Ceny mahoniu w Europie? [6]
Dzień dobry, czy ktoś z Państwa orientuje się w cenach mahoniu honduraskiego (Swietenia Macrophylla) w EU? Ile średnio trzeba zapłacić za metr sześcienny na przykład w Niemczech. Interesuje mnie drewno średnio gatunkowe, grube dechy na meble.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Maciej Pękalski
Maciej Pekalski [26]Odpowiedz na ten wątek2013-05-03 19:20:50
Ponawiam pytanie, czy ktoś może orientuje się w cenach mahoniu Swietenia ...
Macrophylla w Europie? Z góry dziękuję za informacje.
Maciej Pekalski [26]Odpowiedz na ten wątek2013-06-07 16:04:08
Swietenia macrophylla
Sprawdziłem jeszcze przy okazji kwoty eksportowe CITES dla tego gatunku. W ubiegłym roku 4066m3 z Hondurasu, na rok 2013 zgłoszone jest 1982 m3 z Belize.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-06-09 17:38:01
Ceny mahoniu
Swietenia Macrophylla - to tzw. "mahoń prawdziwy" pochodzący z Ameryki Południowej i Łacińskiej (na rynku określany jako mahoń brazylijski lub honduraski). Gatunek ten wpisany jest na międzynarodową czerwoną listę gatunków zagrożonych IUCN Red List i jest objęty zakazem eksportu z Brazylii.
Na rynku międzynarodowym prowadzona jest sprzedaż drewna pochodzącego z Belize czy Gwatemtali w ramach kwot CITES lub z tzw. "starych zapasów" ale trzeba mocno zadbać o udokumentowanie źródła, aby nie narazić się na olbrzymie kłopoty i kary pieniężne. (przykładem może być sprawa znanego producenta gitar firmy Gibson - przeczytaj artykuł)
Z tego co udało mi się ustalić, w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii za "legalny" mahoń płacono w zależności od grubości tarcicy od 3800-4500 funtów. Ceny "oryginalnego" mahoniu brazylijskiego ze "starych zapasów" były o ok. 50% wyższe.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-06-09 11:28:21
Bardzo dziękuję Panu za informację.
Rozumiem że do podanych cen należy również podatek VAT, w zależności od kraju w którym dokonuję zakupu. Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie: czy istnieje fizycznie gdziekolwiek w Europie możliwość zakupu legalnej tarcicy w postaci bali o grubości 80-100mm?
IUCN Red List zawiera Swietenia Macrophylla na liście gatunków zagrożonych ale zakazu eksportu jako takiego nie widziałem. Potrzebne jest zdaje się pozwolenie eksportowe z kraju w którym dokonano wycinki, oraz pozwolenie importowe w kraju docelowym. Zastanawiam się jak trudno byłoby otrzymać od polskich ogranów pozwolenie na import, powiedzmy z Hondurasu- zakładając że drzewo zostało legalnie ścięte i posiadam pozwolenie wywozowe z Hondurasu.
Maciej Pekalski [26]Odpowiedz na ten wątek2013-06-09 18:06:47
Tak jak napisałem powyżej - na rok 2013 na rynek międzynarodowy ze ...
świeżego pozyskania trafi niecałe 2000 m3 z Belize.
Sądzę, że drewno to miało nabywców na długo przed pozyskaniem.
Tarcicę na pewno można kupić w Europie - bo są analizowane ceny, czyli muszą być zawierane transakcje lub przynajmniej wystawione oferty sprzedaży.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-06-09 21:51:04
Rozumiem. Bardzo dziękuję za informacje i pozdrawiam.
Maciej Pekalski [26]Odpowiedz na ten wątek2013-06-10 04:58:24
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.