Nowe zasady sprzedazy drewna [7]
Czyli realnie ceny drewna w sprzedaży ofertowej wzrosną bo będą brane pod uwagę ceny z drugiego połrocza 2015 r, a dodatkowa skonsolidowana umowa spowoduje kolejny wzrost ceny która bedzie średnią cen z dwoch z portalu i systemu (jesli dobrze to zrozumiałem)
jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2015-07-08 22:47:43
TAK I NIE
Ceny w sprzedaży ofertowej na pewno wzrosną myślę że maksymalnie o około 5-10zł.
Jeżeli kupisz również drewno na e-systemówce to zrobią ci cenę średnioważoną a nie średnią. Jedyny minus takiej skonsolidowanej umowy to to że nie będziesz mógł robić jak do tej pory realizować tylko portalu a od drogich zakupów z e-drewna płacić karę - po prostu będzie to nieopłacalne. Taka umowa spowoduje że wszytko znajdzie się w jednym worku i umowy będziesz zmuszony realizować w takim samym tempie. Ale to też idzie obejść.
gosia-n [10]Odpowiedz na ten wątek2015-07-13 14:02:58
Zmiany uderzą w handlarzy drewnem
Nie będzie zysków ze sprzedaży drewna z PLD klientom z systemówek :)
Dobry krok.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2015-07-21 20:23:54
A najbardziej.....
.....w drzewiarzy !!!
Konsolidacja umów i cen prowadzi li tylko do podniesienia cen i nie zostawienia marginesu kupującemu !!!
turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2015-08-07 17:46:40
niby tak
zakładamy kupiłem w-standard sosna z systemu po 300zł za wc1 30m3 i mam z pld 30m3 po 200zł za wc1, i teraz biore z lasu drewno, lęzy na lesie 60m3, np 15m3 wc3, 30m3 wc2 i 15m3 wc1, każdy weźmie wc1 i wc2 na eske a wc2 i wc3 na pld, według klakulatorów zapłace. na umowe P wezme 15m3 wc3 i 15m3 wc2 czyli zapłace 7485zł netto a na umowe S 15m3 wc1 i 15m3 wc2 i zapłace za to drewno 9750zł netto, co daje razem 17235zł za 60m3 czyli za 1m3 287zł, a po nowemu srednia cena na umowie będe miał 250zł za wc1 czyli za to samo drewno zapłace 17505zł czyli średnio za 1m3 291zł. a juz nie mówi i nie licze jak w drewnie sa klasy b i d, wygoda dla leśników a dla kupujących mniejsze pole manewru.
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2015-07-24 21:56:00
Tartaczek....
Jakie pole manewru... ciesz się, że trafiłeś na takiego leśniczego, co się nie boi NIK, Inspekcji itp... a od kiedy ma obowiązek ktoś wyboru D na S, a B i C na P?
Bzdury.
Miałeś taki układ, bo LP mają pieniążki, skończą się pieniążki, skończy się układzik.
A jak Ci dadzą 15 m3 A na S? I na jakiej podstawie zażądasz zmiany umowy na kwicie? hahahaha?
Ułatwieniem będzie też 1 faktura zaliczkowa i brak korekt faktur - to powinno obniżyć koszty księgowości.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2015-07-26 23:24:11
jakie układy, chłopie w jakim ty żyjesz świecie
to ja jestem klientem czy petentem, człowieku weź sie ogarnij, w tych nadlesnictwach co biore drewno(rdlp radom) to nie ma z tym problemu, dzwonie do marketingu i pytaja mnie jakie chce drewno, czy grube czy cienkie, i takie zazwyczaj dostaje. kto bierze klase A na umowe S, człowieku to strzał w kolano policz sobie, a od kiedy jest napisane w umowie że ktos mi narzuca skąd mam brac i jakie drewno. w radomiu ludzie są dla mnie zyczliwi i dbają o klienta, rozumieją że trzeba żyć na warunkach partnerskich, jakby ktos miał takie podejście jak ty to napewno bym u ciebie nawet gałęzi/chrustu nie kupił
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2015-07-27 21:06:28
Dokładnie to ja jestem klientem LP i też troche wymagam
Płaci się dużo za drewno i jeszcze miał bym otrzymywać taki sortyment który nie potrzebuję, lub nie chcę.
Dzwonię mówię jakie drewno potrzebują , kierują mnie do nadleśnictwa, i tyle. Wiadomo klasowe A B się na S-kę nie bierze no chyba że ktoś w lotka wygrał, jest to normalnie i myślę że wszędzie tak jest i leśnicy nie powinni rozbić z tym poroblemu.
Darek [94]Odpowiedz na ten wątek2015-08-05 10:33:49
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.