DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Dostępność drewna na e-drewno.pl , czy to celowe działanie

Dostępność drewna na e-drewno.pl , czy to celowe działanie [5]

Odnoszę dziwne wrażenie , że LP hamują pozyskanie drewna w celu osiągnięcia wyższych cen na e-drewno.pl . Doszły mnie słuchy , że LP dużo eksportują drewna do Chin , czy to jest prawda. Jeżeli tak jest to dlaczego UOKiK nic nie robi w tym kierunku. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami

Janek [21]Odpowiedz na ten wątek2013-08-28 16:12:40

Zgłoś nadużycie

...

Ciekawe, po części możliwe. Nie miałbym nic przeciwko temu żeby taką manipulację robić w sytuacji gdyby nasze Lasy, bo Państwowe były nie organizacją ;) a miały bardziej proefsjonalną biznesowo orientację. Póki co dobrze prowadzą Co innego irytuje w gospodarowaniu naszym majątkiem myślę...powoli zbliża się koniec roku...pora kolejny raz zmienić asfalt przed nadleśnictwem,a schody zamienić na granitowe...

Wrinks [192]Odpowiedz na ten wątek2013-08-28 17:46:12

Zgłoś nadużycie

Tak tak... do Chin i do Dubaju

złotymi pociągami dla niepoznaki ubrudzonymi węglem:)

Hamują pozyskanie? skąd takie podejrzenia?
Jak ja słucham takich bzdur to zupełnie jakbym słyszał historie Antoniego M. o sztucznej mgle.

A serio, czy wiesz jak wyglądają firmy świadczące usłgi leśne? Czy wiesz, że okres czerwiec - sierpień to okres intensywnego wzrostu chwastów. Wiekoszość Zuli wykonuje prace hodowlane, wiec pozyskanie schodzi na dlaszy plan. A dlaczego? bo żeby wyciać trzeba najpierw wyhodować.
Po drugie - na pewno koledzy zauważyli takie zjawisko jak...sinizna? Chcecie drewno z sinizną? pewnie nie. Dlatego w tym okresie przytomni ludzie pozyskują głównie pod zamówienie i to pewnych odbiorców, którzy nie naobiecują, nie odbiorą i płaczą bo sine.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-08-28 21:45:13

Zgłoś nadużycie

Wujek [258]

Chłopie czytaj ze zrozumieniem , Ja tylko pytam , nie stwierdzam . Myślę , że masz jakiś i ukryty interes stając w obronie LP , zobacz na e-drewno.pl i przeanalizuj , jak potrafisz , ubiegłe lata. Eksport jest , bo są podstawiane kontenery i ładowane jest w nie drewno , kiedyś drewno było wożone do portu , wiem od przewoźników. Drewna brakuje , popatrz na wywindowane ceny i masy jakie są wystawiane.

Janek [21]Odpowiedz na ten wątek2013-08-31 14:22:05

Zgłoś nadużycie

Masz rację ale nie do końca

Trzaba sobie zadać pytanie kto dla kogo pracuje, my dla nich czy oni dla nas (pisząc my mam na myśli tartaki). Teraz są miesiące w których jest najwięcej zleceń. Brakuje drewna. Dalczego każde nadleśnictwo nie wystawi na aukcji po kilka lub kilkanaście tysięcy m3 drewna ?? myślę że chętni by się znaleźli . Po zakończeniu akucji wiedzieli by ile jest sprzedane i mogą scinać. Ale tak się nie dzieje bo ceny były by niższe , polityka jest inna, wystawia się po max 1000m3 szajsu i winduje cenę x2,

Darek [94]Odpowiedz na ten wątek2013-08-31 09:00:18

Zgłoś nadużycie

Darku nie dzieje się tak...

Bo prawie 95% drewna zostało sprzedane na PLD i E-system. Sprzedawane jest to, którego nie odebrali inni odbiorcy. Jesli ktoś przekłada odbiór w nieskończoność, to utrudnia dostęp innym. Gdyby nadlesnictwo X wystawiło jakąś partię drewna, powiedzmy te 1000 m3 to zabrakłoby go dla innych odbiorców i byłaby kiszka. do czerwca cena SO w_Standard wahała się w granicach 170-200 zł w centralnej polsce za WC0 1. Teraz jest większy głód i stąd te ceny. Tak działa sprzedaż drewna w Polsce od conajmniej 2008 roku. I to nie LP eksportują drewno do Chin, tylko odbiorcy, którzy je kupili, ale to już ich wola co z nim robią.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-08-31 15:57:12

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA