Zrębka - czy warto [7]
Witam
posiadam firmę transportową (transport drewna) i mam dostęp do zrzyny kilka zestawów w miesiącu i teraz pytanie czy warto zaryzykować i kupić rębak i zająć się produkcja zrębki i dodatkowo mam dostęp do papierówki z lasów prywatnych. Tylko czy wogóle warto zacząć to?
Lub czy z zestawu zrzyny 55-60-mp uda się zrobić zestaw 80mp zrębki?
Gabriel [3]Odpowiedz na ten wątek2014-06-20 09:45:24
raczej tak i nie
osobiscie nie robie jeszcze zrąbki z powodu braku kasy na rębak, ale z tego co wiem z dobrego źródła(od osoby która robi zrębke) z 1mp zrzyny wychodzi przeważnie 1mp zrąbki, jak masz dostep do taniego surowca to jest na tym interes, zalezy po ile masz te zżyny i po ile sprzedasz zrębke.a skąd kolego jestes?
tartaczek [193]Odpowiedz na ten wątek2014-06-20 21:34:24
Mieszkam w pomorskim. Ja rozmawiałem z jedną osoba i mówi że z 1mp zrzyny ...
jest tak 1.2mp zrebki a znowu słyszałem że nie warto. A co sadzicie o rebaku BANDIT 250 lub TUNISSEN TS 327 lub SKORPION 250SDT lub JENSEN typ ALIGATOR A141. Narazie wolę rebak z silnikiem spalinowym bo nie chce czekac na przyłącze prądu. Można prosić o opinię który rebak najlepszy?
Gabriel [3]Odpowiedz na ten wątek2014-06-21 21:06:25
RACZEJ WARTO
ZREMBKA TO PALIWO STALE RUWNIERZ SUROWIEC DO PRODUKCJI PLYT, SKLEJEK
ZNAJDZ ELEKTROWNIE TO W OKRESIE ZIMOWYM SPRZEDASZ WSZYSTKO
WIEM RZE CHINY KUPUJOM ZREMBKI Z EUROPY CALE STATKI WSZYSTEK SMIEC NA PRODYKCJE PLYT ITP.
PAWEL CZYZYK [8]Odpowiedz na ten wątek2014-06-22 11:29:29
zależy może od ułożenia zrzyny
nawet jak wyjdzie 1mp na 1mp to i tak sie opłaci, ale też zależy po ile kupisz a po ile sprzedasz, ja sprzedaje zrzyne po 45zł netto za 1mp a na zrębke mam oferte 60zł netto za 1mp, przy założeniu że wyjdzie 1 na 1 to i tak jest troche róznicy, a jak by wyszło więcej no to i zarobek większy.
tartaczek [193]Odpowiedz na ten wątek2014-06-22 13:14:26
Ja mogę kupić po 35zł za 1mp zrzyny tylko jutro będę wiedzieć ile mogę ...
dostać za 1mp zrzyny od dwóch odbiorców. Tylko nie wiem który rebak z silnikiem spalinowym będzie dobry. Aby mógł ciąć zrzyne i cienka papierowke.
Gabriel [3]Odpowiedz na ten wątek2014-06-22 16:23:21
Witam w kwestii zrębki
Zaznajamiałem się z artykułami jak np. ****** (wykorzystanie zrebki jako alternatywnego paliwa)
dla mnie wyglada to bardzo przyszłościowo i juz teraz mozna z tego korzystac.
Wpis edytowany przez administratora - link do strony firmy zajmującej się obrotem biomasą.
Szymi [1]Odpowiedz na ten wątek2023-08-29 23:18:26
Nie opłaca się
Nie opłaca się, ceny spadły o 50% i wieczne awarie.
BiomasBankrut [1]Odpowiedz na ten wątek2023-08-30 06:46:13
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.