Odpadający silikon w komorach suszarnianych. [18]
W nowych komorach suszarniczych wybudowanych w ubiegłym roku juz po krótkim czasie zaczął odpadac silikon uszczelniający wnętrze komór.
Producent w częsci komór wymienił silikon na inny jednak po krótkim czasie i ten odpadł. Problem wiadomy.
Czy może ktoś miał podobny dylemat i co z tym robić?
Producent robi uniki i liczy na......
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie i podpowiedzi. Tel. 502-473-956.
Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2013-02-06 18:49:43
RUINA
To rzeczywisty problem. Prosze Pana niezaleznie od wziecia goscia za kieszen isc do sadu. Taki **** musi zniknac z rynku.
Pozdrawiam Cezary Kuc
Wpis edytowany przez Administratora
Cezary [2]Odpowiedz na ten wątek2013-02-08 11:18:03
Zdjecie
Przepraszam, moglby Pan wrzucic kilka zdjec? Mam problem z przeciekajacym dachem w swoich suszarniach.
Cezary [2]Odpowiedz na ten wątek2013-02-08 11:23:02
Kontakt
Telefon ktory Pan podal nie odpowiada. Nagralem sie na skrzynce.
Prosze o kontakt poniewaz chce budowac komory a nie chcialbym natrafic na tego producenta. Mimo Panskich problemow prosze o pomoc abym mogl ja ich uniknac.
Pozdrawiam H. Sawko
Sawko [1]Odpowiedz na ten wątek2013-02-08 21:35:44
Sprawdzone
Niech Pan wezmie silikony ktorymi posluguja sie markowe firmy np. Hajnowka czy Panto i nie ma potrzeby szukac innych. Takie komory to nie zabawki i swoje kosztuja.
******.
Wiadomość edytowana przez Administratora
Tomasz [1]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 16:22:28
Odpowiedz
Do p. Cezarego-przeciekajacy dach to takze i moj problem oprocz nieszczesych silikonow. W moich komorach jest dach chyba wadliwie polozony i cieknie wewnatrz scian przy odwilzy lub deszczu. Chyba trzeba wejsc na dach i latac. Innej rady nie ma.
Do p. Sawki-prosze podac swoj link albo adres mail i chetnie przesle Panu fotografie tego "majstersztyku". Niebawem podam nazwe firmy budujacej te komory. Pozdrawiam obu Panow.
Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 16:40:06
cieknący dach
Cieknący dach nie jest problemem, bo i tak tam następuje nawilżanie, a wietrzenie przez kominki. Problem tkwi w tym, aby za wielkie dziury nie były, i za dużych ubytków ciepła, bo wtedy sterownik odbiera złe dane wariuje i źle suszy. Wielkie komory maja to do tego, że nie są najszczelniejsze, zresztą nie muszą być.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-02-09 17:26:28
Do cieknacy dach.
Dziekuje p. Antoni za zainteresowanie. Te komory maja rok. Kosztowaly duzo. Moze nawet zbyt duzo. Czy kupilby Pan nowy samochod z przeciekajacym dachem? No ale mimo to dziekuje.
Ps. Woda lejaca sie z dachu zniszczyla komputer w sterowni nie wspominajac o zakloceniach procesu suszenia i stratach matrialowych z tym zwiazanych. To 6komor na 300m3.
Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2013-02-10 11:43:44
cieknący dach
Niespodziewałem się, że to jest na taką skale. Na temat kroków prawnych w stosunku do wykonawcy, nie będe sie wypowiadał , bo to droga długa i wyboista. Chodzi o to, aby suszarnie szybko odzyskału sprawność, bo wynika z tego sterowniki ich nie prowadzą. Załatanie dziur to sprawa zrozumiała, dalej należy sprawdzić czy jakieś funkcje w nich mają prawidłowe wskazania,jeżeli nie to zastąpić to innymi sterownikami, ja zaproponuje moim zdaniem najtańsze rozwiązanie na rynku, poza sterowaniem ręcznym ale to to już mało kto umie robić.Gliwice mają dobrą funkcje wilgotności drewna wersja podstawowa 3 sądy. Jeden z producentów w W-wie ma półautomat kontrolujący otwieranie zamykanie kominków, natrysk, tem. C w komorze. Wilgotność pow. w komorze pomiar oparty jest różnicy temperatur w termometrze suchy mokry. CAłe to rozwiązanie na komorę w zeszłym roku kosztowało ~~ 2500 zł. Trudność polego na tym, żę w miarę potrzeb najczęściej raz na dobę trzeba zadawać wartości temperatury i wilgotności powietrza, po odczycie wartości z sąd wilgotności drewna i umieć to zinterpretować. Jest to system dobry i sprawdzony, gdyż trochę takich rozwiązań zaistalowałem w uruchamianych przezemnie komorach. Tyle moich rad w celu szybkiego odzyskania sprawności komór jak i również nie za drogich.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-02-10 17:29:13
Po co automatyka
Panie Antoni, nie po to inwestujemy miliony zlotych w nowe urzadzenia aby siedziec przy nich i recznie uchylac kominki czy wode do nawilzania. To slaba propozycja rozwiazania problemu. Oczywiscie sprawa od czterech miesiecy juz lezy w sadzie i czeka w kolejce. Silikon zastosowany przez dzielnego producenta to-BOSMAN- tzw. silikon naturalny budowlany. W hipermarketach to najtanszy z tych wyrobow. Pozdrawiam Roman.
Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2013-02-11 10:07:57
Daj go
Chlopie droga prawna niech sie wszystko toczy a nam zainteresowanym prosze podac producenta bo wielu z nas ciagle modernizuje komory lub kupuje nowe. Dlatego lepiej na taka mine nie trafic.
Bogdan [1]Odpowiedz na ten wątek2013-02-11 10:48:54
cieknący dach
Panie Romanie nie miałem na myśli tego, aby komorami sterować ręcznie, gdyż ta umiejętność jest w zaniku, chociaż w sytuacjach kryzysowych bardzo się przydaje. Moją intencja była pomoc, aby suszarnie odzyskały sprawność w półautomacie.Pana przykład potwierdza ,że posiadacze suszarń mają niezachwianą wiarę w autowatykę, moim zdaniem za tym powinien stać człowiek kontrolujący to i w kryzysie umiejący reagować, powiem może nieładnie małpe za parę bananów też da sie naciskać odpowiednie guziki. A teraz poważnie podejrzewam, że producent jest z południwej polski, i chyba miłem do czynienia z jego produktem. Jak Pan potwierdzi to podam incjały miejscowości.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-02-11 18:15:28
Tak
Tak jest z południowej cześci kraju. Juz sie cieplej zrobilo. Nie jestem jak widzę jedynym, którego okłamał.
Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2013-02-12 00:15:00
cieknący dach
Nie bezpośrednio mnie , ale o tym wyrobie nie mam najlepszego zdania. Producent jest z N.S. Zycze powodzenia, może jakimś sposobem dowiem się o pańskiej wygranej, zawsze to jakiś dyletant z branży dostanie po łapach.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-02-12 21:41:44
Link
Tak zgadza sie o nim mowa. Ekspertyza bieglego sadowego nie pozostawia najmniejszych watpliwosci co do zastosowania niewlasciwej masy uszczelniajacej i przygotowania podloza.
Wkrotce zamieszcze link ze zdjeciami tego "cudu mysli technicznej"
Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2013-02-13 19:19:50
cieknący dach
Interesuje mnie materiał zdjęciowy.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-02-13 21:35:39
Zdjecia
Ograniczenia czasowe nie pozwolily na wstawienie materialu zdjeciowego.
Obiecuje ze w tym tygodniu zostana zamieszczone.
Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2013-02-20 16:44:58
Dokument
A oto obiecane zdjecia.
Zdjęcie nr 1/
Zdjęcie nr 2
Zdjęcie nr 3
Zdjęcie nr 4
Zdjęcie nr 5
Zdjęcie nr 6
Zdjęcie nr 7
Zdjęcie nr 8
Zdjęcie nr 9
Zdjęcie nr 10
Zdjęcie nr 11
Zdjęcie nr 12
Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2013-02-20 19:40:04
cieknący dach
Dzięki za zdjęcia. To co mogę odczytać ze zdjęć silikon był słabej jakości i niechlujnie położony. Sparciał na skutek dużej różnicy tem i wilg.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-03-04 19:18:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.