jakiej firmy trak na szeroką taśme ???!?!!! [9]
jakiej firmy trak na szeroką taśme ???!?!!!
TOMEK [13]Odpowiedz na ten wątek2009-05-31 18:28:25
Jakie pieniązki chcesz zainwestować?
Ostatnie targi Drema pokazały że jest w czym wybierać.
Moim prywatnym zdaniem polecam Słoweńską firmę Vravor.
Robią bardzo solidne traki w przyzwoitej cenie porównując np. do kosmicznie drogiego Mebora.Poza tym przy zakupie takiej maszyny należy zwróćic uwagę na serwis! Czy firma która go sprzedaje a często pośredniczy jest w stanie zapewnić profesjonalny serwis!
poldek [2]Odpowiedz na ten wątek2009-06-20 10:37:37
Drogi czy nie drogi??
Od lat pracuję na traku Mebor i jak do tej pory żadnych problemów, cena jest dobra tylko trzeba dobrze wybrać model maszyny. Wiem że już za ok. 30 tyś można go kupić, bo planuję zakup w tym roku drugiego. Dwóch znajomych mają na słowacji Vravora i tak średnio są zadowoleni. A'propo serwisu to firma sprzedająca w Polsce zapewnia serwis chyba nawet na terenie całego kraju, a vravora nie słyszałem żeby ktoś serwisował? pozdrawiam
józef.s [1]Odpowiedz na ten wątek2009-08-18 08:21:49
To coś nowego kolega napisał bo skoro pracuje pan od lat na Meborze to ile to ...
dokładnie lat bo z tego co się orientuje to pierwszy trak mebora na Polskę sprzedano może 5 lat temu i nie sprzedała go żadna polska firma tylko przedstawiciel słowacki który ma przedstawicielstwo na polskę i to można zobaczyć na stronie internetowej mebora.Natomiast jeżeli chodzi o opinie na temat traka Mebor to zainteresowanym chętnie przekażę kilka kontaktów zakładów które go kupiły i swoją opinię wyrażą bez problemu.Trzecia sprawa to cena bo który to niby model Mebora można kupić za 30 tyś euro? Bo jeżeli ma pan na myśli model 1000 to taki sam Wravor sprzedaje obecnie za ok. 22 tyś euro. I tyle na temat panie Józefie o ile pan jest wogóle Józefem.dodam jeszcze odnośnie serwisu Wravora obecnie jest na słowacji i obsługuje maszyny sprzedane na terenie polski!
tadek [1]Odpowiedz na ten wątek2009-09-17 10:50:53
Jestem zainteresowany opinią zakładów, które używają traka Mebora panie ...
Tadku
Zdzichu [1]Odpowiedz na ten wątek2009-09-22 10:55:34
opinia
Na początku serwis trochę sfankował, ale teraz wszystko w porądku .Trak taśmowy mebor jest napewno tańszy niż wravora bo sam pytałem sie o oferty przedstawicieli w polsce i mebor był tańszy , ale wrawor ma lepszą głowicę ,a mebor ramę ,
trakowy [1]Odpowiedz na ten wątek2013-01-27 19:56:41
Witam a ja dodam tylko tyle na temat Mebor'a.....robie na tym sprzęcie ...
krótko jestem młody.Trak jest dobry pod względem prędkości cięcia,ale reszta pozostawia naprawdę wiele do życzenia.Moja specyfikacja:
Pracuje na tym 2 lata o sprzęt bardzo dbam i jestem bardzo delikatny.
Przeznaczenie traku z poczatku to tarcica i więzba (która pózniej zaniechana z powodu?No wlaśnie)
Stawia się u nas na firmie na jak najmnijeszy odpad
Zapewniano ze idzie ciąc więzbe
Sam ostrze piły
Więzba + i -...:
Plusy:
-Bardzo stabilne podpory.Przy dobrym ustawieniu wszystkie wymiary wychodza pięknie
-Duża predkość cięcia
Minusy:
-Kaleczenie przy obracaniu brusa
-Problem z zapinakami co chwile trzeba regulować ich wysokość praktycznie a to trwa w nieskończoność
Przykałd:Tniesz 160x80 mm,zapinaki na 2 otworze (wtedy wysokość ich wynosi 3.5-4 cm),i postaw Brus do pionu i spróbuj zapiąć.Efekt?
Nie zapniesz bo kazdy upinak idzie jak chce i nie idzie ustawić kąta oraz sa za nisko sumą sumarów,a gdy podniesiesz na 3 otwór masz już 5.5 albo 6.Przypóśćmy ze nastepny wałek pojedziesz 120x40 mm i musisz znowu je opuszczać a to znacząca strata czasu.Jedyną radą na to względna która by to poprawiła jest segregowanie wałków wymiarami ale u nas tego nie ma...
Tarcica:
-Tu raczej nie ma się juz do czego przyczepić bo przeciez do czegoś ten trak musi być przecież idzie gładko i szybko
Kilka słow o osprzęcie:
Kiepskiej jakości łożyska ( szczególnie obracaki),rozmieszczenie przewodów hydraulicznych to prawdziwy horror,jak ich dobrze nie zabezpieczysz to awaria murowana,
Kostki grafitowe to wg zdzieranie kasy tylko...są inne alternatywy na ich miejsce bardzo dobre zresztą i dłuzej wytrzymują
Regulacja korowarki to także z lekka niedoróbka jak ktoś nie ma wprawy i drugiej osoby obok to ustawienie tego graniczy z cudem.Sama jej skuteczność?Wszystko ok jak dobrze ustawisz piłe/kostki/korowarke....szkoda ze producent nie przewidział szerszej widii na talerzu(8-10 mm) bo tolerancja fabrycznej jest za mała.
Trójkąt do wyrzucania desek przy cofaniu.hm..Cięcie tarcicy 55mm/60mm potrafi go wykrzywić,zaraz ktoś powie to trzeba wolno cofąć...owszem tak bylo robione a mimo to i tak po 3 miesiacach trójkąt się skrzywił tak ze nie szło przesuwać kostki
Unoszenie przy cofaniu np tarcicy 30 mm/i wzwyż jest w porządku(13mm/14mm).....ale przy 24mm albo 20mm (unoszenie 0.8 mm) trzeba bardzo uwazać by nie sciągnać piły.To takze przenosi się na czas.
Kilka moich usprawnien to kostki,olej dextron II,lampa przy pile,fotel :D,dodatkowy wentylator na silnik od hydrauliki oraz zabezpieczenie przewodów hydraulicznych
Maszyna potrzebuje bardzo częstego i gęstego czyszczenia.....kto ma z nią stycznośc wie ze korowarka zasypuje trocinami obracaki i prowdanice zapinaków a te z kolei ubijają to co prowadzi do obluzowania siłowników hydraulicznych w obejmie ...ja czyszcze maszyne 3 razy dziennie i przy kazdej wolnej chwili..Maszyna ma niedoróbki ale przy kilku usprawnieniach i konkretnej konserwacji bedzie dawać jakiś pieniądz. :) Oczywiście nie mówie o więzbie...
Kacper [1]Odpowiedz na ten wątek2013-02-03 16:43:40
MEBOR
Zwracam się z uprzejmą prośbą do Pana KACPRA 1 .
skąd Pan jest ,
czy można obejrzeć taką maszyne w pracy
jakie usprawnienia Pan wprowadził
proszę o kontakt 512-771-408
Mirnow [6]Odpowiedz na ten wątek2013-03-19 13:35:51
Opinia o traku.
Witam,no nareszcie jakiś konkretny opis tego sprzętu,który niestety ostudził mój zapał do zakupu tego "żelastwa".Pierwszy raz spotykam się z tak kiepską oceną tego traka.Nie będę bronił tej marki,bo nie jestem sprzedawcą ani żadnym przedstawicielem tych maszyn,ale z tego co i wiem i widziałem to maszyna zbudowana jest z podzespołów wysokiej jakości zachodnich producentów,ale widocznie za mało widziałem.Wracając do tematu materiału kiepskiej jakości to chcałbym zapytać szanownego kolegę Kacpra o parę spraw.
Pracujesz na tym traku od jego nowości,który rok budowy maszyny,jaki model?
Ile miesięcznie przecieracie surowca,ile godzin dziennie,że siadają łożyska
i o co chodzi z tymi kostkami,gdzie są zamontowane i jaką spełniają funkcję?
Czy serwis z Nowego Sącza(to chyba jedyny przedstawiciel tej marki na Polskę) jest profesjonany w pełnym znaczeniu tego słowa?
Mnie najbardzie interesuje model HTZ 1200 SUPER PROFI PLUS.
Fakt jest dość drogi ale różni się znacząco od resztry z gamy modeli większą prędkością działania,masywniejszą konstrukcją,sama sekcja przejezdna z całą głowicą tnącą waży 5,8 tony!Mocniejsza,szybsza i rozbudowana hydraulika,naprawdę trudno jest się do czego przyczepić.Na przykład ten wyginający się trójkąt o którym piszesz jest tutaj zastąpiony solidną "łapą.
A jeśli chodzi o kwestię ustawiania wysokości tych denerwujących upinaczy to ten problem w tym modelu został całkowicie wyeliminowany przez zastosowanie wałków podnoszących przy każdym upinaczu,które pozwalają maksymalnie wykorzystać nierówne kłody,zapobiegają gromadzeniu się trocin
na upinaczach i tym samym zwiększają dokładność cięcia.
Poza tym jeszcze wiele innych udogodnień których nie posiadają inne modele,zresztą komu ja to mówię,pewnie jesteś w temacie,zresztą wszystko można wyszperać w internecie.
No dobra,dosyć tego pisania bo niektórzy mogą mnie posądzić o reklamę.
Mam nadzieję,że nie zanudzałem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i pozdrawiam,oraz życzę bezawaryjnej i bezpiecznej pracy na MEBORKU.
Krzysio79 [13]Odpowiedz na ten wątek2013-04-08 18:57:17
mam pytanie jakimi piłami pracujesz na tym meborze
wiesiek [12]Odpowiedz na ten wątek2013-02-07 21:23:17
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.