DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Inwestycja w produkcję drewna kominkowego na export.

Inwestycja w produkcję drewna kominkowego na export. [50]

Witam.
Mam pytanie do zorientowanych w temacie, czy w dobie dzisiejszego kryzysu jest sens inwestować pieniądze i wchodzić w temat w produkcji drewna kominkowego z myślą exportu na zachód? Mam na myśli inwestycję rzędu 300 tys. ( suszarnia, kombajn, wózek widłowy, itp. ). Wiadmo ryzyko, strata poniesionego czasu jest wszędzie, a czynnikiem końcowym sukcesu jest opłacalność. Czy cenę 60 euro / mp ułożony w skrzyni o wilgotności mniejszej niż 20% można przyjąć za realną do osiągnięcia w dalszej odsprzedaży - loco plac PL? Dziękuję za pomocne zdanie.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-25 10:36:01

Zgłoś nadużycie

kolego

zacznij najpierw od dostępności surowca drzewnegotj ile ipo ile masz szanse go kupić, później rozpocznij kalkulacje.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-25 16:40:05

Zgłoś nadużycie

Realnie chciałbym kupić i przerobić ok. 50mp / tydzień, co do cen, to w ...

granicach 110-140 zł./mp loco plac. Wiem, że na początku może być ciężko z surowcem, ale te 50mp, wydaje mi się wielkością bardzo realną.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-25 23:33:51

Zgłoś nadużycie

50mp/tydz. tj 30 m3

30x4=120x12=1440m3/rok. Po ile planujesz KUPIC drewno? Jak chcesz to po 110-140 zł/mp kupie wszystko od Ciebie oczywiście prosto z suszarni :). Tak na poważnie policz to dobrze bo widzę że chcesz tylko wydać kasę a nic nie zarobić.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 16:36:39

Zgłoś nadużycie

Dokładnie. Dostępność surowca to chyba najistotniejsza kwestia. Ja ...

rozpocząłem swoją działalność od firmy wykonującej wszelkiego rodzaju prace leśne. Dzięki startom w przetargach zyskałem również dostęp do surowca w dobrych cenach. Drewno kupuję bez pośredników. Co prawda handlem drewnem kominkowym nie można się zajmować traktując to jako główne źródło dochodu, ponieważ jest to praca przynosząca dochody tylko sezonowo. Ja po uzyskaniu dostępu do drewna założyłem stronę [url]http://www.drewno-jaworek.pl[/url] , rozwiozłem ulotki po okolicznych miejscowościach i teraz po roku zajmowania się handlem drewnem jest już całkiem nieźle. W razie pytań chętnie pomogę.

Dariusz [1]Odpowiedz na ten wątek2015-04-27 11:14:58

Zgłoś nadużycie

Drewno kominkowe

KOLEGO za ta cene 0 oplacalnosci

Max [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 14:29:35

Zgłoś nadużycie

Max, napisałem w tych cenach, wiadomo że min. 70%

surowca musi być w cenie 110zł. mp/netto plac. Wolę policzyć na górkę, niż później być rozczarowany, wiadomo i się trafi drewno już na placu i za 100zł.,ale u mnie to już naprawdę minimum za taką cenę oczywiście już z transportem. Max jak liczysz opłacalność, po 110zł./mp też według Ciebie ZERO opłacalności?

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 16:36:18

Zgłoś nadużycie

no tak nie zrozumiałem

ze 110/mp to drewno z lasu.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 16:39:01

Zgłoś nadużycie

Tak, oczywiście miałem na myśli cenę zakupu razem z transportem

już na plac, cena końcowa 110-140zł./mp netto. Wiadomo trzeba doliczyć koszt przerobu no i suszenia.....a co do ceny na export miałem właśnie na myśli, aby osiągnąć ok. 60 euro/mp, ale ta cena wydaje mi się mało realna tzn. realna cena odsprzedaży będzie chyba niższa? Może ktoś się odnieniesie, kto ma rozeznanie w temacie.
Kolego "niepokorny" zajmujesz się handlem d.k.?

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 18:04:22

Zgłoś nadużycie

zajmuję się

tym tematem ponad 10 lat. Ja nie jestem nastawiony typowo na export. Co do ceny są na rynku lokalnych oferenci którzy za drewno ukraińskie z suszarni wołają za Db chyba coś około 280zł. Tak więc te 60 euro jest chyba do osiągnięcia. Najpierw zorientuj się w możliwości zakupowych drewna w twojej okolicy.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 18:32:07

Zgłoś nadużycie

aha jescze jedno: robiłeś próby "wydajnościowe"

z takiego drewna za 100zł/mp i tego za 140zł/mp? Zorientowałeś się co do wymagań klientów z "zachodu"???

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 18:34:27

Zgłoś nadużycie

"niepokorny" 10 lat doświadczenia to "wiesz o czym piszesz", z góry dziękuję

za pomocne zdanie. Prób nie robiłem, ale generalnie miałem na myśli drewno S2a i chyba na takim będę się głównie opierał....wiadomo trafi się S2b czy WD, ale to napewno nie bedzie więcej niż 25% w całej puli przerabianego drewna.
Co do zakupu, na początku muszę skupić się na e-drewnie. W jakim woj. działasz?

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 19:14:11

Zgłoś nadużycie

wyliczenie

Specjalnie dla Ciebie wyliczenie kosztow przy cenie 130 zł netto za 1mp surowca przy produkcji 50mp/tydzien:
ceny netto
drewno 130zł /mp
skrzyniopaleta drewniana - 8zł paleta jednorazowa+ 10 zł nadstawki+gwozdzie+tasma do spinania 2zł=20 zł
koszt suszenia około 1000zł czyli 20 zł do mp
ubytek drewna około 10% czyli + 13zł do mp
------------------------------------------------------------
daje to 183 zł za mp.
teraz koszty robocizny eksportowej przy tej wydajnosci powiedzmy 2 osoby wystarcza. liczac 1600zł na osobe plus zus 800 mamy 2400*2=4800.
4800/200 mamy 24 zł do metra + koszt pradu około 3zł do metra
suma sumarum 210zł/mp plus ekstra czas własny i koszty stałe
od posrednika na eksport dostaniesz 50-55 euro a bezposrednio sie jest ciezko wbic z małą wydajnoscia i jeszcze przy słabej zimie czesto niemczaszki czy dunczycy robia reklamacje wtedy nawet za surowiec Ci sie nie wroci. Generalnie ciezki temat do zarabiania na eksporcie. Pracy duzo a efekt finansowy mizerny. Ale probowac mozna hehe.

POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-27 17:50:52

Zgłoś nadużycie

"POL" dziękuję bardzo za pomoc, jak możesz podpowiedz:

czy jest możliwość, sprzedać drewno na export bez suszenia w suszarni? ...przykładowo sezonuję 12-18 miesięcy i drewno osiąga wilgotność 20%. Pomijam fakt długiego lokowania pieniędzy.
"POL" działasz lokalnie czy export?

Jeszcze biedny, ale ambitny PL [12]Odpowiedz na ten wątek2013-01-27 21:21:28

Zgłoś nadużycie

dzialam lokalnie, hurtowo kraj i export

jest mozliwosc tylko to zalezy od warunkow sezonowania jak ci zczarnieje to sie krzywia ze brzydkie a przy mokrym roku moze ci poplesniec. A co bedzie jak Ci sie zaczną załadunki we wrzesniu i bedzie lalo takiego to raczej niezaładujesz no chyba ze chcesz zeby sie przejechal tam i z powrotem. Ja sezonuje buka w klocku okolo 4-6miesiecy u siebie na placu na otwartej przestrzeni do słonca ( w lato swieci mi na to drewno od 7-19) i po przecieciu w sierpniu jest piekne biale i ma wilgotnosc ok 30% kupuje s2a. 3 dni i mam 20-25%. raczej nie schodze ponizej 20 % bo mi zaduzo ubywa w paletach hehe.

POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 17:10:42

Zgłoś nadużycie

"POL" działasz konkretnie, te 3 dni to rozumiem, że w suszarni?

Wracając do poprzedniego posta z tymi wyliczeniami, jeżeli liczysz suszenie 20zł./mp - to się ma do tego co Piszesz...że 4-6 miesiący w klocku...cięcie, łupanie plus 3 dni suszenia to 20zł./mp? Czy może z drewna świeżego, przerobionego po ścięciu do powiedzmy 25% w suszarni - jest to kwota 20zł./mp?
Pozdrawiam.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 18:50:27

Zgłoś nadużycie

to jest koszt suszenia

około 3-4 dni pokrywa ci to koszt pradu koszt opalu czas pracy osob ktore to obsluguja, paliwo do wozka ktory to wwiezie i wywiezie z suszarni na magazyn.
Nie licz ze przy produkcji drewna kominkowego tylko pod suszarnie starczy ci trociny i odpadow z biezacej produkcji przy pełnej mocy piece bardzo lubia paliwo w szczegolnosci w pierwszym dniu. ja za te 3-4 dni wypale ekstra 800-1000kg mialu. przy swiezym zamkniesz sie w 25-30zł. A gdzie jeszcze amortyzacja suszarnii powiedzmy wartej ok 130000? dlatego export u mnie stanowi 30-40% produkcji reszte sprzedaje swieze...

POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 19:30:49

Zgłoś nadużycie

a i jeszcze jedno

sezonujac drewno w klocu odrazu odrzuc z mysli automat z prowadnica łańcuchowa. tylko tarcza widia. Polecam palax lub dobrze zrobiony homemade W zaleznosci od zasobnosci portfela:)

POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 19:37:51

Zgłoś nadużycie

"POL" na początku muszę Tobie podziękować za wszystkie informacje i

za okazałą pomoc w temacie.... Jestem winen Tobie minimum dobry trunek.... za Twoje zdrowie i dalsze sukcesy w biznesie...
"POL" jak mogę prosić odnieś się jeszcze do tego:
1. czyli rozumiem, że gdy sezonuje się w klocu, przy mokrym lecie jest mniejsze prawdopodobieństwo, że drewno "z czarnieje" lub zajdzie pleśnią? Minusem jest to, że wolniej schnie.
2. oglądając na YT filmiki z maszynami Posch widzę, że tam ZAWSZE sezonują drewno w postaci metrowych szczap....co o tym myślisz?

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 20:56:30

Zgłoś nadużycie

mozna sezonowac w szcatpach jak najbardziej trzeba tylko gory przykrywac

tylko nasuwa mi sie pytanie czy: bedziesz wstanie naszczypac metrowki na ładne łupki? metrowki nie zawsze pekaja tak ładnie jak na filmach tzn rowno lepsze sa krotkie. Wymiar na eksport jest dosc specyficzny. ja kupuje drewno w dwumetrowych kawalkach i ukladam na placu w jednym rzedzie dosc wysoko kupuje tylko buka, z brzoza bym tak nieryzykowal. Do dyspozycji na placu mam rozne maszyny 2 łuparki do metrowek automat zwykła tarczowke i łuparke do krotkiego jak czasami potrzebuje ładniejszego drewna zrobic takiego jak z siekiery. nieodzowne sa tez dobre siekiery fiskars kliny mlot motorowka gwozdziarka do zbijania palet. przed sezonem biore wiecej ludzi i jest czym pracowac.
Nie szukaj za drogich maszyn typu Posch bo i tak bedziesz potrzebowal wiecej maszyn a wszystkie i tak sa zawodne. Proste i sprawdzone. daj nr do siebie to ci podpowiem co wiecej

POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 21:31:12

Zgłoś nadużycie

"POL" dziękuję bardzo, poproszę o emaila na :

lukasen małpa onet.pl - wymienimy się kontaktami.
Pozdrawiam.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 22:27:03

Zgłoś nadużycie

"POL" proszę o emaila na adres:

lukasen@onet.pl Dziękuję.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-02-07 00:21:49

Zgłoś nadużycie

he he

weź pod uwagę że to są filmiki reklamowe na których ma wyglądać wszystko idealnie.
Co do produkcji u mnie hulają dwie RCA 400 (piła łańcuchowa) i bdb się sprawdzają, pod warunkiem że dba się o nie i nie leje się do nich badziewia. Zgadzam się z POL że nawet najlepsza maszyna się psuje i nie ma sensu kupować Posch lub Palax na planowany przerób 50mp/tydz, bo taka maszyna zrobi to przez dzień a pięć będzie "rdzewiała". Pzdr

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-29 13:26:33

Zgłoś nadużycie

"niepokorny" zgadzam się z Tobą, że przy takiej produkcji

50 mp/ tydz. nie ma sensu inwestować w taki sprzęt, mi chodziło tylko głównie o te filmiki dot. sezonowania w tych metrowych szczapach i się tak zastanawiam czy taka łuparka połupie takie metrówki? ....a te 50 mp/tydz. spokojnie to można zrobić piłą motorową i siekierą we dwóch.
"niepokorny" jakie ilości rzędu tygodniowo przerabiasz?

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-29 16:09:22

Zgłoś nadużycie

nie wiem czy pomoge ale

Nie tak dawno widziałem ofertę do niemiec to koles oferował za drewno opałowe bukowe suche do 20% ułożone na palecie 1/1/1,8m cenę 75euro..

Tomek [13]Odpowiedz na ten wątek2013-01-27 20:39:02

Zgłoś nadużycie

Widziałem też, ale te 75 euro to była

cena za paletę o pojemności 1,8mp.....no chyba, że się Gość pomylił, bo to wychodzi 41,66 euro za 1mp!

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-27 21:44:34

Zgłoś nadużycie

drewno kominkowe

Panie Łukaszu proszę kupić sobie w sklepie na forum poz. Drewno do pieca i kominka. autor Christian Klus-Neufanger ~~50zł. Może to panu usystematyzuje trochę wiedzy, bo dyskusja i wiedza w temacie jest bardzo chaotyczna. 130000 zł za suszarnie to poj ``50m3 wsadu do tego kocioł, instalacje, fundament, i.td. Jeżeli zrobi to się własnym sumptem, wykorzystująć istniejącą infrastrukturę koszt może wynięść nawet 50%. Ważną sprawą będą piece nikociśnieniowe lub przelotowe, I- możliwość suszenia t.cy II- tylko opał Istnieją inne niebezpieczeństwa ale brak czasu. Export wymaga suszenia chodzi o kaloryczność liściaste 55% wig. to1,59 kWh, 15% - 4,15 kWh..Bez suszarni tródno będzie eksportowć. W zeszłym roku słowacy na placy buka suszonego za paletę 80x120x200 cm dostawali 125 Eur. odbiorca był w Bawarii

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-01-29 18:17:01

Zgłoś nadużycie

Panie Antoni dziękuję za podpowiedź, widzę że ma Pan

rozeznanie w temacie, a co Pan powie na suszarnie, które natrafiłem w internecie: "Aerodynamiczne kontenerowe suszarnie drewna"- można się nimi zaintetresować?

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-01-30 12:49:59

Zgłoś nadużycie

drewno kominkowe

Proszę kupić j.w a-Longin Glijer "Suszenie i Parowanie drewna" w nowym wydaniu jest i o kominkowym. Jeżeli Pan w to nie grał to ?, ale może na część pytań będzie odpowiedż, tam są schematy działań suszarń różnego typu. Od momet wynalezienia silnika elektrycznego suszarnie działają podobnie. W tej chwili na rynku są różne wynalazki obiecujące różne rzeczy.Efekt jest taki, albo jakość słaba lub koszty za duże. Proszę sie trzymać sprawdzonych rozwiązań. Jestem praktykiem i gram w te klocki od II połowy lat 70 zeszłego wieku. Co do tej suszarni jak bym widział DTR to bym coś powiedział, ale szukanie tego rozwiązania daruję sobie.

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-01-31 16:04:05

Zgłoś nadużycie

Panie Antoni

Jaka musi byc temperatura aby drewno schło luzno nasypane w koszach?

lolo [38]Odpowiedz na ten wątek2013-01-31 23:01:21

Zgłoś nadużycie

suszenie drewna

Max jaką można uzyskać na instalacji. Jaki jest piec. Ale suszenie to nie tylko tem.

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-02-01 08:42:48

Zgłoś nadużycie

Piec jest nadmuchowy

W pustej suszarni uzyskuje bez wiekszego problemu 100 stopni. Problem pojawia sie przy wilgotnym drewnie nie za bardzo wiem czy mam to trzymac w tej wilgoci czy wietrzyc?

lolo [38]Odpowiedz na ten wątek2013-02-01 18:29:59

Zgłoś nadużycie

suszenie drewna

Aby suszyć musisz kontrolować tem. pow. wilg pow. wilg drewna, bez tego nie da się suszyć. Zaczynasz na dużej wilg. pow. 90% . Trudno na odledłość określic początkowa tem. pow zakładam ~~50C. Podnosisz tem. pow, obniżasz wilg. pow oczytując wskazania wilg. drewna. Czas nie określi sie otym decyduje spadek wilg drewna. W końcowej fazie możesz wjechać na max tem. Ale drewno pow. 100C lub wilg drew poniżej 6% rozwarstwia sie jeżeli suszy sie nieumięjętnie

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-02-01 19:57:09

Zgłoś nadużycie

Produkcja drewna kominkowego na export

Przy ilosci 50mp na tydzien jaka podajesz nie ma szans zeby na tym zarobic .Przerabiam srednio 120-130mp na tydzien na rynek krajowy i to jest jeszcze za malo.Sprawa tez nie jest prosta jesli chodzi o drewno bo ,papierowka s2a jaka sie najczesciej sie przerabia nie jest za gruba i jesli ułożysz to wyjdzie jeszcze mniej niz kupiles co sie czesto na stosie zdarza, chyba ze masz dobry kontakt z lesniczymi ,a co sie tyczy suszenia to tylko komorz wysokotemperaturowa.Powodzenia ,trzeba probowac .

jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2013-02-01 23:10:26

Zgłoś nadużycie

suszenie na powietrzu w klocu

Nigdy !!!!!! nie wyschnie drewno w Polskich warunkach do wilgotnosci ponizej 25% buk, dab grab sezonowane na powietrzu by uzyskac 25% musi lezec 2 lata i to najlepiej pod wiata . Dla przykladu i wlasnego doswiadczenia podam ze np tarcica jesionowa 50mm pod wiata po dwoch latach na przekladkach ma 25% a dab ,buk,grab musialy by schnac jeszcze dluzej

jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2013-02-01 23:27:10

Zgłoś nadużycie

kupuje z zimowej wycinki

w marcu lezy do slonca w klocku drewno grubosci 7-25cm s2a bk w sierpniu ma ok 30% po przecieciu i jest piekne białe potrzebujesz dowodow podaj mail to wysle zdjecia hehe. gorzej z WD bo za grube.
Kolego kupujac drewno z zimowej wycinki i dobrze go sezonujac na otwartej przestrzeni południowa strona na szczapy takie jak ida na eksport 5-13 cm i przy suchym roku uzyskasz ponizej 25% sredniej wilgotnosci i wage 1mp buka około 460 kg bez opakowania.

POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-02-02 15:15:26

Zgłoś nadużycie

łupanie drewna

Pila łancuchowa i siekiera to dobry zart .Po pierwsze paliwo oleje hałas!!! nawet najlepsze profesjonalne pily i najlepiej serwisowane nie maja szans przy cieciu drewna w klocki. Pilo luparka bedzie tansza w utrzymaniu , uzywam pilo-luparki z piłą łancuchowa i nie ma problemu nawet z bardzo twardym drewnem,sukces to dobrze przygotowany łancuch. Przy cieciu drewna na export bardzo wazna jest jednakowa dlugosc polan a przy pile bedzie z tym roznie.

jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2013-02-01 23:40:56

Zgłoś nadużycie

"jesion" dziękuję za pomocne zdanie, zgadza się, że 50mp/tydz.

to mało, ale od czegoś trzeba zacząć. Wiadomo wszystko rozbija się o zbyt i dostęp do surowca, bo można i przerabiać 500 mp/ na tydzień, ale trzeba też gdzieś to z zyskiem upłynnić...Mam teraz mętlik w głowie, chyba wystartuje od rynku lokalnego, a najwyżej później pomyślę o inwestycji w suszarnię i możliwość exportu.
Co do kombajnu, to myślę coś na tarczę, ale to musi być przerób, bo tak jak piszą Koledzy na górze, "dzień porobi, sześć dni będzie rdzewiał!" i z tym się zgadzam....ale chyba zaryzkuję i zacznę start odrazu z kombajnem, a z suszarnią się wstrzymam.
"jesion" jak możesz zrób takie wyliczenie jak "POL" - ale na rynek lokalny.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-02-02 00:15:09

Zgłoś nadużycie

export drewna

Ja moge podac Ci numer do goscia z Wyszkowa,który dzwonił kiedyś do mnie w sprawie drewna opałowego.
Klient kupuje drewno w polsce i sprzedaje w niemczech.
Zadzwon i zapytaj o cene jaką zaoferuje,a wtedy sobie policzysz jak i co...

nr.tel.509 549 044

Andrzej. [3]Odpowiedz na ten wątek2013-02-02 13:53:26

Zgłoś nadużycie

Dziękuję Panie Andrzeju,

po weekendzie zadzwonię i porozmawiam.
Pozdrawiam.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-02-02 15:11:53

Zgłoś nadużycie

Może ktoś się odnieś do stawek transportowych drewna stosowego:

-mam firmę ich stawka 20zł./m3 do 25km. dalej dopłata 0,37zł./m3 za każdy km. oczywiście liczą tylko za kilometr ładowny od zabrania pierwszego stosu.
...tylko nie dopytałem czy cena jest identyczna przy 1,2 i 2,5.
Koledzy czy jest to "realna" stawka na rynku?

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-02-02 15:17:38

Zgłoś nadużycie

na ten temat to nic nie powiem,bo sam sobie przywoże drewno z lasu...

Andrzej. [3]Odpowiedz na ten wątek2013-02-02 22:52:04

Zgłoś nadużycie

A ile tak mniej więcej mp wychodzi wam połupanego drewna z 1m3 s2a, s2b, wd0

bartolo24 [2]Odpowiedz na ten wątek2013-02-04 14:52:48

Zgłoś nadużycie

ile z mp

po łupaniu z1m3 w klasie s2a s2b w zaleznosci od dlugosci surowca,przelicznika i jego grubosci wychodzi 1,35 mp z m3 a czesto bywa mniej gdyz stosy nie sa zbyt dobrze odebrane ale to zalezy od nadlesnictwa w jakim sie zaopatruje ,przy wd zdarzy sie ze wiecej niz 1,35-1,45mp z m3 a przy cienkim drewnie stosowym to zwyczajna porazka ,jestes w plecy na ilosci

jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2013-02-05 15:02:29

Zgłoś nadużycie

"jesion" z 1m3 - Tobie szczap wychodzi 1,35mp?

Według mnie trochę mało, średnio można przyjąć 1m3 = 1,55 mp w wałkach, czyli po przerobie 1,55 mp = 1,35 w szczapach! Rozumiem jak cienka brzoza S2a, no to powiedzmy bym się zgodził, ale generalnie powinno być 1:1, wiadomo, układane wszystko po długości.
Trzeba pilnować leśników i wozaka....znajomego tak robili, teraz za każdym razem jest przy odbiorze i bardzo sobie chwali, generalnie mu z S2a zawsze wychodzi 1:1, a nawet 1:1,1.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-02-05 15:37:04

Zgłoś nadużycie

przelicznik drewna stosowego

"jesion "
Handluje drewnem 4 lata i to co podajesz jest to raczej nieosiagalne. Np brzoza, jesion, wiaz ma przeliczni 0.65 przy dl 1,2m czyli z 1m3 otrzymujesz 1.35mp,przy dl 2,4 masz 0.6 . Grab buk klon swierk 1,2m przelicznik 0,7 a dlugi 0,67 Drewno sprzedajemy ukladane a ,klient kupujac chce miec to za co placi,bardzo rzadko zdarza sie ze z jednego transportu wyjdzie wiecej niz powinno byc w stosie . Jesli np ulozysz drewno w palecie o wymiarach 1,2x0,8x1,05=1m i jesli drewno z tej palety ulozyl bys w jeden rzad i go zmierzyl nie wyjdzie nawet metr, daze do tego by pokazac ze po cieciu i ukladaniu drewna np z jednego transportu bedziesz mial mniej niz kupiles. Dla przykladu kupujesz transport 15m3 brzozy czyli masz 23mp z przelicznika a po ulozeniu szczap np 40cm w jeden rzad nie bedziesz mial 23mp,na skrzyni auta po ulozeniu wyjdzie te 23mp ale tylko dlatego ze czola szczap przy ukladaniu nie stykaj sie ze wzgledu na krzywizny. Klienci bardzo czesto mierza drewno np w swoich wiatach wiec musisz dokladnie ukladac. Dobra opinia i solidnosc to klucz do sukcesu.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-02-05 20:27:01

Zgłoś nadużycie

Kolego "jesion" już widzę gdzie jest punkt sprzeczny.

Z tego wynika, że obydwoje mamy rację ponieważ Ja napisałem, że z 1m3= 1,55 mp w wałkach, Ty piszesz, że 15m3 brzozy = 23mp w wałkach to wychodzi 1,5333........więc się w tym zgadzamy. Piszesz błędnie, że z przelicznika 0,65 otrzymujesz 1,35mp, bo tak naprawdę otrzymujesz +- 1,54mp, z resztą już dalej dobrze liczysz przy tej brzozie.
No i teraz zapytanie, przykładowo: czy tak jak piszesz sprzedajesz na aucie te 23mp w wałkach jako 23 mp szczap ...bo czoła szczap przy układaniu nie stykają się czy sprzedajesz 23 mp w wałkach jako np. 20 mp w szczapach dla klienta? Z całą resztą się zgadzam z Tobą w 100%, że trzeba sprzedawać uczciwe metry. "jesion" jak możesz napisz....ile generalnie zostaje się Tobie po wszystkich kosztach z 1mp? Pozdrawiam.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-02-05 20:47:27

Zgłoś nadużycie

Panowie nie gadamy o pieniądzach, bo i tak nikt prawdy nie powie i temat zaraz ...

się zawinie, a to jest moim zdaniem najlepszy temat krążący po necie dla chcących zacząć z tym zabawię i coś tam zarobić :)
A teraz pytanie kolejne moje moim zdaniem ważne jak przechowywać połupane drewno, ja myślałem o szczapach długości 100-120 cm połupane na łuparce hydraulicznej własnego roboty(plany z neta) i czymś tylko od góry przykryte, a jak jest zamówienie od klijenta tnę piłą wahadłową na mniejsze długości, dobry pomysł?

bartolo24 [2]Odpowiedz na ten wątek2013-02-06 18:27:17

Zgłoś nadużycie

jak dla mnie to nie bardzo

poniewaz jak klijent zamawia drewno to chce je jak najszybciej dostać więc lepiej mieć polupane i złożone w stosie czy "kominie" a najlepiej to zapakowane w worki siatkowe czy skrzynio palety które jak dla mnie łatwiej magazynowac niż takie szczapy po 1.2m (nawet nie wiem czy jest taka luparka która ma taki "skok" siłownika a nawet jeśli jest to musi mieć duży nacisk, wydajna pompę i zapewne większ silnik który będzie to napędzal co wiąże się z większymi wydatkami za prąd)

Tomek [13]Odpowiedz na ten wątek2013-02-07 10:05:43

Zgłoś nadużycie

Panowie, zna ktoś dobrą zagraniczną stronę z używanymi kombajnami do drewna

kominkowego? Mam na myśli zakup maszyny dwu-trzyletniej.

Łukasz [20]Odpowiedz na ten wątek2013-02-07 18:31:21

Zgłoś nadużycie

Ogłoszenia na temat

Łuparki do drewna

Administrator [41]Odpowiedz na ten wątek2013-02-07 20:22:42

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA