DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
pytanie do doświadczonych

pytanie do doświadczonych [5]

mam pytanie drodzy koledzy, czekam na odpowiedzi i komentarze.
mam mały tartak, posiadam dwie tasmówki(na wąską taśme) i moje pytanie jest nastepujące czy lepiej jest kupic traka pionowego czy traka tasmowego na szeroką taśme?
zlecień mam sporo i czasami nie wyrabiam sie więc chciałbym zwiększyc przerób.czekam na odpwiedzi, pozdrawiam

tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2013-09-15 14:22:50

Zgłoś nadużycie

i jeszce zapomniałem

w tej chwili produkuje tylko więźby dachowe ale w przyszłości chciałbym kupic suszarnie i rozszerzyc asortyment o podbitke,deske elewacyjna , podłogową, sucha tarcice.

tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2013-09-15 14:49:12

Zgłoś nadużycie

Sam powinieneś ocenić co potrzebujesz.

Obecnie zajmuje się bardziej obróbką już wysuszonej tarcicy ale wiem jedno, że na dwóch taśmówkach dasz radę trzeć lecz bez suszarni nie zaimpregnujesz dobrze surowca. Czasami nie lepiej jest zakupić suszarni niż kolejny trak???. Decyzja i tak jest Twoja. Chyba że osiągasz maksimum z traków taśmowych to na zwiększenie wydajności jest zakup traka pionowego warunek punkt ostrzenia tych narzędzi. Bo wszystko się tępi a zabezpieczenie ostrych narzędzi to podstawa. Kolejną alternatywą jest zakup wielopiły dwuwałowej do rozkroju pryzm z traka taśmowego wysokość cięcia to nawet 180mm a wydajność 0-25m/min. w zależności od ilości pił. Wykonasz podbitki, deskę elewacyjną, tarcice.

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2013-09-15 22:00:37

Zgłoś nadużycie

raczej myslałem troche inaczej

zlikwidowac jedna taśmówke a zakupic traka pionowego, wielopiłe posiadam ale tylko do łaty(maks 120mm wysokość cięcia), a tak kolego sie spytam z ciekawości ile kosztuje 1m3 tarcicy suchej? np. sosna 50mm?

tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2013-09-16 21:36:22

Zgłoś nadużycie

masz racje

Wielopiłę masz to OK. Zwiększenie wydajności bez dużych nakładów to tylko taka opcja wymiany z taśmówki na pionową. Za tarcicę płacę 25mm króciak SUCHA III klasa 380zł-400zł ,króciak I/II 450-500zł a dłużycę I klasa II-stronnie czysta 700-900zł ,a za 40mm płaciłem około 700zł. Dostawcą jest zawsze jedna firma która dostarcza łącznie 100m3/mieś.

Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2013-09-17 19:24:19

Zgłoś nadużycie

dzięki kolego

za info, więc jest tak jak myslałem, jest sens sie w to pchać.

tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2013-09-21 18:58:39

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA