DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Piłę ciągnie do góry w dębie pomocy.

Piłę ciągnie do góry w dębie pomocy. [1]

Witam mam od tygodnia problem z tarciem dębu. A mianowicie piłe ściąga mi do góry (łudkuuje) takze często faluje oczywiscie do góry. Szrankowniki posiadam 2 jeden z zegarem do 0.01 szrank ustawiam na 0,45 mm obustronnie równy i po desce moze 2 jedzie do góry. próbowałem powiekszac w stronę którą piłę ciągnie doszedłem do 0,9 /0,45 i dalej identyczna sytuacja. poziomowałem głowice takzę rolki nowe w poziomie, piła w stosunku do torowiska w poziome. Rozwarcia piła mi nie gubi. wymieniłem na jednym kole pasek a na 2 został stary. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Ale już nie mam pomysłów.
ps. nowe piły raównież nie idą uzywałem armotha ostatnio fenes sztorm i gromy. jadą wood-mizer ale myślę ze nic to nie zmieni. może ktoś miał podobny problem i byłby w stanie pomóc. z góry dziękuję i pozdrawiam.

Rafał. [1]Odpowiedz na ten wątek2015-03-19 21:28:41

Zgłoś nadużycie

Temat rzeka...

Kiedyś już o tym pisałem na forum. Przede wszystkim piły muszą być bardzo dobrze zaostrzone. Kombinowanie z rolkami czy obrotami nie wiele pomoże jeżeli narzędzie jest "źle" zaostrzone... My nawet nowe piły ostrzymy na swój sposób i golą jak żyletka a wcale nie kupujemy jakiś super drogich i markowych pił. Inna sprawa że dęba się przeciera dość ciężko na traku taśmowym,bo kłoda ma tendencje do spręrzynowania czy odspręrzania się i być może nie zwruciłeś na to uwagi ale to nie maszyna robi cię w konia ale właśnie kłoda... Zwróć uwagę czy jak przetniesz jedną czy dwie deski to czy kloda leży tak stabilnie na torowisku-my to tak nazywamy,jak zaraz po załadunku. jeżeli to nie pomoże to sprubój poprostu po odcięciu pierwszej deski obrócić kłodę o 180 stopni i zacznij ciąć tak jakby na nowo... Nie wiem czy moje rady w czymś pomogą alę życze Powodzenia....

Marcin [28]Odpowiedz na ten wątek2015-03-27 22:56:56

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA