Może mi wujek wyjaśni [29]
.. a może ktoś kto ma wiedzę ...
Dlaczego przetarg dla realizujących nowe inwestycje jest ostatni ???
Pierwszy PLD
Drugi systemowe
Trzeci j/powyższe zapytanie
Systemówka powinna być ostatnia , bo wiem ile mi brakuje / licytuję, walczę przebijam/!
A jezeli kupię ileś na systemówce , a okaże się ze nie dostanę /dla realizujących / przydzieloną wirtualnie mi masę .......???
To jak mam się zachować ?
I co autor tego projektu miał na myśli ukiładając w ten sposób przetarki ???
Bo według mnie tylko i wyłącznie zrobienie zamieszania !
turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-10-17 12:38:25
ja tez jestem ciekaw
złożyłem wniosek i też mam dylemat ile kupić, kolega ma racje według mnie troszke to jest bez sesnu, kupie za dużo problem a za mało też
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2014-10-18 14:26:36
Prawdopodobnie dlatego
Że niezbędna jest realna weryfikacja złożonych wniosków na drewno inwestycyjne. Na wniosek firm termin składania wniosków został przedłużony do 10 października. Będą one weryfikowane pod względem formalnym oraz "na żywo". Konieczność dokładnej weryfikacji wynika ze znacznej liczby wniosków oraz nie koniecznie wykorzystywanie drewna inwestycyjnego do produkcji. Ze względu na pewien reżim czasowy przetargów zostały one przestawione - już tak zresztą było - pierwsza edycja inwestycyjna była na koniec PLD? Jak kupisz za dużo, to w drugiej systemówce nie kupisz (zapominacie, że druga będzie w maju 2015) - nie szukajcie koledzy dziury w całym - kwestia dogrania harmonogramów. Udało się wyjaśnić?
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-10-19 22:04:03
Demagogia
Przedłużając termin wiadomym jest że nie zdąży się odpowiednio z harmonogramami !
Po licho przedłużać ? Termin był ustalony KONIEC !!!
I jeżeli nie zdążę mogę mieć pretensje tylko do siebie..... i tu nie potrzebowałbym z Waszej strony tłumaczeń !
Wiadomo że chodzi o cenę , a ona jest różna , nieprawdaż ?????
Więc trzeba zamieszać........
Pierwsza edycja inwestycyjna była zrobiona tak cichutko że wiedzieli o niej tylko Ci co mieli wiedzieć ......
turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-10-20 09:57:38
Może mi wujek wyjaśni
Wujek ma zawszr rację ,całuski dla pieska
kropka [11]Odpowiedz na ten wątek2014-10-20 13:34:23
o tym to ja wiem
już tydzień temu była u mnie komisja, to akurat był bardzo dobry pomysł, sprawdzenie wnioskodawców, bo z tego co rozmawiałem z leśnikami to wniosków jest sporo a i też są z bardzo dużymi wzrsotami mocy, czasami troszke nierealnymi, ale tutaj zgodzę się z kolegą podjadkiem że takie przedłużanie terminów dwa razy to niezbyt dobry pomysł,i teraz nie wiadadomo ile tego drewna kupić na e-system
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2014-10-20 19:14:31
ile?
koledzy a o ile trzeba wykazać wzrost mocy przerobowych by wystartować w tej procedurze drewna inwestycyjnego? bo pierwszy raz to było min o 5000m3 !, czy to się zmieniło?
kupiec22 [49]Odpowiedz na ten wątek2014-10-20 21:24:13
PL-D inwestycyjne
Procedowanie dla firm realizujących nowe inwestycje zostało przedłużone, jak pisał Wujek, na wniosek przemysłu drzewnego. Tłumaczono, że większość dokańcza inwestycje i przy poprzednim terminie mogli by mieć problem z dotrzymaniem terminu... że była to znaczna większość, przychylono się do prośby. Myślę, że gdyby nie zaakceptowano wniosku to teraz czytał bym żale o monopolistycznej postawie LP i ogólnym źle jakie ono sieje w przemyśle drzewnym... Dla tych co nie wiedzą, to podkreślę, że aktualny kształt i zasady PL-D, E-Drewno oraz E-Drewno Sytst. to wynik negocjacji przemysłu drzewnego z LP. Nie kaprys PGL LP. Jest to pewna forma kompromisu. Tym co sądzą, że to nadal mało - proponuję negocjację z jakimkolwiek portalem aukcyjnym. np Allegro - jeden z większych, szeroko działający w Polsce. Tu jest bardzo proste przesłanie: jak się nie podoba to nie korzystaj. Nie przyjmują reklamacji za swoje usługi - wiem coś o temacie, bo próbowałem.
Słowo do tych co nie wiedzą "ile kupić", zalecam zatrudnienie kogoś kompetentnego do zakupów, bądź rozważenie dalszej przyszłości w branży.
Jeśli osoba zajmująca się zaopatrzeniem firmy w surowiec po kilku latach pracy na danym stanowisku ma nadal problemy z określeniem ile czego potrzeba, to po prostu nie nadaje się do tego. Powiedzmy sobie to otwarcie jeszcze raz, NIE NADAJE się.
Szukanie: winnych, teorii spiskowych i zrzucanie odpowiedzialności za własne błędy to zagrywki na poziomie przedszkolaków.
Tak to wygląda.
Pozdrawiam
Piotrek [17]Odpowiedz na ten wątek2014-10-20 23:04:29
Mniejsza o większe
......dlaczego zostało przedłużone....... Wszyscy wiedzieli jaki jest termin !! Koniec i kropka Natomiast Piotrku ogarnij się trochę chłopie, bo Ci żyłka pęknie.
Doskonale wszyscy wiemy ile potrzeba jest nam drewna , tylko jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem i logika nie byłaby Twoją słabą stroną to doczytałbyś że przy takim ułożeniu przetargów to nawet chiński uczony nie wymyśli ile obstawić i jak !! ??
Na zapytanie w RDLP odesłano mnie do autora projektu w www.lasy.gov.pl/
A teraz Piotrusiu łopatologia :Firmie potrzeba w roku 30 tys. m3 . W PLD wirtualnie można kupić 70% dostaje firma 50% . Drugi PL-D dostaje jeszcze 5% Ile brakuje ?
Proste prawda ?
Startuje systemowe: Teraz jest zasadnicze pytanie! Ile mam dokupić drewna na systemowym wiedząc ze mam przyznane wirtualnie dla "realizujących" powiedzmy 10 tys. m3. ?????
P.S. A może powiesz co upoważnia Cie do tak obraźliwych słów ? Co Ty wiesz o pracy po 14 godzin dziennie.
Jak przyniesiesz do domu 5tys. zł to pewnie każesz mówić do siebie słoneczko Karpat i zbawiciel rodziny!
I ostatnie zdanie : nie tylko pieniądze się liczą , ale człowiek, zasady i sztuka tworzenia !!!
turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-10-21 10:08:04
moim skromnym zdaniem termin składania wniosków o drewno inwestycyjne ...
zostało przedłuzone głownie dla jednej firmy tj Tartak IKEA w STALOWEJ WOLI ,tartak został otwarty we wrzesniu,ktos dobrze posmarował i termin wydłuzono,
wiesiek [12]Odpowiedz na ten wątek2014-10-22 10:20:06
kolego piotrku nie masz racji
u mnie wygląda sprawa tak że dopiero pierwszy raz będe brał udział w pld i tego drewna mało dostane ze względu że mam małą historie( przecieram od roku), złozyłem wniosek na nowe inwestycje na 7 tys m3, czyli teoretycznie moge dostac max 4900m3, a co bedzie jak dostane 3000m3? i teraz mi powiedź ile mam kupić na e-system, jak chcesz to moge cię zatrudnić i będziesz się zajmowałem kupnem drewna, tylko jak źle kupisz to robisz darmo. ok?
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2014-10-21 21:30:17
Piotrel daj spokój - głową muru nie przebijesz
Panowie - są dwa rzuty systemówek. Dostaniesz z inwestycji - nie dokupisz w drugim systemie. Zresztą jak na razie około 50% inwestycyjnego poszło na handel, więc skończmy lamenty i żale
Niestety, podjadki zawsze będą gryzły :)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-10-22 00:53:58
No ręce opadają ......
Proszę :
http://praca.interia.pl/praca-za-granica/news-najlepsze-miejsce-do-prowadzenia-firmy,nId,1052500
Dlaczego :
http://natemat.pl/95941,juz-8-na-10-polakow-mysli-o-wyjezdzie-z-kraju-jedziemy-i-nie-wracamy-to-druga-fala-emigracji
I jeszcze śmiesz dyskutować jak to jest świetnie i wspaniale ....
Tylko my jakoś nie dorośliśmy do waszych pomysłów tak ?
TP SA zmieniła się radykalnie
Energetyka zmienia się powolutku / widać pierwsze jaskółki /
LP ......beton....
turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-10-23 09:37:32
Wujku to moze jeszcze powiesz
Skąd nowa inwestycja IKEA w Stalowej Woli weźmie drewno i na jakiej zasadzie ?????
Tylko bez pitolenia że z puli inwestycyjnej i z historii której niema !!!
Ma zatrudnić AŻ 43 pracowników !!!!!!!!!!!!!!!! Z rocznym przerobem ok. 400tys. m3 !!!!
I to już nie jest śmieszne !!!! Szczególnie dla tartaków z okolic Stalowej ......
ze stazem 15 letnim [10]Odpowiedz na ten wątek2014-10-25 12:19:49
Kupi
Na e-drewno.
Zresztą IKEA to nie jeden tartak kolego tylko już kilka, m.in w Wielbarku, czy w Koszkach.
Poza tym zakład stoi w specjalnej strefie ekonomicznej, więc jest zwolniony z części podatków. Przez to o tą różnicę może dać wyższą cenę. Myślisz, że nie mieli tego skalkulowanego?
Ikea ma też szerokie kontakty na Ukrainie i będą się posiłkować surowcem ze wschodu. A produkt będzie UE i granice dla niego otwarte.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-10-25 18:13:37
HAhahahhaha
1. Tzn. ze tartaki które są zrzucą się dla tego w Stalowej ... hahhahaha
2. IKEA inwestuje w nowy zakład setki milionów euro nie mając zagwarantowanego drewna ............. bajki z mchu i paproci możesz opowiadać spotkaniach wewnętrznych z teorii biznesu wg wujka :)
3. Podatek do gminy to jakieś 100-150 tys. rocznie :) jakie to ma znaczenie ? 150tys./400tys.m3 drewna = 0,375 zł do kubika :)
Dalej będziesz ściemniał ....????
4. Jeżeli nie masz takowej wiedzy to przynajmniej nie ośmieszaj się na forum !!!!
Zatrudnią 43 osoby , a prawdopodobnie pracę straci kilka tys. ludzi z okolicznych tartaków i firm które są kooperantami tych firm !!! To jest dopiero tragedia !!!!
Jakie jeszcze bajeczki poopowiadasz wujku ????
ze stazem 15 letnim [10]Odpowiedz na ten wątek2014-10-27 10:48:20
1. Patrz pkt. 4
2. Gwarancje dostępu do puli inwestycyjnej ...
rozumiem...
3. Do tego kilka tys. wypłat - 43 * 12(patrz swoje ostatnie zdanie) / 400 000 m3 też da parę złotych + wsparcie olbrzymiego koncernu z pewnością że jak mniejsi padną to Ikea się odkuje za parę lat na cenie surowca ... stara prawda że małe jest piękne ale duży może więcej
4. Jeżeli nie masz takowej wiedzy to przynajmniej nie ośmieszaj się na forum !!!!
I ostatnie zdanie TAK to jest tragedia i bezsens tylko z tym to chyba do samorządowców lokalnych.
oz [14]Odpowiedz na ten wątek2014-10-29 13:43:46
pula
Roznica miedzy nami a IKEA jest taka, ze my myslimy "tu i teraz- jak przetrwac" a IKEA patrzy dlugofalowo. Ma strategie, cele, plany i najwazniejsze: zaplecze finansowe. Myslicie, ze od pierwszego roku beda wykazywac dochod? Musimy zaakceptowac, ze ktos i tak bedzie najwiekszy (niemiec, szwed, austryjak czy polak). I zawsze bedziemy sie wsciekac bo :jest duzy:. Poza tym- gdyby IKEA dostala jakis magiczny pakiet surowca- to media na pewno by to podchwycily i zrobily halas na caly swiat. Takiej negatywnej pracy duze korporacje nie lubia... Z dugiej strony ktory polityk czy lesnik w dobie podsluchow i innych urzadzen podpisze jakikolwiek glejd na surowiec dla tej czy innej firmy??
diddy [27]Odpowiedz na ten wątek2014-10-31 14:13:15
Ogólnie najmądrzej odpowiedziałeś :)
Ale niestety jedno zaprzecza drugiemu z tego co piszesz !
Jak można zaplanować długofalową działalność nie mieć zupełnie pewności co do ilości drewna i kopiąc się ciągle z LP.
Na moje pytanie w RDLP na ile drewna możemy liczyć z puli inwestycyjnej , odpowiedź padła maksymalnie 10% z przyznanej !!!!!
Czyli mogą liczyć na 40tys.m3 , na e-drewno maksymalnie 30% pozostałej masy dla wszystkich.
Nigdzie nie mogłem znaleźć ile akurat w podkarpackim jest W0 ........Pewnie masz większą wiedzę to podaj !
Jeżeli duży gracz a takim jest IKEA wejdzie do przetargu w Podkarpackim i ościennych to ceny tam powinny osiągnąć jakieś absurdalne wyżyny cenowe.
Będę na pewno obserwował to !
Też dziwię się bardzo jak to jest możliwe, myślałem ze wszechwiedzący wujek może mnie oświeci , ale jego linia jest niezmienna .......
Zainteresowanych tematem odsyłam do Gazety PD do artykułu Drewniana Wola na str.4
turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-10-31 16:47:12
moim zdaniem
powiniena być maksymalna ilość drewna o jaka mozna się starać na nowe inwestycje, np z 10tys m3, bo ja złoże o 7tys a sa wnioski o 120tys m3 i wiadomo że tego drewna braknie
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2014-11-01 17:36:00
Czyli IKEA.....
To firma, którą zawiadują idioci, nie wiedzą co czynią. Nic nie potrafią. Na pewno na siłę ściągnęli ja do Polski na spółkę Dyrektor LP i lobby syjonistyczno-komunistyczne. Drewno do tartaku ukradną w nocy i będą je wozić samochodami ppoż ościennych nadleśnictw.
Zaciągnij się turkuciu na dyrektora, to uzdrowisz tą firmę!
Oz i diddy mądrze piszą. Ikea ma zaplecze finansowe, czas i już całkiem pokaźną historię zakupów - jak pisałem, m.in dzięki Wielbarowi czy Koszkom. Na pewno większą niż wszyscy piszący na tym forum razem wzięci :) Plus kontakty zagraniczne - będą sprowadzać drewno ze wschodu!!!
Nie wiem dlaczego na siłę szukacie spisku wśród LP? Wyrzucili was z roboty? Złapali na kłuserce? Nie pozwolili palić ognisk w lesie jak byliście w harcerstwie? Musi być jakieś psychologiczne podłoże.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-11-02 08:46:01
No widzisz.....
... że ciężko to zrozumieć z naszej strony !
Dlatego zapytałem Ciebie jak to jest możliwe , a Ty odpowiadasz jak małemu chłopcu !
Dlatego irytuję się i masz kontrę.
Jeszcze raz , tzn. że Wielbark i Koszki część swojej puli przeznaczą dla Stalowej Woli ?
Idźmy dalej tym tokiem , tzn. że mają zbyt dużo surowca , albo ograniczą produkcję u siebie tak ?
Mniejsza o większe , ze mają różne NIP-y, więc różną historię .....
Dokładnie wszyscy wiemy co to i jak duża jest IKEA , ale nie to jest meritum dyskusji.
A co dokładnie miałeś na myśli pisząc "duży może więcej" ???? Mógłbyś rozszerzyć tę kwestię ?
Poziom Twojej odpowiedzi świadczy tylko o tym że na siłę wciskasz nam kit !
turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2014-11-03 10:16:00
nie tylko ikea
rozmawiałem z przewoźnikiem co wozi drewno do ikeii i olczyka i jego zdaniem olczyk ma sto razy lepiej wszystko ustawione i rozwiązane, więc jak im to będzie szło jak do tej pory to te 400tys nie zrobią.
