Sonda dotycząca nadleśnictw! [26]
A może, zamiast mówić źle o lasach jako całości napiszmy o POZYTYWNYCH wyjatkach dotyczących Nadleśnictw i dlaczego tak uważamy? To pomoże w doborze dostawców:)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-07 18:45:49
oj to niebezpieczne !
Myślę że to może być powód do kolejnej kontroli .Tych o których dobrze się pisze. To może być niedźwiedzia przysługa .Ale może pan o koledze którego pan nie lubi napisać że jest bardzo pro rynkowy , dba o klientów itp To taki eksperyment .
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-02-08 07:11:38
Panie Adamie...
no już czysta demagogia pachnąca perfidią. Już tylko krok nas dzieli od powołania komisji badającej wpływ rosy leśnej na ceny skupu żywca w północno-wchodniej Australii:) Ja Jako związany z imperium zła:) się nie wypowiadam w tym temacie.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-08 08:52:52
oj , oj
To miał być taki żart . Ale się nie udał . Jak widać na forum nie ma zbyt dużo pochwał . W relacjach kupujący sprzedający jest wiele płaszczyzn współpracy i relacji . One zostały zerwane przez system . Są dwa swiaty na zasadzie musu , wzajemnej niechęci i frustracji .Ciekawe jak to się będzie rozwijać ?
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 10:21:05
Myślę, że tych "pozytywnych wyjątków" może być całkiem sporo, co ...
jednak nie wpływa w żaden sposób na możliwość doboru dostawców.
Gdyby tak było, część nadleśnictw miałaby ogromne problemy ze sprzedażą drewna.
Nigdy nie słyszałem, aby przyczyną "wymiany" nadleśniczego był brak umiejętności współpracy z nabywcami drewna czy ZULami.
Z drugiej strony doskonale pamiętamy "metamorfozę" obsługi klientów w trudnych dla Lasów okresach kiedy drewno się nie sprzedaje.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-02-08 10:44:12
A ja znam:)
Za to nie zmieniła się obsługa klientów - bardzo często koszta brali na siebie leśniczowie. Co do trudnych czasów - raczej już nie wrócą - zbyt otwarty rynek, zarówno zakupu surowca jak i zbytu towarów.
Jak pisałem - wszystko działa w obie strony - częśc odbiorców miałaby problem z zakupem surowca, bo pieniądze to nie wszystko.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 00:44:01
Drogi ,,Wujku"
mam wrażenie,że tymi sloganami jak: zbyt otwarty rynek surowca ,ciężkie czasy nie wrócą"chcesz uspokoić głównie samego siebie. Tymczasem rzeczywistość jest taka:Premier Tusk obiecał w tym roku 400 tys. nowych miejsc pracy. Chyba w Wielkiej Brytanii. Raczej będzie 400 tys. nowych bezrobotnych zwłaszcza po wakacjach. Bezrobocie w Polsce w 2013 może wzrosnąć nawet do 18proc. Czekają nas ogromne zwolnienia w budownictwie, PKP, LOT, Poczcie Polskiej, w szpitalach, handlu, hutach. To nie tylko skutek kryzysu i złego rządzenia, ale też pierwszy efekt ustawy o wydłużeniu wieku emerytalnego do 67 lat. Będzie więc tylko gorzej z miejscami pracy, tym bardziej że banki zakręcają kurek z kredytami dla przedsiębiorstw. Samorządy będą zamykać szkoły szpitale placówki kultury, straże miejskie, to akurat słusznie.
30-sto procentowe bezrobocie młodego, straconego pokolenia w Polsce to czołówka europejska i hańba narodowa. Uelastycznienie czasu pracy pogłębi jeszcze bezrobocie w Polsce.
Urzędowe kłamstwa w sprawie polskiego bezrobocia są coraz powszechniejsze. Mamy już 400 tys. młodych bezrobotnych, 250 tysięcy z wyższym wykształceniem. Jeszcze nie wszyscy wyjechali z kraju jak widać.
Nemo [47]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 09:42:01
Niestety tak jest.
Propagandą i pr nie da się rządzić . Model państwa zbudowany na wzorcach III swiata . Korupcja , stan dróg , emigracja , świadczy o tym. Wykorzystane do tej pory środki z unii na bzdurne szkolenia . Drogi najdroższe na świecie i jeszcze z dziurami. Koncesje dla inwestorów czyli zgoda na przejęcie prawie wszystkich dziedzin gospodarki przez kapitał zagraniczny.80 % przekazanych środków przez unię na fundusze spójności wraca do uni .Bo polskie drogi budują zagraniczne firmy zagranicznymi maszynami. Na całym świecie dzięki budowie dróg lokane firmy rosły w siłę w Polsce jako podwykonawcy zbankrutowali gdyż nie otrzymali zapłaty (zostali okradzeni przez patologiczny system przetargow wprowadzonych przez rząd)
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 10:34:08
Chyba mijamy się z tematem wątku?
Ale do do środków unijnych to zgodzę się z Panem Adamem, że bzdurne szkolenia to głupistyka. Dorzuciłbym do tego całą politykę rolną - dopłaty do lenistwa, zarówno u nas jak i na zachodzie. Spowodowało to całkowity brak ruchów na rynku sprzedaży ziemi oraz pogłębiło o 50% popegerowskich śrot, że im się należy...
Co do lakalnych firm... u nas nie było takich za dużo, bo przez 20 lat wybudowalismy 20 km autostrad! :) A te co się wzięły nigdy tego nie robiły i nie umiały - np. Polimex- znam temat od środka, ojciec był długo kierownikiem budowy w Naftoremoncie. Firmie, która zajmowała się remontami pertochemicznnymi. Zostali oddelegowani do...budowy dróg!!! Czy u was w firmach trakowy zajmuje się księgowością, a księgowa ostrzeniem pił? Logika. Patologiczne? może, ale niech ktoś wskaże lepsze! Dlaczego nikt nie potrafi! Dlaczego w energetyce tak nie ma? A tez liczy się najniższa cena?
Co do wykształcenia i Pana Nemo... Mamy przeorst ludzi z wyższym, nic nie wartym wykształceniem. Wiem, studiowałem jeszcze nie dawno - 80% studiujuących nie powinno nigdy tego robić. Więc słowa, że ludzie z wyższym wykształceniem wyjechali troszkę mnie śmieszą... w każdej gminie szkoła wyższa z kierunkiem pseudozarządzanie i paraekonomia:)
Można się tym dyplomem podetrzeć, o czym pracodawcy dobrze wiedzą... O doborze studiów nie wspomnę...
Czy słyszał Pan kiedyś o bezrobotnym informatyku, matematyku, bioinzynieże, inżynieże budowy (ale takim co miał 5 i 4, a nie o takim, co cudem się prześlignął)? Ja nigdy, za do ekomonistów, socjologów i historyków znam wielu, oprócz tych co pracują w Tesco i Obi... I to nie jest wina rządu, ale tych ludzi.
A na zwolnienia w PKP czekam. Dlaczego moję pieniądze i moich rodziców od 20 lat ładowane sa w nierentowny biznes? Sorki, nie przekona mnie Pan, że moim obowiązkiem jest utrzymywanie 99% zniżek dla rodzin kolejarzy, deputatów węglowych dla wiecznie strajkujących górników, czy innych rolników, którym spadają ceny żywca...to nie choduj żywca!!! Ale się zdenerwowałem, bo nie lubie pier...gadania głupot.
Czy jak ktoś zakładał firme drzewną, to liczył na pomoc Państwa? Państwo ma nie przeszkadzać, a ten co wyciąga rękę, powinien sobie odpuścić prowadzenie firmy.
A co do ustawy emerytalnej - od 5 lat nie było lepszej!!! Zresztą ja w emerytuje nie wierzę, dlatego odkładam sobie sam. Gdyby nie ZUS mógłbym odłożyć 3 razy tyle, ale to nic- taka była umowa społeczna zawarta 60 lat temu. Trzeba coś oddac pokoleniu które odbudowywały Polskę po wojnie.
Poza tematem ale nie mogłem wytrzymać na jęczenie i obarczanie innych swoimi niepowodzeniami.
Ja nie wyemigrowałem, pracuję, kształcę się, nie narzekam.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 12:44:53
tradycyjnie nie znasz tematu, ale piszesz...
cyt: ''Dorzuciłbym do tego całą politykę rolną - dopłaty do lenistwa, zarówno u nas jak i na zachodzie. Spowodowało to całkowity brak ruchów na rynku sprzedaży ziemi oraz pogłębiło o 50% popegerowskich śrot, że im się należy...
jak ci żal dupe ściska kup parę ha i je uprawiaj i bież dopłaty, poza tym nie ma lepszego programu dla rolnictwa niż PROW, który nie rozdaje pieniędzy na prawo i lewo, a żeby z nich skorzystać trzeba nie lada się wykazać i mieć głowę na karku.
cyt: ''czy innych rolników, którym spadają ceny żywca...to nie choduj żywca!!!
nie ma dopłat do produkcji trzody. Nie wiesz to nie dyskutuj na ten temat, obrażając przy tym ludzi którzy pośrednio dają ci żarcie.
Poza tym pisze się HODUJ nie CHODUJ, ale jak napisałeś dopiero się kształcisz więc wybaczam.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 16:57:53
Wujek 195
Wujek... dobrze piszesz !!! Mam identyczne poglądy na poruszone przez Ciebie tematy. Pozdrawiam
budzik [1]Odpowiedz na ten wątek2013-02-14 00:20:45
Dziękuję:)
Chociaż jeden sprawiedliwy:) No może nie jedyny, bo jest kilku niepieniaczy:)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-15 18:11:57
@ Wujek
Zauważyłem już nie od dziś,że Pan Wujek ma problem czytania ze zrozumieniem więc i jego poziom wykształcenia stoi pod dużym znakiem zapytania.Stylistyka wypowiedzi często okraszana wulgaryzmami i obrażaniem współdyskutantów a także błędy ortograficzne zdradzają typ dosyć prymitywny mocno zalatujący prostactwem.To jest mój ostatni wpis skierowany bezpośrednio do tej osoby gdyż,,nie rzuca się pereł pomiędzy świnie"Amen!
Nemo [47]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 14:06:46
??Gdzie są te wulgaryzmy??
No własnie nie moge kupić ziemii, bo rynek obrotu stoi w miejscu, a bada cwaniaków hoduje sobie orzechy włoskie i bierze dopłaty... brawo bo widzę, że uważacie to za mądrośc. PROW to jest część dopłat do rolnictwa - dominują dopłaty bezpośrdnie...
Jeśli waszym Panowie kontrargumentem są pojedyncze błędy ortograficzne to gratuluje...
Gdzie wpomniałem o dopłatach do produkcji żywca? W którym miejscu?
Zdania zaczyna się z wielkiej litery nie zaś małej, a pereł nie rzuca się przed wieprze, a nie świnie! Ponadto interpunkcja się kłania...
Niestety zniżyłem się do waszego poziomu dyskusji.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-10 21:00:00
...
pewnie nie wiesz co to ANR, dlatego nie możesz kupić ziemi...
PROW nie jest częścią dopłat bezpośrednich, ani nie jest formą dopłat dla rolnictwa- pewnie też tego nie wiesz
dodam cyt: A na zwolnienia w PKP czekam. Dlaczego moję pieniądze i moich rodziców od 20 lat ładowane sa w nierentowny biznes? Sorki, nie przekona mnie Pan, że moim obowiązkiem jest utrzymywanie 99% zniżek dla rodzin kolejarzy, deputatów węglowych dla wiecznie strajkujących górników, czy innych rolników, którym spadają ceny żywca...to nie choduj żywca!!! Ale się zdenerwowałem, bo nie lubie pier...gadania głupot.
- przeczytaj i pomyśl co napisałeś, ale pewnie nic to nie da.
Jestem ciekaw dlaczego nie piszesz o deputatach drzewnych, rolnych i korzystania przez leśników z osad leśnych bezpłatnie, przecież wg solidaryzmu społecznego na który się powołujesz powinniście być tego pozbawieni. Dlaczego korzystacie z majątku ogólnonarodowego w sposób uprzywilejowany?. Łatwo zaglądać w cudzą kieszeń.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-02-11 15:57:20
Pewnie tego o tym nie wiesz...
Osady nie są juz bezpłatne:) Nie dla wszystkich...
ANR? PROW - no jasne, ja nic nie wiem, tylko wybrani mają monopol na prawdę:)
cyt. : " PROW to jest część dopłat do rolnictwa - dominują dopłaty bezpośrdnie..." - gdzie napisałem, że PROW to dopłaty bezpośrednie?
Co do deputatów - LP nie wymagały dopłat od SP, a kopalnie raptem od 2 lat i to nie wsyztskie, bo KHW tonie w długach, ale pewnie o tym Pan nie wie.
Czytanie ze zrozumieniem? Demagog z Ciebie człowieku, zawsze anty. Czemu stosujesz liczbę mnogą? Zarzuty dotyczące wulgaryzmów? Wyrywkowe wyciąganie wypowiedzi bez kontekstu lub bez zapoznania się z tekstem na który odpowiadam...
