DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Dziwi mnie cisza na temat obecnej aukcji...

Dziwi mnie cisza na temat obecnej aukcji... [11]

Ciekawy jestem komu lasy sprzedadzą drewno kiedy polski mały i duży przemysł zostanie zarżnięty ?
I co na to budżet państwa ?
Doskonale widać , ze chodzi chyba o to :((((((
Czy w następnym roku sortymenty S2aP osiągnie cenę 300 zł , a pozostałe S 400 zł ????
Nie wspominam o drewnie tartacznym ........
Tym bardziej dziwię się spokojowi przedsiębiorców !
NAPRAWDĘ JESTEŚCIE TACY MOCNI ????

załamać się można [1]Odpowiedz na ten wątek2014-11-27 09:13:31

Zgłoś nadużycie

CO TU PISAĆ

ONI JUŻ SĄ ZARŻNIĘCI

jerzy [14]Odpowiedz na ten wątek2014-11-27 14:16:29

Zgłoś nadużycie

W 2015 to już będzie koniec

Cena osiąga granice opłacalności, a jednak walka toczy się dalej.
Są takie jednostki które za wszelką cene podnoszą cenę.
Szkoda tylko że LP nie ujawniają po zakończonej licytacji jak to powinno być w przypadku przetargów publicznych kto i za ile kupił.
Przykład to dyrekcja warszawska gdzie jedna osoba kupiła niemal cały Db W0 i to po cenach drastycznych.
Dlatego już nie długo do budżetu będzie wpływać mniej kaski z przemysłu drzewnego chyba że do innych krajów.

TREP [14]Odpowiedz na ten wątek2014-12-09 08:40:12

Zgłoś nadużycie

Rozumiem, że cena poszła w góe... ale tylko dla 15% sprzedawanej masy

Nie dla całej puli!!
Nie wiem skąd też pomysł z mitologicznymi Niemcami itp.
Dąb jest rozchwytywany, bo po prostu produkt jest w cenie. Rozmawiałem ze stolarzem - a klasa do 1800-2000 zł za m3 to cena do przyjęcia.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-12-09 21:23:54

Zgłoś nadużycie

Jakie 15%

Stolarz ma rację WA0 po 2000 tyś to nie jest żle tylko w dyrekcji warszawskiej poszło po 2700 tyś a w olsztyńskiej po 2500 tyś tylko nie samom A kl człowiek żyje i surowiec odbierany jest sekcyjnie. po za tym stolarz przerobi ten materiał głęboko a tartacznik......
"Mitologiczni Niemcy" to niestety nie mitologia trzeba pojechać sobie na submisję drewna cennego i zobaczyć jak pan nadleśniczy skacze dookoła Niemców, Austryjaków i innych i to wszystko dla tych marnych paru euro nie bacząc że tym samym kładzie polskie tartaki na plecy. Szkoda gadać......

TREP [14]Odpowiedz na ten wątek2014-12-10 09:24:56

Zgłoś nadużycie

15%...

15% teraz oraz 15% za pół roku... Niestety nic nie wskazuje na to, że za pół roku będzie wyglądało to inaczej. Aby utrzymać się na rynku przedsiębiorca musi dokupić brakujące 30% (według mnie to około 37% ponieważ na aukcjach portalowych na grubiznę było duże obłożenie i otrzymanie 90% z gwarantowanej masy to i tak było dużo).
Dokupując 30-37% na aukcjach systemowych średnia cena surowca przywiezionego do zakładu wzrasta o 37%... A niestety ceny kantówki, tarcicy, deski paletowej, klejonki oraz innych wyrobów tartacznych nie rosną w takim tempie...

Andrzej [20]Odpowiedz na ten wątek2014-12-10 09:33:30

Zgłoś nadużycie

To jesteś szcześliwy

W moim przypadku to 60% muszę kupić, aby mieć drewna tyle co w zeszłym roku !
I sądząc po cenach, obłożeniach inni mają podobnie ....
Wszystkie firmy z którymi rozmawiałem są w podobnej sytuacji do mnie.
Zapomnijmy o ściemie LP 70% do 30%
To już w 2015 roku zaczną się spektakularne bankructwa w branży , czy z rok jeszcze wytrzymamy ?

turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-12-11 11:28:31

Zgłoś nadużycie

Masz rację - na submisjach sama zagranica

Ale co w tym dziwnego, że LP chcą zarobić więcej? Jak każde przedsiębiorstwo w zasadzie. A średnia cena na submisjach to 2,5 - 3 tys zł za m3, nie za A klasę, tylko m3 ogółem. W tym roku nie spotkałem osób przerabiających DB W0, którzy narzekali. Dostali swoje, dlatego podbijali DB W0. Część stawki urwą reklamacjami. Sporo oszczędzą bo nie odkupią od handlarzy.

Coś te wzrosty ceny spowodowało, nie wiem sam co. nie ma się co dopatrywać kolejny raz spisku. Spadły ceny transportu w wyniku spadku cen, więc może w tym dopatrywać oszczędności.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-12-10 16:39:13

Zgłoś nadużycie

Zapytałem w niemieckich nadlesnictwach przygranicznych

Czy i ile mogę kupić u nich drewna na 2015 rok.
Odpowiedź , niestety nie !!!!
Tzn. wedle teorii wujka niemiecki lasy nie chcą zarobić jak najwięcej .
Bo zamiast wystawić na przetarg tak jak u nas wolą rozdysponować dla swoich tartaków ?
TAK WOLĄ BO CHRONIĄ PO PIERWSZE SWÓJ KRAJ, PRZEMYSŁ I MIEJSCA PRACY !!!!
Jeżeli firma zwalnia pracownika to kraj traci podwójnie . Nie ma wpływów z firmy , a musi wyłożyć dla bezrobotnego !!!
Czy tak to trudno pojąć ??????

turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-12-11 11:36:43

Zgłoś nadużycie

Dlatego, że nie można u nich kupić drewna...

niemieckie firmy kupują je u nas. Nie dlatego, że chcą je zniszczyć, tylko dlatego, że:
a) lasy prywatne sprzedają swoim
b) lasy Państwowe mają długoletnie kontrakty oraz są niesłowne.
Przykład firmy Klausner, która procesuje się z "rządem" Nadreni Północnej Westfalii bodajże, bo ten po prostu z dnia na dzień oświadczył, że im drewna nie utnie i już (Artykuł w Przemyśle Drzewnym R&D) .
Worek złota temu kto zdecyduje komu Państwowa firma ma sprzedać drewno (nie mówię czy zagranicę). Bo do tego się to sprowadza - rynku dla wybranych. Turkuciu spróbuj kupić węgiel prosto z kopalni. Powodzenia. A drewno się da. Nie opowiadajmy też sobie bajek o możliwości zablokowania eksportu drewna z kraju. Będzie taj jak z jabłkami i Rosją - zawsze ktoś obejdzie przepisy. Masz rację, że powinniśmy wybierać produkty krajowe, ale to się tyczy każdej dziedziny nie tylko drewna. Nasz przemysł ma się całkiem nieźle, rosną krajowe kombinaty (Stelmet, Olczyk). Wyjściem może być np. zrzeszanie tartaków w grupy producenckie? Więc może zamiast jęczeć szukaj rozwiązania!

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-12-11 19:57:33

Zgłoś nadużycie

Brawo

I byłbyś pierwszym który krzyczałby o zmowach cenowych !!!
Oni mogą u nas kupić , a my u nich nie BRAWO !!!
Pomysłów mi nie brakuje , dlatego sobie poradzę, martwię się jednak o Polskę !!!
Ale jak jeden z najważniejszym ludzi w państwie mówi że Polska istnieje tylko teoretycznie , to mamy efekty tego .
I bez urazy, niestety poglądy Twoje są tego efektem !!!
Wiesz dobrym przedsiębiorcom nie trzeba pomagać, mało tego oni nie oczekują żadnej pomocy! Ale nie wolno im przeszkadzać !!!!!!!

turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-12-13 10:53:25

Zgłoś nadużycie

tylko jak pogodzić interesy każdego

taka grupa producencka może i byłaby dobrym rozwiązaniem, wtedy przy zrzeszeniu kilkunastu podmiotów można by negocjować z lp ceny i mase przy dużym zapotrzebowaniu, ciekawe czy są chętni żeby takie cudo stworzyć? i drugie pytanie czy lp chcialoby negocjować z taką grupą?

tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2014-12-12 17:54:01

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA