Dostępność drewna na e-drewno.pl , czy to celowe działanie [5]
Odnoszę dziwne wrażenie , że LP hamują pozyskanie drewna w celu osiągnięcia wyższych cen na e-drewno.pl . Doszły mnie słuchy , że LP dużo eksportują drewna do Chin , czy to jest prawda. Jeżeli tak jest to dlaczego UOKiK nic nie robi w tym kierunku. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami
Janek [21]Odpowiedz na ten wątek2013-08-28 16:12:40
...
Ciekawe, po części możliwe. Nie miałbym nic przeciwko temu żeby taką manipulację robić w sytuacji gdyby nasze Lasy, bo Państwowe były nie organizacją ;) a miały bardziej proefsjonalną biznesowo orientację. Póki co dobrze prowadzą Co innego irytuje w gospodarowaniu naszym majątkiem myślę...powoli zbliża się koniec roku...pora kolejny raz zmienić asfalt przed nadleśnictwem,a schody zamienić na granitowe...
Wrinks [192]Odpowiedz na ten wątek2013-08-28 17:46:12
Tak tak... do Chin i do Dubaju
złotymi pociągami dla niepoznaki ubrudzonymi węglem:)
Hamują pozyskanie? skąd takie podejrzenia?
Jak ja słucham takich bzdur to zupełnie jakbym słyszał historie Antoniego M. o sztucznej mgle.
A serio, czy wiesz jak wyglądają firmy świadczące usłgi leśne? Czy wiesz, że okres czerwiec - sierpień to okres intensywnego wzrostu chwastów. Wiekoszość Zuli wykonuje prace hodowlane, wiec pozyskanie schodzi na dlaszy plan. A dlaczego? bo żeby wyciać trzeba najpierw wyhodować.
Po drugie - na pewno koledzy zauważyli takie zjawisko jak...sinizna? Chcecie drewno z sinizną? pewnie nie. Dlatego w tym okresie przytomni ludzie pozyskują głównie pod zamówienie i to pewnych odbiorców, którzy nie naobiecują, nie odbiorą i płaczą bo sine.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-08-28 21:45:13
Wujek [258]
Chłopie czytaj ze zrozumieniem , Ja tylko pytam , nie stwierdzam . Myślę , że masz jakiś i ukryty interes stając w obronie LP , zobacz na e-drewno.pl i przeanalizuj , jak potrafisz , ubiegłe lata. Eksport jest , bo są podstawiane kontenery i ładowane jest w nie drewno , kiedyś drewno było wożone do portu , wiem od przewoźników. Drewna brakuje , popatrz na wywindowane ceny i masy jakie są wystawiane.
Janek [21]Odpowiedz na ten wątek2013-08-31 14:22:05
Masz rację ale nie do końca
Trzaba sobie zadać pytanie kto dla kogo pracuje, my dla nich czy oni dla nas (pisząc my mam na myśli tartaki). Teraz są miesiące w których jest najwięcej zleceń. Brakuje drewna. Dalczego każde nadleśnictwo nie wystawi na aukcji po kilka lub kilkanaście tysięcy m3 drewna ?? myślę że chętni by się znaleźli . Po zakończeniu akucji wiedzieli by ile jest sprzedane i mogą scinać. Ale tak się nie dzieje bo ceny były by niższe , polityka jest inna, wystawia się po max 1000m3 szajsu i winduje cenę x2,
Darek [94]Odpowiedz na ten wątek2013-08-31 09:00:18
Darku nie dzieje się tak...
Bo prawie 95% drewna zostało sprzedane na PLD i E-system. Sprzedawane jest to, którego nie odebrali inni odbiorcy. Jesli ktoś przekłada odbiór w nieskończoność, to utrudnia dostęp innym. Gdyby nadlesnictwo X wystawiło jakąś partię drewna, powiedzmy te 1000 m3 to zabrakłoby go dla innych odbiorców i byłaby kiszka. do czerwca cena SO w_Standard wahała się w granicach 170-200 zł w centralnej polsce za WC0 1. Teraz jest większy głód i stąd te ceny. Tak działa sprzedaż drewna w Polsce od conajmniej 2008 roku. I to nie LP eksportują drewno do Chin, tylko odbiorcy, którzy je kupili, ale to już ich wola co z nim robią.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-08-31 15:57:12
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.