DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Brykiet czy pellet drzewny??? POMOCY

Brykiet czy pellet drzewny??? POMOCY [13]

Witam
Mam problem co wybrać produkcję peletu czy może brykiet łatwiejszy w produkcji. Czy wogóle się to opłaca??????
Posiadam własnej trociny sosnowej suchej 12% (wióra stolarska mix) ilość około 150 ton rocznie.
Podstawowe pytanie
Co sie dobrze sprzedaje brykiet czy pelet
I jaki sprzęt wybrać do wydajności 80KG/H praca 9 godzin dziennie w lini.
Czekam na odpowiedzi.

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2014-04-20 20:23:15

Zgłoś nadużycie

dylemat

pellet drogi w produkcji, wysoka temperatura pracy, duże koszty zużycia energii. warto sie zastanowic czy oplaca sie robić 80 kg/h pelletu. 300 kg/h to juz bym sie nad tym zastanawiał. moze lepiej brykiet....

i.sklepowicz [34]Odpowiedz na ten wątek2014-04-21 15:20:41

Zgłoś nadużycie

BRYKIET???

Brykiet łatwiejszy w produkcji, tańszy, wręcz bez operatora nawet. Ale kto kupi 100 ton przy braku dopłat do spalania biomasy przez ciepłownie czy przez elektrociepłownie???
Pellet sprzedaż już mam na około 50 ton lecz przeraża mnie produkcjia.
Posiadama na zainwestowanie 50.000,00zł cyklon mam i podajnik ślimakowy także. Brakuje reszty. Co sądzicie o pelleciarce marki redmet.pl (chińska).

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2014-04-23 06:42:50

Zgłoś nadużycie

chiny

juz mialem stycznosc z kitajskimi pelleciarkami.szajs. silniki do bani..... urywając sie wały i łożyska z tektury

i.sklepowicz [34]Odpowiedz na ten wątek2014-04-23 20:05:17

Zgłoś nadużycie

zdecydowałem się na pelet

O ciepłowniach miejskich można zapomnieć cena poniżej przeciętnej za brykiet fi30 lub pelet fi10 w cenie 300,00zł za 1 tone.
Uderzę w produkcję peletu dla klientów indywidualnych. Pakowane w woreczki 25KG z ceną 600,00zł za 1 tonę.
Proszę o radę jaki sprzęt wybrać od 80kG/1h??? Zastanawiam się nad linią marki www.kovonovak.cz Linia MGL200

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2014-05-03 16:50:33

Zgłoś nadużycie

tak sobie myślę...

że te 100t brykietu rocznie to z palcem w nosie powinno udać się sprzedać na rynku lokalnym ( parę lat temu sprzedawałem lokalnie średnio na m-c 50t brykietu ze słomy i trocin), więc nie rozumiem Twojego dylematu. Ponadto przy takiej ilości żaden duży zakład (czy będą dopłaty czy nie) nie podpisze z Tobą żadnego kontraktu, więc jesteś skazany na pośredników którzy oferują cenę nieco wyższą niż koszt wytworzenia tak żebyś się za szybko nie wzbogacił. Ztego powodu wyszedłem z produkcji i handlu brykietem i zrębką. Jednak życzę powodzenia.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2014-04-26 20:28:53

Zgłoś nadużycie

sądze

że brykiet jest łatwiejszy w produkcji, jedna maszyna i ładować trocinę, wiórę.
Lecz jego sprzedażpo 350 czy 400zł za 1tone to groszę, ale ta sama tona w postaci peletu klaruje się od 600 do 700zł. Sprzedaż łatwiejsza. I jak to znajomy powiedział pellet to przyszłość spalania ekologicznego dla domów rodzinnych (wygoda, prawie bezopsługowa kotłownia). Lecz wskład produkcji peletu wchodzi:
1.Młyn bijakowy
2.Kondycjoner do granulatora
3.Peleciarka
4.Studzenie z oczyszczeniem peletu.
I to mnie przeraża.
A brykiet kolega produkuję oddalony o 25km
Więc sam sięgłowie co wybrać

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2014-04-28 07:08:07

Zgłoś nadużycie

Umowa z tartakiem

Koledzy, czy może ktoś podpowiedzieć jak powinna wyglądać, albo ma wzór umowy pomiędzy dostawcą (tartakiem) a odbiorcą (składem drewna)?

Robert [1]Odpowiedz na ten wątek2014-04-28 11:28:06

Zgłoś nadużycie

może postaw na pellet?

Jeżeli produkujesz w dużej ilości wyroby z drewna, to odpady w postaci zrębków i trocin świetnie nadadzą się do uruchomienia wytwórni pelletu drzewnego. W tym temacie możesz jeszcze odwiedzić stronę poznańskiej firmy (***) - zajmują się kompletnym wyposażeniem linii produkcyjnych,więc jest tam sporo informacji o biopaliwach,przydatnych przed założeniem własnego biznesu.
Wpis edytowany przez Administratora

Carlo [1]Odpowiedz na ten wątek2015-02-23 21:52:04

Zgłoś nadużycie

też uważam że łatwiejszy w produkcji jest brykiet, sam używam takich ze ...

słomy i miskantu olbrzymiego. sprzedaż też korzystniej przy tym idzie.

marcin [2]Odpowiedz na ten wątek2016-02-16 13:15:00

Zgłoś nadużycie

Sprawozdanie z przebytego doświadczenia

Witam Wszystkich
Pewno ciekawi Was co zrobiłem.
Zakup nowej brykieciarki to koszt około 30-35.000,00zł
Zakup peleciarki to koszt około 12.500,00zł (Chińska) Wymieniłem łożyska
I kupiłem Peleciarke z firmy REDMET o mocy 7,5kW Model PP230UG
Wydajność ok. 50-70KG/H (Trocina ląduje bezpośrednio do maszyny ze strugarek)
Inwestycja kosztowała mnie łącznie 30.000,00zł gdzie w skład wchodzi Cyklon, bo wentylator o mocy 18kW już był tylko trocinę przekierowuje jak chce czy do silosa czy na peleciarnie. Z cyklona dołem lądują trociny bez śluzy celkowej bezpośrednio w podajnik zwykły ślimakowy z REGULACJĄ OBROTÓW, który podaje biomasę do peleciarki. Peleciarka wytwarza pelet który ląduje na przesiewaczu wibracyjnym i wpada do kasty budowlanej.
WNIOSKI:
Zarobku nie ma sprzedaż za minimum 650,00zł netto (mały zbyt za tą cenę)
Powód:
Cena trociny suchej w moim przypadku to 25,00zł netto
1 tony peletu potrzeba 10m3 trocin (ze strugania profilowego) co daje kwotę 250,00zł za samą trocinę
Trocina: 250,00zł
Prąd: 100,00zł
Praca: 120,00zł (Peleciarka jest obsługowa a brykieciarka bezobsługowa)
Worki: 10,00zł
Paleta: 20,00zł
Eksploatacja: 50,00zł (Łożyska i matryca bardzo szybko się zużywają)
RAZEM: 550,00zł
Jedyne co mam to porządek, a pelet spalam u siebie w domku (REWELACJA)
Gdy silos jest pełen 70 m3 i czekam na załadunek tira to przekierowuje trocinę na peleciarnie i produkcja idzie dalej swoim ciągiem bez przestoju, a o to mi chodziło. Nie raz czekałem 2 - 3 dni za kontenerami.
Biznes w pelecie to wydajność 500kg/1h przez 24h inaczej nie ma sensu bo nie zarabicie
Z drugiej strony brykieciarka była by dobrym rozwiązaniem bo przekierowuje trocinę, załączam brykieciarkę i wychodzę na koniec tylko posprzątać brykiet. A spalić go mogę nawet w kotłowni.
Jedno i drugie przy małej produkcji nie daje zarobku by się rozwijać ale tylko zagospodarowuje odpady by nie było bałaganu.

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2016-02-17 07:13:54

Zgłoś nadużycie

obliczenia:

rozumiem że koszty przedstawiłeś na 1t peletu, tylko dlaczego pracę wyceniłeś na 120zł/t?. Niemniej jednak dzieki że podzieliłeś się swoim doświadczeniem.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2016-02-17 13:14:56

Zgłoś nadużycie

Proste

Wydajność peleciarki to 70KG bo tyle wyciągam przy biomasie
1000KG dzielone 70KG/1H = 14,3H x stawka godzinowa 8zł = 114,4 zł
Przerwa pracownika itp. i masz 120,00zł
Przy większych wydajnościach peleciarki koszty robocizny spadają.
A operator musi być i patrzeć

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2016-02-23 20:14:26

Zgłoś nadużycie

pellet

Też się zastanawiam pellet czy brykiet, który warty polecenia?

Filip [1]Odpowiedz na ten wątek2016-04-20 10:56:51

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA