100%, proszę o info na jakim sprzęcie Pan pracuje?

I co z czystym sumieniem może Pan polecić?

Łukasz [9]Odpowiedz na ten wątek2016-04-17 23:34:12

Zgłoś nadużycie

W tych czasach ramówka?

Panie teraz pan myśli o ramówce? Te czasy minęły teraz już każdy jedzie na tasmowkach. Nie wiem czy pan nie myśli o oszczędności i jakości na ramówce wyjdzie Panu może 65% a na tasmowce 75% i wiem ponieważ od 4 lat mam wravora i powiem że widać rezultaty teraz wymieniam na nowego wravora jeszcze z większą wydajnością. Powiem Panu ze jak jest dobra taśma oczywiście stelitowana to nawet nam ramówka nie dorówna z wydajnością. Kolega co ma tartak ma ramkowke szybkobierzny oczywiście i ma też wravor od roku i mówi że nie wie czemu tak długo czekał do kupna. Następny tez ma ramowke to teraz pędzie montowal wravora następny 2 lata temu kupili trak ramowy nue zamontowal ino teraz w tym tyg. Montuje nowego wravora. Powiem Panu tyle przemyśl to pan ale ja bym radził zainwestować w szeroką taśmę.

Taśmtrak [2]Odpowiedz na ten wątek2016-04-17 06:50:59

Zgłoś nadużycie

Chcę to to zobaczyć...

Witam.

Panie "Taśmtrak" proszę o info gdzie mógłbym obejrzeć pracę tej maszyny? I tak jak Pan napisał nie w jednym zakładzie, a w tych które Pan wyżej wymienił. Pracuje obecnie na 6-trakach wąską taśmowych ale chce zwiększyć przerób, i szukam innych rozwiązań dlatego bacznie obserwuję ten wątek i uważnie czytam to co napisali koledzy po fachu, najgorsze w tym wszystkim jest to że każdy piszę co innego, cześć tych informacji jest nie prawdziwa, nie pokrywa się z rzeczywistością która często okazuje się inna.

Rozważam także zakup traka szeroko taśmowego ale także trak ramowy z pełną hydrauliką.

Czekam na odpowiedź, oraz kontynuowanie bardzo ciekawego wątku, myślę że nie tylko ja ale inni koledzy proszą o prawdziwe osiągi, koszty eksploatacji oraz przede wszystkim wydajność. Proszę o adres oraz info czy i kiedy można przyjechać, odległość nie ma dla mnie znaczenia.

Łukasz [9]Odpowiedz na ten wątek2016-04-17 23:30:08

Zgłoś nadużycie

przemysłowe traki taśmowe

ake, ewd, moehringer, barton, brenta, mem, primultini, artiglo, bongiovani
40-50 m/sek prędkość cięcia
40-100 m/min (40-100 m3/zmianę)
1 mm tolerancja cięcia
75-90 kW
wykonane a 3 technologiach: quad, tween, blokowe, rozdzielcze.
ceny nowych od 200,000 €
cena całej linii od 700,000 € (3-5 osób od 200 kW zasilania)

VL [14]Odpowiedz na ten wątek2016-04-21 10:25:09

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA