DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
piła szerokotaśmowa stellitowana

piła szerokotaśmowa stellitowana [4]

Podpowiedzcie jaka stal jest najlepsza na piły szerokotaśmowe . Parametry mojej piły: 8300x150x1,2 kupiłem nowe piły i pękają a mam stare które z ostrzyłem do szerokości 125 i nie ma z nimi problemu są w użyciu.

mmk [5]Odpowiedz na ten wątek2014-03-25 20:30:14

Zgłoś nadużycie

wniosek

więc jaki wniosek się nasuwa?... im węższa piła tym lepsze cięcie... dlatego nie jestem zwolennikiem szerokich pił. Im mniejsza powierzchnia piły pracuje w drewnie tym cięcie jest lepsze. Węższa piła - mniejsze tarcie, szersza piła - większe tarcie. Złe doświadczenia z wąskimi piłami (pękanie piłek, krzywe cięcie) mają tylko ci co wadliwie ostrzyli wąskie taśmy i tym samym deformowali kształt i kąt natarcia zębów, stosowali zły naciąg piły, złe posuwy cięcia w stosunku do twardości drewna, zbyt długa praca między jednym a drugim ostrzeniem. Wąska piłka PRAWIDŁOWO NAOSTRZONA nawet jeśli na moment ucieknie z prostolinijności cięcia, zaraz wróci na właściwe miejsce. Szeroka taśma jak już "ucieknie" to nie wróci (pójdzie albo w dół albo w górę).
Inna kwestią jest jeszcze to jakiej marki masz ten trak szerokotaśmowy. Na rynku jest wiele bubli, często mają zbyt małe średnice kół i naciąg w stosunku do szerokości taśmy i tu zaczynają się problemy...

zm [6]Odpowiedz na ten wątek2014-04-10 10:56:52

Zgłoś nadużycie

piły

Trak jest produkcji Francuskiej . Koła naciągi prowadzenie i smarowanie piły jest w porządku. Każda piła która się stępi to pływa . Według mnie problem tkwi w materiale z którego jest wykonano piła {piły sprowadzone z Szwajcarii bez zarzutu a piły zakupione w Polsce pękają.} Pytanie brzmi z jakiego gatunku i klasy stali zamawiać piły ? Pozdrawiam

mmk [5]Odpowiedz na ten wątek2014-04-16 13:13:37

Zgłoś nadużycie

odnośnie pił

Podaje swój adres mailowy tomek_stolarnia@wp.pl jeżeli ma Pan problem z piłami to proszę napisać. Na pewno coś zaradzimy, to złożony problem w kilku słowach nie da się poradzić.

tomek_stolarnia@wp.pl [2]Odpowiedz na ten wątek2014-04-17 22:22:06

Zgłoś nadużycie

Mam problem z szerokotasmowymi

Mam traka nowego WRAVOR WRC1150AC i problem mam z tasmami poniewaz nowka rznie pieknie a juz po paru ostrzeniach i cieciach faluje i nwm czy to przez zbyt duzy posow poniewaz jak rznie ladnie to dajemy szybki paosów oraz przyznam ze po walcowaniu tez idzie dobrze nachwile. Bardzo prosze o odpowiedz

Tašmtrak [2]Odpowiedz na ten wątek2016-09-04 10:36:21

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA