DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Ceny mahoniu w Europie?

Ceny mahoniu w Europie? [6]

Dzień dobry, czy ktoś z Państwa orientuje się w cenach mahoniu honduraskiego (Swietenia Macrophylla) w EU? Ile średnio trzeba zapłacić za metr sześcienny na przykład w Niemczech. Interesuje mnie drewno średnio gatunkowe, grube dechy na meble.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Maciej Pękalski

Maciej Pekalski [26]Odpowiedz na ten wątek2013-05-03 19:20:50

Zgłoś nadużycie

Ponawiam pytanie, czy ktoś może orientuje się w cenach mahoniu Swietenia ...

Macrophylla w Europie? Z góry dziękuję za informacje.

Maciej Pekalski [26]Odpowiedz na ten wątek2013-06-07 16:04:08

Zgłoś nadużycie

Swietenia macrophylla

Sprawdziłem jeszcze przy okazji kwoty eksportowe CITES dla tego gatunku. W ubiegłym roku 4066m3 z Hondurasu, na rok 2013 zgłoszone jest 1982 m3 z Belize.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-06-09 17:38:01

Zgłoś nadużycie

Ceny mahoniu

Swietenia Macrophylla - to tzw. "mahoń prawdziwy" pochodzący z Ameryki Południowej i Łacińskiej (na rynku określany jako mahoń brazylijski lub honduraski). Gatunek ten wpisany jest na międzynarodową czerwoną listę gatunków zagrożonych IUCN Red List i jest objęty zakazem eksportu z Brazylii.

Na rynku międzynarodowym prowadzona jest sprzedaż drewna pochodzącego z Belize czy Gwatemtali w ramach kwot CITES lub z tzw. "starych zapasów" ale trzeba mocno zadbać o udokumentowanie źródła, aby nie narazić się na olbrzymie kłopoty i kary pieniężne. (przykładem może być sprawa znanego producenta gitar firmy Gibson - przeczytaj artykuł)

Z tego co udało mi się ustalić, w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii za "legalny" mahoń płacono w zależności od grubości tarcicy od 3800-4500 funtów. Ceny "oryginalnego" mahoniu brazylijskiego ze "starych zapasów" były o ok. 50% wyższe.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-06-09 11:28:21

Zgłoś nadużycie

Bardzo dziękuję Panu za informację.

Rozumiem że do podanych cen należy również podatek VAT, w zależności od kraju w którym dokonuję zakupu. Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie: czy istnieje fizycznie gdziekolwiek w Europie możliwość zakupu legalnej tarcicy w postaci bali o grubości 80-100mm?

IUCN Red List zawiera Swietenia Macrophylla na liście gatunków zagrożonych ale zakazu eksportu jako takiego nie widziałem. Potrzebne jest zdaje się pozwolenie eksportowe z kraju w którym dokonano wycinki, oraz pozwolenie importowe w kraju docelowym. Zastanawiam się jak trudno byłoby otrzymać od polskich ogranów pozwolenie na import, powiedzmy z Hondurasu- zakładając że drzewo zostało legalnie ścięte i posiadam pozwolenie wywozowe z Hondurasu.

Maciej Pekalski [26]Odpowiedz na ten wątek2013-06-09 18:06:47

Zgłoś nadużycie

Tak jak napisałem powyżej - na rok 2013 na rynek międzynarodowy ze ...

świeżego pozyskania trafi niecałe 2000 m3 z Belize.

Sądzę, że drewno to miało nabywców na długo przed pozyskaniem.

Tarcicę na pewno można kupić w Europie - bo są analizowane ceny, czyli muszą być zawierane transakcje lub przynajmniej wystawione oferty sprzedaży.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-06-09 21:51:04

Zgłoś nadużycie

Rozumiem. Bardzo dziękuję za informacje i pozdrawiam.

Maciej Pekalski [26]Odpowiedz na ten wątek2013-06-10 04:58:24

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA