Jaki trak kupic? [15]
Witam. Prosze kolegów tartaczników o podpowiedź. Zamierzam kupić nowy trak taśmowy. Tnę głownie elementy więźby dachowej z jodły. Do tej pory pracuje na maszynie polskiego producenta na wąską taśmę. Chcę jednak zwiększyć wydajność bo do tej pory dziennie około 8m3 mogę przerobić (zaznacze, ze moja maszyna nie ma korowarki i hydrauliki), ale w sezonie przydałoby się drugie tyle :) Oglądałem maszyny róznych firm, Mebor, Wravor, Wood-Mizer, nie wiem tak naprawdę czy wąska taśma jest lepsza czy wybrać trak szerokotaśmowy. Jak do tej pory nie mam nic przeciwko wąskiej taśmie, bo tnie naprawde precyzyjnie jesli jest oczywiscie fachowo przygotowana do pracy. Bedę wdzieczny za wszystkie opinie na temat maszyn na których pracujecie. Pozdrawiam.
BaryDrwal [14]Odpowiedz na ten wątek2015-01-10 13:57:58
Odnośnie traka wąsko kontra szerokotaśmowego polecił bym jednak wąską ...
taśmę biorąc pod uwagę masę jaką chcesz przerabiać, przy 15m3 na dzień szeroka taśma to mocna przesada. Dodatkowo będziesz musiał przezbroić całą ostrzarnie , a skoro teraz wychodzi ci ostrzenie wąskiej taśmy to jesteś juz mocno do przodu. Dodatkowo koszty prądu (30kw kontra 15kw) , cena piły (60zł kontra 1000zł) - twoja decyzja . Sam miałem ten dylemat w zeszłym roku i dokupiłem drugiego traka na wąską taśmę , miałem polskiego trakmeta dokupiłem woodmizera 300 i moje wnioski są takie że mimo iż dużo droższe to jednak jakość materiałów i rozwiązania ułatwiające i przyspieszające pracę są warte tej ceny. Jeśli mogę doradzić to weż uzbroi sobie swój przyszły sprzęt w pełną hydraulikę no i rampę załadowczą . Z tańszych opcji widziałem podczas pracy traki jabłońskiego i drozdowskiego , może to nie woodmizer ale są przyzwoite i adekwatne do swojej ceny.
Pozdrawiam
Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-01-11 17:34:40
Dzieki kolego. Własnie bardziej przekonany jestem do wąskiej taśmy. ...
Myslałem nad WM LT 70. Pewnie cenowo bedzie droga maszyna ale chce kupic cos konkretnego i z mozliwością cięcia długich elementów. A powiesz ile ten Twój WM300 kosztował?
BaryDrwal [14]Odpowiedz na ten wątek2015-01-11 18:30:25
Też pierwotnie myślałem o nowej lt70 ale w mojej konfiguracji wyszło ponad ...
200k , przez przypadek spyknąłem się z jednym dużym tartakiem z mojej okolicy który przechodził w całości na szeroką taśmę i pozbywali się wm300 , była to wersja przedłużona do cięcia długich elementów z 15sto metrowym stołem do sciągania desek za trakiem i 11 metrów faktycznego cięcia, był to sprzęt 9 cio letni ale jak coś jest zrobione z dobrych materiałów i dobrze ekspoloatowane to i wiek nie jest taki ważny, cieli tylko igłe więc nie wymęczyli tej maszyny. W sumie za sam sprzęt zapłaciłem 120k + kupiłem od nich całą ostrzarnie wm w maksymalnej opcji - najbardziej to chyba jestem zadowolony z rozwieraka pneumatycznego , normalnie cuda na kiju , myślałem że dobrze szrankuje piły ale po weryfikacji na tym sprzecie wyszło że nie szrankowałem tak dobrze jak mi się wydawało - było dobrze a jest lepiej.
pzdr
Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-01-11 19:24:27
wąskotaśmowy Drozdowski
polecam traki wąskotaśmowe Drozdowski. mocna, solidna konstrukcja do ciężkiej pracy na dłuuugie lata. proste w obsłudze i bezawaryjne. to nie woodmizer... są lepsze od woodmizera! można wyposażyć w elektryczny podajnik kłód Drozdowski
sd [11]Odpowiedz na ten wątek2015-01-15 19:46:07
Pewnie w mojej konfiguracji tez przekroczy 200tys. ale moze trzeba sie powaznie ...
zastanowic bo dobra maszyna jest pewnie warta tej sumy. Chociaz za te pieniądze bede miał 3 traki takie jak mam teraz i tez z korowarką i hydrauliką.:) i swoją maszynę jestem w stanie serwisowac sam a tam juz pewnie inna bajka:)
BaryDrwal [14]Odpowiedz na ten wątek2015-01-11 19:36:34
KOLEGO
ten kto nie pracował na szerokiej taśmie niema pojęcia jaki jest ...
to przeskok technologiczny.
kupiłem rok temu szeroką taśmę i pomimo utrudnień typu ostrzenie zagniatanie naprężanie pił jestem bardzo zadowolony,zupełnie inny komfort cięcia niema skali porównawczej.
Jeśli jesteś zainteresowany został mi do sprzedaży trak na taśmę 60mm koła 800 prześwit
1200 długość torowiska 16m pełna elektryka i hydraulika
kuba tartak [1]Odpowiedz na ten wątek2015-01-12 08:21:54
A jaki producent tego traka? w ogóle to ile kosztuje wyposazenie ostrzarni do ...
szerokiej taśmy bo niezbyt sie orientuje w tej kwestii? jakie maszyny trzeba kupic?
BaryDrwal [14]Odpowiedz na ten wątek2015-01-12 18:07:40
(***) Co do ostrzenia szerokiej taśmy...
może być ostrzałka za 5tys np NDA125 lub inna droższa byle by miała regulację skoku zęba 45mm.Jeżeli będziesz używał pił zagniatanychkoszt ok 400zł potrzebna jest zagniatarka i egalizator koszt ok 2500złDo pił stylitowanych koszt ok 700 zł oba te urządzenia są zbędne natomiast do jednych i drugich pił konieczna jest walcarka koszt ok 5-10tys Gdybyś miał jakieś pytania to zadzwoń mnie pomagali to ja też pomogę oczywiście w miarę możliwości i wiedzy
Wiadomość edytowana przez Administratora
Tartacznik [6]Odpowiedz na ten wątek2015-01-13 08:22:15
Co do LT70 to powstrzymałem się o jego zakupu również ze zględu na kilka ...
opinii użytkowników którzy narzekali na kiepską jakość materiałów, nie jest to moja opinia ale znajomy który ma już 7szt woodmizera mówi że na przestrzeni ostatnich kilku lat woodmizer przestał sprowadzać ramy i komponenty nośne ze stanów a zaczął robić traki na polskiej stali , to tylko plotka ale na własne oczy widziałem mocną pogiętą 4 letnią 70-tkę i trochę się przestraszyłem wydawać tyle kasy za to samo co mam teraz z trakmetem. Sprawdz jeszcze drozdowskiego i jabłońskiego , za stówkę możesz złożyć sobie mega wypasiony zestaw, no chyba że trafisz gdzieś używkę WM300 to wtedy lepiej iść w tą stronę.
Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-01-12 08:31:14
Prośba
Radku a czy mógłbym podjechać i zobaczyć pracę na przedłużonym torowisku WM300?
Rozważam zakup tej maszyny, ale póki co po wgłębieniu się w temat głowa pełna, i każdy mówi co innego.
Łukasz [9]Odpowiedz na ten wątek2015-11-30 10:13:08
Zapraszam , jeśli będziesz w okolicach Szczecinka to zapraszam , trak pracuje ...
u mnie minimum 16 godzin na dobę także na pewno bedzie szansa na pooglądanie go w akcji.
509848773
Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-12-03 19:29:16
Do BaryDrwal
Szanowny Panie zapraszam do rozmowy telefonicznej pod nr tel. 693 888 089 na temat maszyn firmy Wood-Mizer. Dla wyprowadzenia z błędu dodam jedynie, iż Wood-Mizer sprowadzał i sprowadza głowny element ramy ze Stanów + część podzespołów. Pewnie skoro tak by się gięły to dotychczasowi użytkownicy nie kupowaliby kolejny raz naszych produktów.
Co do ceny traka LT70 - długość cięcia 13,3m pełna hydraulika na całości - koszt w cenie katalogowej 165.000 zł netto. W akcji promocyjne np. jak w 2014r. ok 148.000zł netto.
PS. Przy okazji nie znalazłem maszyny o nazwie WM300. Pozdrawiam wszystkich
Hubert [4]Odpowiedz na ten wątek2015-01-13 15:04:33
WM300
Każdy ma prawo się pomylić. Chyba chodziło o "LT300" i każdy "kumaty" wie o jaki trak chodzi.... Pozdrawiam
Kierownik Tartaku [22]Odpowiedz na ten wątek2015-01-18 21:20:13
Dzięki za sprostowanie, tak chodziło mi o LT , a WM dla tych ...
niewtajemniczonych to skrót od wood-mizer...
Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-01-19 07:12:44
trakpol
witam,
prosze o opinie fachowców, czy warto kupić trak z hydraulika trakpolu? czy lepiej używany Wirex tez z hydraulika?
misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2016-01-16 11:46:10
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.