Ciężko jest dyskutować z ludźmi nastawionymi agresywnie. Z kolegą Adamem mogę dyskutować, pomimo, że się nie zgadzamy, z Panem Dominikiem też, a z Panem niepokornym - nie potrafię, ale to pewnie wynika z mojego nieuctwa i braku wszystkiego.
Ponadto nie powołuję sie na solidaryzm tylko podstawowe zasady księgowości - jak ktoś przynosi strate, to się do niego nie dopłaca.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-11 16:43:40
Dla kolegi niepokornego, żeby odniosł się do całej wypowiedzi:)
(WYPOWIEDZ NEMO)
Drogi ,,Wujku"
mam wrażenie,że tymi sloganami jak: zbyt otwarty rynek surowca ,ciężkie czasy nie wrócą"chcesz uspokoić głównie samego siebie. Tymczasem rzeczywistość jest taka:Premier Tusk obiecał w tym roku 400 tys. nowych miejsc pracy. Chyba w Wielkiej Brytanii. Raczej będzie 400 tys. nowych bezrobotnych zwłaszcza po wakacjach. Bezrobocie w Polsce w 2013 może wzrosnąć nawet do 18proc. Czekają nas ogromne zwolnienia w budownictwie, PKP, LOT, Poczcie Polskiej, w szpitalach, handlu, hutach. To nie tylko skutek kryzysu i złego rządzenia, ale też pierwszy efekt ustawy o wydłużeniu wieku emerytalnego do 67 lat. Będzie więc tylko gorzej z miejscami pracy, tym bardziej że banki zakręcają kurek z kredytami dla przedsiębiorstw. Samorządy będą zamykać szkoły szpitale placówki kultury, straże miejskie, to akurat słusznie.
30-sto procentowe bezrobocie młodego, straconego pokolenia w Polsce to czołówka europejska i hańba narodowa. Uelastycznienie czasu pracy pogłębi jeszcze bezrobocie w Polsce.
Urzędowe kłamstwa w sprawie polskiego bezrobocia są coraz powszechniejsze. Mamy już 400 tys. młodych bezrobotnych, 250 tysięcy z wyższym wykształceniem. Jeszcze nie wszyscy wyjechali z kraju jak widać.
(WUJEK)
Chyba mijamy się z tematem wątku?
Ale do do środków unijnych to zgodzę się z Panem Adamem, że bzdurne szkolenia to głupistyka. Dorzuciłbym do tego całą politykę rolną - dopłaty do lenistwa, zarówno u nas jak i na zachodzie. Spowodowało to całkowity brak ruchów na rynku sprzedaży ziemi oraz pogłębiło o 50% popegerowskich śrot, że im się należy...
Co do lakalnych firm... u nas nie było takich za dużo, bo przez 20 lat wybudowalismy 20 km autostrad! :) A te co się wzięły nigdy tego nie robiły i nie umiały - np. Polimex- znam temat od środka, ojciec był długo kierownikiem budowy w Naftoremoncie. Firmie, która zajmowała się remontami pertochemicznnymi. Zostali oddelegowani do...budowy dróg!!! Czy u was w firmach trakowy zajmuje się księgowością, a księgowa ostrzeniem pił? Logika. Patologiczne? może, ale niech ktoś wskaże lepsze! Dlaczego nikt nie potrafi! Dlaczego w energetyce tak nie ma? A tez liczy się najniższa cena?
Co do wykształcenia i Pana Nemo... Mamy przeorst ludzi z wyższym, nic nie wartym wykształceniem. Wiem, studiowałem jeszcze nie dawno - 80% studiujuących nie powinno nigdy tego robić. Więc słowa, że ludzie z wyższym wykształceniem wyjechali troszkę mnie śmieszą... w każdej gminie szkoła wyższa z kierunkiem pseudozarządzanie i paraekonomia:)
Można się tym dyplomem podetrzeć, o czym pracodawcy dobrze wiedzą... O doborze studiów nie wspomnę...
Czy słyszał Pan kiedyś o bezrobotnym informatyku, matematyku, bioinzynieże, inżynieże budowy (ale takim co miał 5 i 4, a nie o takim, co cudem się prześlignął)? Ja nigdy, za do ekomonistów, socjologów i historyków znam wielu, oprócz tych co pracują w Tesco i Obi... I to nie jest wina rządu, ale tych ludzi.
A na zwolnienia w PKP czekam. Dlaczego moję pieniądze i moich rodziców od 20 lat ładowane sa w nierentowny biznes? Sorki, nie przekona mnie Pan, że moim obowiązkiem jest utrzymywanie 99% zniżek dla rodzin kolejarzy, deputatów węglowych dla wiecznie strajkujących górników, czy innych rolników, którym spadają ceny żywca...to nie choduj żywca!!! Ale się zdenerwowałem, bo nie lubie pier...gadania głupot.
Czy jak ktoś zakładał firme drzewną, to liczył na pomoc Państwa? Państwo ma nie przeszkadzać, a ten co wyciąga rękę, powinien sobie odpuścić prowadzenie firmy.
A co do ustawy emerytalnej - od 5 lat nie było lepszej!!! Zresztą ja w emerytuje nie wierzę, dlatego odkładam sobie sam. Gdyby nie ZUS mógłbym odłożyć 3 razy tyle, ale to nic- taka była umowa społeczna zawarta 60 lat temu. Trzeba coś oddac pokoleniu które odbudowywały Polskę po wojnie.
Poza tematem ale nie mogłem wytrzymać na jęczenie i obarczanie innych swoimi niepowodzeniami.
Ja nie wyemigrowałem, pracuję, kształcę się, nie narzekam.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-11 16:45:49
....
żal micię człowieku. Demagogię pozostawiam bez komentarza.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-02-11 17:01:22
ludzie
W LP mam wielu dobrych znajomych. To tyle. Gdy proszeni są o zmianę spraw zasadniczych zasłaniają się Ustawą o lasach i że nic nie mogą - włączając w to nadleśniczych i dyrektorów rdlp'ów.Sprawa zasadnicza to naturalne zwiększenie pozyskania, w kraju który dysponuje dużym zapasem - także jeśli chodzo o rozwój branży drzewnej i branży energii odnawialnej w Europie i na Świecie. Zwiększenie pozyskania o kilkanaście mln spowodowałoby ten pozytywny efekt oraz pokazalo LP jako twór przynoszący dochód...no i pojawiłaby się potrzeba płacenia podatkow - LP starają się być jak najdalej od tego...W każdym razie nadleśnictwa to przykłady typowych a'la państwowych tworów gdzie standard obsługi jest niestety daleki od właściwych. To nie przeszkadza mi mieć dobrych znajomych w LP.
Wrinks [192]Odpowiedz na ten wątek2013-02-14 21:03:10
Nie wiem skąd takie przekoananie
że zwiększenie pozyskania spowoduje nagłą poprawę w branży drzewnej? Na jakiej podstawie Pan to przewiduje? Ja tak nie uważam, ponadto widze wiele zagrożeń w nagłym, niezgodnym z prawem, zwiekszeniem planu pozyskania pod, powiedzmy sobie jasno, polityczną zagrywkę (potrzeba chwili, zwiekszenia sondaży itp.).
A tak na marginesie od 2 lat systematycznei wzrasta pozyskanie poprzez zwiekszanie etatu. W takie RDLP w Łodzi od 3 lat średnio w każdym Nadleśnictwie, ktore miało nowy operat o 10-15%. To nie jest mało. Ale ważna jest też struktura sortymentowa! Jak więcej się wytnie papierówki albo drewna S2AC to też chyba nie będzie dla niektórych grup najlepiej?
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-14 23:13:41
...
Proszę zorientować się lepiej w źródłach, które opracowują plany urządzania jak to wygląda... co oczywiste nie podkreślam pozyskania S2ac, a właściwych dla cięć pozycji i naturalnego zagpospodarowania pozostałości systemowo.
Wrinks [192]Odpowiedz na ten wątek2013-02-15 09:58:29
No właśnie trochę orientowałem się
i tendencja jest taka, że obniża się wiek rębności dla d-stanów sosnowych z lat 1939-45.
Zaraz Panowie napiszecie, że nie umiem czytać itp. ale proszę sprecyzować zdanie "właściwych dla cięć pozycji i naturalnego zagpospodarowania pozostałości systemowo".
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-15 18:10:36
przykre
Na tym " Forum " więcej Wujka niż reklam w Polsacie!
zapracowany [42]Odpowiedz na ten wątek2013-02-15 09:27:30
Chciałbym ponowić teamt sondy
Uda się czy zamieni w pyskówkę?
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-24 21:17:31
Kończ Waść ....
Myślę że sondę trzeba zakończyć stwierdzeniem że nie ma nadleśnictw godnych polecenia - wyróżnienia.
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-02-27 17:18:34
No na to wygląda...
no to widać, że na forum objwiają się prawie sami malkontenci:)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-02-27 19:44:14
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.