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2014-11-02 13:43:08
nikt na forum nie wie jak to jest z IKEA
ale IKEA to 4 albo 5 zakładów i Stalowa Wola już jakieś zakupy robiła, 400 000 to oni na pewno nie zrobią jeszcze długo (o ile w ogóle) ale mają na tyle żeby kupić te 10% (40 jest) pewnie z 30 mają historii już swojej (to razem 70%) dokupią 30 na e-drewnie i mają 100 czyli tyle ile pewnie maks będą w stanie przetrzeć w 2015 ... oczywiście mogę się mylić ale zostaje jeszcze zakup ze wschodu itp.
A duży może więcej bo duży może mieć stratę w danym roku i nic to nie zmieni w jego sytuacji.
oz [14]Odpowiedz na ten wątek2014-11-03 11:40:42
Panowie Ofert na drewno Inwestycyjne w całej Polsce jest okło 19mln,LP dały ...
2,5mln
Proste 19mln x 70% tj około 13mln .Jesli Kazdy dostanie max 15-20 % (z 70%) to niech sie cieszy .
A i tak bedzie duzym sukcesem jak kazda firma dostanie 20% (z 70%) tego co chciała
Jesli ktos zrobił inwestycje za 20-50 tys to jeszcze ale jak ktos zrobił inwestycje na pare mln np 2,3 mln i dostanie 10 tys m3 a chciał 50 tys ,to lepiej sie zastanowic czy nie oddac do leasingu maszyn i zrezygnowac z tej masy pozdrawiam wujka .
jimi [7]Odpowiedz na ten wątek2014-11-03 15:28:26
chłopaki...
chyba nie sądziliście że pojawienie się tzw drewna inwestycyjnego będzie lekiem na nasze ciągłe niedobory i drożynę drewna. Z góry wiadome było to że ta pula będzie wzięta z ogólnej masy i będzie okrojona wg podobnego schematu jak w PLD. W pierwszym naborze było znacznie lepiej dostać pulę bo LP bez dokładnej informacji przeprowadziły postępowanie (wiem wujku że były komunikaty etc...), ale większość zainteresowanych dowiedziała się po zakończeniu naboru, a kto wiedział i skorzystał jest wygranym. Tak czy inaczej dalej to będzie coraz gorzej, coraz mniej drewna na PLD, coraz więcej na umowy wieloletnie e-drewno. TAKA JEST POLITYKA LP.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2014-11-03 19:41:56
P-LD
W zasadzie jak ludzi z podkarpackiego nie interesuje bieżący temat to też mam to w nosie ....
Ale nurtuje mnie PL-D sprawa bieżąca !
Proszę zauważyć , że leci właśnie dogrywka na PL-D .
LP powinny wystawić 70% masy na 1 i 2 , czy dobrze rozumiem ???
Później dodatkowo 30% idzie na e-drewno systemowe. Tak ?
Wszystkie sortymenty wystawione poprzekraczane są bardzo przez kupujących !
To ile LP w końcu masy wystawiły na PL-D ??????
I gdzie zdobyć tą informację ????
ze stazem 15 letnim [10]Odpowiedz na ten wątek2014-11-04 17:18:36
PL-D
Tak, 70% masy jest przeznaczona na PL-D - w tym w zależności od RDLP, 8% lub 6% wystawiono na PL-D dla przedsiębiorstw realizujących nowe inwestycje, a 62% lub 64% na PL-D z uwzględnieniem wielkości zakupu drewna.
30% na dwóch aukcjach e-drewno systemowe.
Po zsumowaniu - 100% to masa drewna przeznaczonego na sprzedaż na umowy.
Ponadto część surowca drzewnego sprzedawana jest z puli detalicznej na aukcjach e-drewno, część na asygnaty. Część jest wykorzystywana na własne potrzeby (np. budowa ogrodzeń upraw).
Nigdy LP nie sprzedawały całości pozyskanej masy na umowy, zawsze było to rozdzielane na poszczególne pule.
Przekroczenie może wynikać z tego iż część firm podpisała w 2014 r. umowy dwuletnie, a pozostali bardzo chcą kupić to co zostało z tej puli.
Piotrek [17]Odpowiedz na ten wątek2014-11-05 07:38:15
umowy dwuletnie
nie zmniejszają puli w ostatecznym rozrachunku bo klient z umową dwuletnią nie bierze udziału w przetargu na PLD czyli jego historia jest "niewykorzystana"
oz [14]Odpowiedz na ten wątek2014-11-05 08:09:06
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.