Suszarnia HAMECH... [16]
proszę o opinie użytkowników, wady i zalety i czy warto w nie zainwestować. Ważnym argumentem będzie możliwości późniejszego serwisowania suszarni przez firmę.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-03-29 17:20:28
suszarnia
O jakich suszarniach HAMECHU myślisz, czy typu SK- wielogabarytowe, czy typu DOKE-140, lub DOKR-2, sprcyzuj typ to postaram się dać odpowiedż.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-04-01 14:43:56
suszarnia
Dobrze, że wybrałeś tą pojemność, większe bywają nie sterowne , szczególnie na db. hajnówka robi dobre komory, szczególnie te inne typy. Jest normalna komora wielogabarytowa, nie odbiega od komór innych producentów tyle o skorupie. Niektórzy producenci na taki wsad stosują jeden wentylator więcej t.j. 4 szt, wedlg zasady im większy cóg tym krótszy czas suszenia i nie zagrzybia. Do tej pory HAMECH stosował sterowniki MSSD-02m i MSSD-03, są to dobre sterowniki oparte na pom. różnicy tem. mokra, sucha. Ale jak to w automacie nie zawsze możesz ingerować w proces suszenia kiedy chcesz i on sie wydłuża. W dobrej może ulec awarii wentylator, elektrozawór, nagrzewnica jak jest wodna czasami zapowietrzyć, ale to odrazu widac, jeszcze może ulec awarii sterownik ale te są nie złe, ale to też sie zauważy. To z polskich producentów są niezłe komory, ale kosztują wywrotkę pieniędzy. W mojej okolicy ludzie powytawiałi sobie komory sami o podobnym i większym wsadzie za mniejsze pieniądze i równie dobrze suszą, a czasami i lepiej, mogę Tobie pokazać.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-04-03 15:15:31
Antoni masz rację
że każda mastna, sterownik się psuje prezy użytkowaniu. Mam tego świadomość. Jak myślisz jaki piec byłby odpowiedni do niej (piszą że moc min 95KW), widzę z forum że jesteś w temacie więc proszę Ciebie o poradę. Ponadto przy tych sterownikach nie ma możliwości suszenia "manualnego" tj brak ingerencji?
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-04-05 19:17:23
DREMA
Jedź na targii Drema do Poznania i dowiesz się wszytkiego tylko pytaj.
Krystian [34]Odpowiedz na ten wątek2013-04-04 17:35:28
suszarnia
Niepokorny piec tej mocy da radę, ja stosuje z Pleszewa tam jest zagłebie są dobre i stosunkowo tanie jak zamówisz to zrobią wejście na AZSD ~~ 200zł dopłaty, typ wszystkopalne. Skorupa z czego jest zbudowana to jest wszystko jedno płyty termiczne, ceramika, zcy konstrukcja nośna wypełniona styropianem, byleby współczynnik przenikliwośći cieła był K
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-04-07 15:15:17
nie przechodzi mnie całą wypowiedż może póżniej
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-04-07 15:30:43
Antoni...
Właśnie się zastanawiam czy piec 95KW nie jest za duży. Nie mam doświadczenia w piecach. Posiadam 3 suszarnie Eberla BTC 12 na prąd, ale mam też dość sporo trocin z produkcji które chciałbym wykorzystać przy suszeniu dlatego planuję zakupić całość tj piec z suszarnią.
Jeśli można spytać jakiego rodzaju drewno suszysz? Ile pożera średnio ten piec polecany przez Ciebie?
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-04-10 15:11:42
nie wiem czy mnie przejdzie , gdzie inndziej przechodzi
skończe myśl K
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-04-16 13:15:31
c.d
Susze każde drewno Piec jest dobry problem to kaloryczność opały np so 1 kg przy wig-60% -1,67kWh wilg 0%-5,20kWh. Układ musi być szczelny. Jak pracyje to dużo nie idzie problem to b niskie tem.w lato jest dobrze. Sterownik to składanka tenl z funkcją wilg. drewna i drugi półautomat sterujący kominkami, natryskiem, tem. tani i sprawdzony
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-04-16 13:55:43
suszenie drewna
Niepokorny widze, że mnie sie odwiesiło, i mogę już podyskutować jak jesteśm dalej zainteresowany w materi suszarń i suszenia.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-04-16 14:01:25
No i chyba
zrezygnuję z zakupu tej suszarni, bo cena trochę zaporowa zwłaszcza gdy idzie o piez z podajnikiem automatycznym. Zastanawiam się teraz nad wstawieniem dużego kontenera (izotermy) do hali i podłączenia go do dużego pieca CO ogrzewającego halę prod.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-05-12 16:19:30
suszarnia
Wybuduj sam suszarnie, skorupa ceramika, ceownik, nie ma znaczenia. Oprzyżądowanie rynek wtórny jest taniej, poza siłownikami i sterowaniem w półautomacie. Kociół z Pleszewa, podajnik z świetokrzyskiego 30% taniej. Bez skutecznych suszarń wiele małych firm się przewróci to wymusza sytuacja. Własne wykonastwo to może być nawet 40%-50% sprzetu firmowego, a gdzie piec, instalacje, fundament, dlatego nie trać nadziei.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-05-13 18:15:30
Posiadacz suszarni
Zakupiłem ostatnio suszarnię do drewna DQKR-2. Automatyczny proces suszenia, łatwość montażu, kasetowa budowa. Idealna do suszenia tarciny i prefabrykatów z drewna iglastego i liściastego.
Adrian [2]Odpowiedz na ten wątek2015-07-03 13:18:58
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.