Rolki w traku taśmowym.Woda. [6]
Wymieniłem rolki w swoim traku.Zużyły się po prostu po raz któryś.Puszczam wodę a tu rolki STOP.Trak Polskiego producenta rok 2011.Do tej pory nie było takich problemów.Zdjąłem rolki ustawiłem jak ustawa pisze 6mm poniżej linii kół puszczam wodę rolki STOP.Krew mnie zalewa.Może ktoś podpowie coś mądrego.Dziękuje za wszyskie wskazówki.
Sosenka. [2]Odpowiedz na ten wątek2014-07-12 21:09:21
rolki
a łożyska masz w rolkach dobre?
Raz miałem taki sam problem jak kupiłem pilarkę taśmową dwugłowicową. Wina była w tym, że ktoś dał podkłatkę na łożysko i po zakręceniu rolki na czpieniu podkłatka przeszkadzała w pracy łożyska.
Robert [44]Odpowiedz na ten wątek2014-07-13 10:52:28
Nowe roki.
Rolki nowe od producenta, czyli łożyska też.Przed zabiciem śruby trzymającej łożyska "chodzą "bardzo lekko, ale jak zabiłem śrubę trzymającą rolkę i pokręciłem rolka to dziwnie ciasno się kręci.Czuć przeskok kulek łożysk podczas kręcenia ręką.Cofnołem lekko śrubę poprzez puknięcie delikatne młotkiem troszkę lepiej.Choć jeszcze czuć przeskok kulek.Puszczam wodę dalej stoją.Dziś zmieniam na nowe łożyska.
Sosenka [2]Odpowiedz na ten wątek2014-07-15 05:51:29
nowe rolki
A łożyska masz tych samych rozmiarów jak w starych rolkach?(chodzi mi o średnicę zewnętrzną łożyska)
Być może czpień(śruba jak to określiłeś) ma na kołnierzu w miejscu końcowego osadzenia rolki średnicę na tyle dużą, że dotyka górnej części łożyska i w momencie dokręcenia nakrętką łożyska nie chcą się kręcić. Jeżeli udało ci się rozwiązać problem to napisz co to było.
Robert [44]Odpowiedz na ten wątek2014-07-15 18:13:56
Rolki
Poszedłem do sklepu poprosiłem sprzedawcę aby pozwolił ''wybrać'' mi łożyska rozmiar 6001.Wybrałem C3 czyli wysoko obrotowe z tzw. większym luzem.Łożyska te były z blaszką w środku a nie z plastikiem jak oryginalne w rolkach chociaż te w oryginalne w rolkach też były C3. Wziąłem w rękę to łożysko to kręciło się rewelacyjnie lekko.Zamontowałem rewelacja i po problemie.Dziękuję koledze za podpowiedź z tymi łożyskami.Morał taki że łożyska muszą się kręcić bez najmniejszych oporów przed zamontowaniem w rolkę.Ai jeszcze jedno.Przy zabijaniu łożysk wbijałem je po zewnętrznej stronie czyli po bieżni nie po środku tzn.po tej części w którą wchodzi śruba mocująca rolkę.To małe łożysko i zaobserwowałem że jak wbiłem łożyska przez środek to po zabiciu śruby mocującej czuć było przeskoki kulek a po zabiciu po bieżni tego nie było czyli też ma to jakiś wpływ.Pozdrawiam kolegę Roberta i życzę sukcesów w pracy.
Sosenka. [2]Odpowiedz na ten wątek2014-07-17 05:56:18
Rolki
Dziękuję za odpowiedź, byłem ciekawy co było powodem tej "awarii". Też wbijam łożyska po bieżni. A mogę wiedzieć jakiego producenta masz trak i czy jesteś z niego zadowolony? Pytam, bo produkuję palety i używam do wstępnej obróbki traka taśmowego pionowego ale coraz częściej zdarza mi się drewno, które jest za grube. Dlatego zastanawiam się nad kupnem poziomki.
Robert [44]Odpowiedz na ten wątek2014-07-20 22:07:11
Rolki
Trak Wirex maszyna od nowości w firmie.Bardzo solidna i wydajna maszyna z pełną Hydraulika.Stosunek ceny do jakości i wydajności bardzo dobry.Jak rozważasz kupno traktu do grubszego drewna to bierz duży silnik.My mamy 11 kW to trochę za mało min.to 15kW a jak możesz to nawet 18,5kW.Daj cynę jak się na coś zdecydujesz.My też chcemy dokupić do firmy jeszcze jeden trak ale to temat na następny rok.I tak myślimy co?Może znajdziesz coś ciekawego to warto się wymienić spostrzeżeniami.Pozdrawiam.Tel do nas 530 525 307.
Sosenka [2]Odpowiedz na ten wątek2014-07-23 05:50:24
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.