DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Jaka strugarka czterostronna do krótkich elementów!

Jaka strugarka czterostronna do krótkich elementów! [2]

Witam kolegów po fachu.
Zajmuje się głównie suszeniem drewna, jednak często dostaje zapytania na elementy strugane. Przez jakiś czas używałem strugarki czterogłowicowej Giullietta jednak nie zdała ona egzaminu , elementy często klinowały się i nie dało się na tym pociągnąć seryjnej produkcji . Obrabiam głównie suchego buka w grubych formatach , potrzebuję zebrać 3-5mm na każdym elemencie z każdej strony . Elementy mają długości od 450mm do 800mm , często są krzywe i romboidalne (nie kwadratowe) , czy ktoś zna dobry sprzęt do "prostowania" takich kantówek?
Pozdrawiam

Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2013-09-25 14:44:58

Zgłoś nadużycie

Ważne zasady

Kolego ważna jest maszyna a dokładnie typ w przypadku obróbki drewna liściastego polecam maszyny które posiadają wałki napędzane także w stole. Drugą rzeczą jest dobór narzędzi powyżej 3mm (3-10mm) polecam głowice jeżowe proste czy to z Faby czy z Globusa są rewelacyjne lecz są do obróbki zgrubnej. Do wykańczającej niestety pozostają noże strugarskie lub w przypadku dużej wydajności i dokładności głowice z mocowaniem hydraulicznym na trzpieniu obrabiarki lecz to inna technologia obróbki. Co do maszyn to polecam WEINIG mam unimata 300 chodzi 6 lat bez prac remontowych. Wersja nowa i cenowo ekonomiczna to V-HOLD widziałem taką w firmie drewex.info.pl w promocji za 57.000zł 5 głowic

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2013-09-30 19:07:59

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA