GOLTAD rwie piły [3]
Proszę wszystkich o pomoc, kupiłem 2 tygodnie temu traka typu GOLTAD 750, wszystko jest z nim ok oprucz tego że rwie piły a ja nie mogę znaleść przyczyny. W ciągu tygodnia strzeliło 15 nowych pił. Miałem kilku znawców którzy ustawiali rolki itd. teraz twierdzą że to wina ostrzenia, ale czy piła raz czy dwa razy ostrzona morze pękać? Proszę o podpowiedz co mam zrobić, z góry dziękuję.
Gregor [3]Odpowiedz na ten wątek2009-10-03 21:50:27
a nowego tego traka kupiłeś? Też mam juz okolo 3 lata taki sam trak i nic ...
podobnego mi sie nie działo z piłami. Owszem, piły pękały i pękają nadal, ale z wypracowania, czyli zmeczenia materiału lub ze zostrzenia. Jakie piły stosowałeś? Od początku pracuje na piłach Wood- Mizer i jestem zadowolony. Jesli nadal trak bedzie zrywał ci brzeszczoty poszukaj przyczyny np. w kołach prowadzących, skoro przestawianie rolek nic nie pomogło. a moze zbyt mocno napinasz piły?? przyczyn moze byc wiele..
BaryDrwal [14]Odpowiedz na ten wątek2009-10-06 21:04:10
ostrzenie bardzo ważne
piła raz czy dwa razy ostrzona może pękac! chodzi o to czy jest PRAWIDŁOWO OSTRZONA? to znaczy: ostrzymy często, nawet jeśli wydaje ci sie że jest jeszcze ostra i dobrze tnie / ostrzymy bardzo lekko płaszczyznę natarcia (przód zęba) a mocniej górę zęba / dobieramy kąt natarcia odpowiedni do twardości drewna / odpowiednie rozwarcie zębów (oczywiście jeśli nie stellity). Trzeba też wziąc po uwagę prawidłowy naciąg piły, jeśli przesadzisz z naciągiiem to piły będą pękac. A producent traka ci nie pomógł?
ostrzarz [1]Odpowiedz na ten wątek2010-05-27 13:11:02
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.