DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
potrzebuję porady -drewniane pale do ogrodzenia.

potrzebuję porady -drewniane pale do ogrodzenia. [1]

Witam, jak w tytule potrzebuję fachowej porady, mam nadzieję że to jest odpowiednie miejsce na takie wynurzenia. Do rzeczy, mam działkę, na działce las, a w lesie sosen sporo. Ponieważ część sosen muszę wyciąć a jednocześnie chcę zrobić na jednym z boków działki fajne ogrodzenie drewniane, pomyślałem czy nie wykorzystać ściętych sosen do zrobienia słupów/pali.Pytanie jest następujące, czy mogę po prostu okorować ścięte drzewo, przeciągnąć pędzlem jakimś preparatem ochronnym i bezpośrednio wkopać w ziemię?Czy taki słup po paru latach nie trafi szlag (w części wkopanej) z powodu wilgoci?Widziałem jakieś preparaty asfaltopodobne w sklepach, podobno tym też można zabezpieczyć część słupka w ziemi.Jeśli ktoś ma w tej sprawie jakieś własne doświadczenia to będę wdzięczny za podzielenie się informacjami.Pozdrawiam

modrzew [1]Odpowiedz na ten wątek2009-05-06 12:20:11

Zgłoś nadużycie

Z tego co mi kiedys dziadek mowil to najlepiej OPALIC w ognisku czesc pala co ma byc

wkopana w ziemie.Podobno jest to dobry sposób na anty gnicie - próchnice (wtedy mieli deficyt z lakierami, farbami).Z mojego doświadczenia na początku malowałem drewnochron cale pale ale to za 2 lata zgniło.Teraz stosuje bitexu do samochodu.Trzyma już 5 rok.

marcin [6]Odpowiedz na ten wątek2009-05-06 14:09:44

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA