DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Humor branżowy

Humor branżowy [7]

Janusz porzucił pracę drwala. Robota w dechę, ale brygadzista porąbany.

ppaffell [55]Odpowiedz na ten wątek2015-08-24 18:21:40

Zgłoś nadużycie

Ja znam kawał o stolarzu ale wulgarny i pewnie admin go usunie;)

i.sklepowicz [34]Odpowiedz na ten wątek2015-09-05 21:07:51

Zgłoś nadużycie

O drwalu

Pewnego dnia, podczas pracy nad brzegiem rzeki drwalowi wypadła siekiera i wpadła do wody. Drwal usiadł i zaczął płakać. Nagle objawił mu się Bóg i zapytał:
- Dlaczego płaczesz?
Drwal odpowiedział, że siekiera mu wpadła do wody. Bóg zstąpił na ziemię, wszedł do wody i po chwili wyłonił się ze złotą siekierą.
- To Twoja siekiera? - zapytał
- Nie - odpowiedział drwal.
Bóg ponownie się zanurzył i po chwili trzymał srebrną siekierę pytając drwala, czy to jego.
- Ta również nie jest moja - odparł drwal.
Bóg po raz trzeci się zanurzył i wyjął z wody żelazną siekierę.
- A może ta?
- Tak, to moja siekiera - ucieszył się drwal.
Bóg był zadowolony, że taki uczciwy człowiek chodzi po ziemi i w nagrodę podarował mu wszystkie trzy siekiery. Drwal wrócił do domu szczęśliwy. Innego dnia drwal spacerował nad brzegiem tej samej rzeki wraz z żoną. Nagle żona potknęła się i wpadła do wody. Drwal usiadł na brzegu rzeki i zaczął płakać. Ponownie objawił mu się Bóg i zapytał:
- Dlaczego płaczesz?
Drwal odpowiedział, że żona mu wpadła do wody.
Bóg jeszcze raz zstąpił na ziemię, wszedł do wody i po chwili wyłonił się wraz z Jennifer Lopez.
- To Twoja żona? - zapytał.
- Tak - odparł drwal.
Bóg się na poważnie zdenerwował:
- Ty kłamco! To nie jest prawda! To nie jest Twoja żona!
Drwal odparł:
- Boże wybacz mi, to nieporozumienie. Widzisz, jeśli powiedziałbym nie Jennifer Lopez, wróciłbyś i wyszedł z Cameron Diaz i jeśli znowu powiedziałbym nie, poszedłbyś trzeci raz i wrócił z moją żoną, której powiedziałbym tak, a wtedy otrzymałbym wszystkie trzy. Ale Panie, jestem tylko biednym drwalem, nie dałbym rady dbać o trzy żony, dlatego właśnie powiedziałem tak za pierwszym razem.

Jaki z tego morał? Jeśli już mężczyzna kłamie, to zawsze w pożytecznym i zaszczytnym celu!

ppaffell [55]Odpowiedz na ten wątek2015-09-05 21:49:36

Zgłoś nadużycie

O pile łańcuchowej

W Finlandii trwają targi sprzętu do wyrębów lasu. Kanadyjska firma oferuje piły łańcuchowe którymi przeciętny drwal dziennie ścina 80 drzew. Ruscy na dzień dobry kupili 200 sztuk dla swoich drwali na Syberii. Pierwszy dzień Ruscy drwale ścinają dziennie 300 drzew, drugi 250, trzeci 200, czwarty 150, piąty 100, szósty 50. Stwierdzono, że piły się popsuły i zgłoszono awarię do Kanady. Z Kanady przyjechał serwisant i mówi:
"Dajcie mi jedną z tych popsutych pił."
Dali:
"No zobaczmy tu jest łańcuch, tu prowadnica, tu silnik..."
A Ruscy drwale:
"SILNIK! TO TO MA SILNIK?"

ppaffell [55]Odpowiedz na ten wątek2015-09-05 21:53:25

Zgłoś nadużycie

Eksport drewna konstrukcyjnego.

Witam wszystkich.
Interesuje mnie sprzedaż drewna konstrukcyjnego za granicą (Np. Niemcy czy Francja).
Od 15 lat sprzedaje drewno na dachy na rynku lokalnym, co powoli przy cenie drewna staje się mało opłacalne, stąd szukam jakiś innych możliwości. W ciągu dnia jestem w stanie uciąć ponad 30m3 czystego drewna budowlanego.
Czy mógłby mi ktoś obeznany powiedzieć, jak wygląda sytuacja rynkowa budulca na rynku zachodnim, np. Niemcy?
I drugi pytanie. Czy ktoś orientuje się jakie są mniej więcej ceny z 1m3 d.konstrukcyjnego w innych krajach i czy taki pomysł może w ogóle wypalić?

Runner25 [9]Odpowiedz na ten wątek2015-10-10 18:16:20

Zgłoś nadużycie

to dopiero humor branżowy ;)

ubaw po pachy

kj [12]Odpowiedz na ten wątek2015-10-10 20:25:00

Zgłoś nadużycie

Drwal - zadanie na maturze

Matura 1960r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1970r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1980r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile procent stanowi zysk drwala?

Matura 1990r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal i jaki wpływ miała jego praca na otoczenie drzewa (uwzględnij sąsiadującą z drzewem florę i faunę)?

Matura 2000r. (tylko dla zainteresowanych)
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. W tym celu musiał wyciąć kilka starych drzew. Opisz w kilku zdaniach, jak w tej sytuacji czuły się biedne zwierzątka leśne i rośliny? Jak bardzo niekorzystne dla środowiska jest wycinanie starych drzew?

Matura 2010r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.

Matura 2020r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2015-12-01 15:32:31

Zgłoś nadużycie

CBŚ i drewno

Oddział terenowy Centralnego Biura Śledczego w Nowym Targu, dzwoni telefon.
- Słucham?
- Dobry... Kciołek podać, że Jontek Pipciuś Przepustnica chowie w stogu drzewa maryhuane.
- Dziękujemy za doniesienie, zajmiemy się tym.
Następnego dnia zjawili się na podwórku u Przepustnicy rządni sensacji agenci CBŚ, rozwalali drzewo rąbiąc każdy kawałek na dwie części, ale narkotyków nie znaleźli. Na koniec wydukali do przyglądającego się ze zdziwieniem Przepustnicy "Przepraszamy" i odjechali. Zdziwiony Przepustnica słyszy w domu dzwoniący telefon, idzie odebrać:
- Słucham?
- Ceś Jontek... Stasek godo. Byli u ciebie z cebesiu?
- Byli, tela co pojechali.
- A drzewa ci narąbali?
- Ano narąbali.
- Syćkiego nojlepsego z okazji urodzin, hej!

Michał [151]Odpowiedz na ten wątek2015-12-01 20:44:13

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA