Jak zbudować samemu suszarnie? [14]
Witam, Panowie mam pomysł na budowe suszarni do drewna rozpałkowego ale potrzebuje porad. Otóż chce kupić kontener izotermiczny, do ogrzewania chce zastosować piec nadmuchowy (i tu moje pyatnie czy taki piec sie nadaje, jeśli tak to jak rozmiescić rury spiro nadmuchowe i jakiej mocy zastosować piec? czy np na końcu kontenera czy powiedzmy jedna na koncu druga na srodku a 3 na poczatku kontenera?). Drugą sprawą dla mnie nie wiadomą jest jakiej wydajności zastosować wentylator(y) i jak go rozmieścić? (na ścianie tylnej czy na suficie). Dodam że zależy mi tylko na szybkosci suszenia rozpałki, nie potrzebuje zraszaczy jak w suszarniach do tarcicy. Suszenie miało by sie odbywać w skrzyniopaletach w których luzem nasypana jest rozpałka. Myślałem nad kontenerem 9,4mdł x 2,5 x 2,6. Czy taka suszarnia ma szanse powodzenia? Za wszelkie porady i sugestie bede niezmiernie wdzięczny:) pozdrawiam
Darek [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-24 11:06:23
Witam
Piec nadmuchowy nadaje sie jak najbardziej tylko zeby byl wylany betonem szamotowym powinien Ci wystarczyc taki na okolo 60-80kw. cieplego powietrza nie rozprowadzaj rurami spiro tylko pusc z tylnej sciany komory tej 2,5m szerokiej a reszte rozprowadza wentylatory do tej komory wejdzie Ci okolo 28 metrow przestrzennych sypanych. 3 wentylatory rewersyjne aluminiowe zeby zapewnic dobra cyrkulacje po 10000m3/h i nie zapomnij o kominkach wentylacyjnych. jaka izolacje ma ta izoterma? W razie czego mozna ja jeszcze docieplic.
POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-24 16:50:45
Czym sie różni wentylator rewersyjny od zwykłego? Wentylatory rozmiescić ...
też na tylnej ścianie? Jakbyś mógł podpowiedz mi gdzie rozmieścić kominki wentylacyjne. Na suszarnie.eu widziałem wywietrzniki w przednich drzwiach, polecasz takie rozwiązanie? Konieczne bedzie zastosowanie stropu pozornego czy nie bawić sie w to? Z tego co sie dowiedziałem to 8cm grubość ścianki ma ten kontener, ocieplony pewnie jakąś watą albo pianką. Wielkie dzięki za porady...
Darek [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-24 21:40:08
rewersyjne wentylatory to takie ktore pracuja w dwie strony
wentylatory umieszczasz wtedy na srodku komory. mozesz rowniez załozyc wentylatory na tylnej scianie komory tam gdzie wyjscie z pieca i bedzie dobrze a wywietrzniki na przedniej czesci czyli w twoim wypadku na bramie wjazdowej. Stropu pozornego nie potrzebujesz. Zato 8cm to chyba troszke mało dodatkowe ocieplenie od zewnatrz bedzie potrzebne. Wentylator ktory bedzie ci chlodzil piec powinien znajdowac sie wewnatrz komory suszarniczej lub powinien z tamtad czerpac powietrze.
POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-25 16:49:51
planuje założyć wentylatory na tylnej ścianie tylko nie wiem jak je ...
rozmieścić - 3 w pionie czy 3 w poziomie? Czym lepiej docieplić ten kontener wata czy styropian? Dlaczego wentylator chłodzący piec powinien czerpać powietrze z komory?
Darek [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-25 17:10:57
poziomo, pod sufitem
raz ze uzyskasz szybciej temperature a dwa ze zuzyjesz mniej opalu. Twardy styropian na pioro-wpust ale welna tez moze byc
POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-25 18:07:34
Podpowiedz mi jeszcze jak rozmiescic rury nawiewowe z pieca. 2 u góry obok ...
wentylatorów i 2 na dole tylnej ściany? czy wyjść powiedzmy tylko dwoma rurami u góry? Orientujesz sie jaką mniej więcej temperature musze utrzymać w komorze?
Darek [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-25 19:41:40
rury umiesc u gory jezeli masz cztery wyjscia z pieca podłącz je wszystkie
raz suszylem podpalke swierkowa 75 stopni wyschlo chyba w 3 dni ale nie bylo calkiem swieze. Wszystko zalezec bedzie tez od tego jak szybko bedziesz wstanie rozgrzac suszarnie. Jezeli piec ktory kupisz/masz da rade osiagnac wyzsza temperature to tez moze byc, susza nawet do 120 stopni.
POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-25 21:39:43
Jak suszyłeś podpałke? bo ja zamierzam w skrzyniopaletach luzem sypaną ...
suszyć. Myślałem nad takim siatkowanymi paletami po 1mp (120x100x85) ale teraz przyszła mi myśl żeby zastosować mniejsze palety tzn o połowe mniejsze (niższe) po 0,5 mp żeby lepiej powietrze przenikało przez drewno
Darek [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 10:17:01
kup sobie kosze spod
beczek 1000l po 50zeta widzialem na alledrogo maja wymiary 1x1,2x1 i wstawjaj podwojne. skrzyniopalety drewniane po paru suszeniach ci sie rozleca a tez trzeba dac okolo 20zł/szt(robiac samemu) sypana kto by to dwa razy ukladal:)
POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-26 17:20:48
A jak sterować wywietrznikami? Powiedzmy pierwsza doba suszenia zamknięte a ...
później otwierać czy cały czas muszą być otwarte?
Darek [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 17:04:41
powiedzmy ze pierwsza doba suszenia wywietrzniki zamkniete to drewno sie troche
naparzy a para lepiej oddaje cieplo a potem obserwacja wilogtnosciomierza i temperatury i otwieranie wywietrznikow musisz sam wyczuc rozne drewno bedzie ci roznie schneło w zaleznosci od okresu wycinki i czasu ewentualnie jakiegos sezonowania. Pozdrawiam
POL [17]Odpowiedz na ten wątek2013-01-28 17:21:11
suszenie drewna
Budując suszarnie można zastosować piec niskociśnieniowy tem w komorze max 70-75 C, nadmuchowy tem w komorze 120 C możliość rozwarstwiania drewna. Grubość ścianek nie ma nic do rzeczy, chodz o współczynnik przenikliwości ciepła K i ma być K
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-01-29 19:19:11
suszenie drewna
Nie mogę zamieścić całej wypowiedzi postaram sie innym razem.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-01-29 19:40:10
POL mógłbyś mi podesłać nr tel do Ciebie na adres aneta88882@wp.pl bo mam ...
jeszcze pare pytań a widze że obeznany w temacie jesteś:)
Darek [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-31 11:39:02
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.