DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Cenowa porażka!!!

Cenowa porażka!!! [31]

Pierwszy dzień licytacji systemowych za nami. Niestety to była katastrofa dla mniejszych firm. Ceny sosny S2A w nadleśnictwach Zielona Góra i Szczecin sięgały do 240zł/m3. Dla porównania pół roku temu kończyły się max na 180zł. Do okoła mówi się że drewno tanieje, przynajmniej u sąsiadów za granicą, a na naszych aukcjach klęska cenowa. Dlaczego???

Ja [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-10 17:26:09

Zgłoś nadużycie

tez się dziwię

też jestem troszkę zaskoczony !dziś właśnie obserwowałem aukcje w poszczególnych regionach i jestem trochę zaskoczony, że w jednym regionie można dostać WO so za 181zł poprzez średnie ceny 230 -240zł aż do 287zł właśnie w rejonach o których kolega pisze , strach co będzie się działo w katowickim i krakowskim za WO św, nie zdziwię się jeżeli WO św dojdzie do 400zł za wc1....
pozdrawiam
i życzę miłej zabawy na e-system...

kupiec22 [49]Odpowiedz na ten wątek2013-01-10 18:05:42

Zgłoś nadużycie

bedzie ciężkie półrocze!!!

Sprzedaje drewno do niemieckiej firmy, ale przy takich cenach wycofują się i śmieją się że tego nie można nazwać handlem drewnem, to jakaś absurd!!!
Znacznie większa masa poszła na portal niż do tej pory, a na systemach firmy się wyżynają, a potem się okaże że nie będą go odbierać, bo lepiej zapłacić 5% kary i od nowa. Największą głupotą jest że firma która wygrała licytację, a nie odebrała drewna, płaci tylko 5% kary i koniec konsekwencji, a do tego jeszcze masa wylicytowana a nie odebrana i tak przechodzi do historii zakupu danej firmy, kto te przepisy pisze?!! Niby od 2013 mniejsze firmy miały mieć lepsze warunki zakupu surowca a jest katastrofa. Jak prowadzić firme w takich czasach, jak???

Ja [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-10 23:13:18

Zgłoś nadużycie

MASA WYLICYTOWANA NIE WCHODZI DO HISTORII

Tylko masa zakupiona na którą została wystawiona faktura!

A po drugie...dyskutowalismy w innym wątku o karach, gdzie mówiłem, że powinny być wyższe- to mnie wysmiano.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 10:35:51

Zgłoś nadużycie

Większe kary!!

Za nie odebrane drewno, a niektórzy robią to celow, powinny być nie tylko wyższe kary finansowe, ale również jakieś ogranniczenia co do licytacji na jakiś okres. Dlaczego wielkie firmy drzewne mają w ten sposób niszczyć małe tartaki czy inne firmy drzewne. Kary powinny być zaostrzone!!!

Ja [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 11:43:23

Zgłoś nadużycie

Tutaj odniesienie do wątku...

W którym koledzy drzewiarze nie chcieli zwiekszenia kar. prosze się zapoznać.

Kary umowne surowiec 2012

Ja niestety uważam podobnie jak Pan.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 18:06:31

Zgłoś nadużycie

taaa... Wujek

ciekawe kto na tych karach zarobi , bo chyba tylko ty. Podniescie kary może wtedy wogóle nie bedziecie musieli robić wycinki drewna tylko z samych kar sie utrzymacie

cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 18:35:13

Zgłoś nadużycie

spokojnie...

Co się tak kolega irytuje!!! Niestety taka prawda, kary pieniężne można olać i często tak właśnie jest, cała procedura ściągnięcia kary z firmy jest długa, jeśli drewno kupiła spółka to już LP mogą zapomnieć by ktoś zapłacił karę. Lepszą karą byłoby ograniczanie danej firmy w następnych licytacjach, to jedyny skuteczny sposób na sztucznie podbijających i nie odbierających. Panowie, jeśli ktoś kupuje i odbiera na czas, a to można sobie chyba wcześniej zaplanować, nie ma czego się obawiać, to tylko dla dobra nas, czyli kupujących!!!

lipian [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 21:52:28

Zgłoś nadużycie

Nie wiem czemu jestem atakowany?

Próbuje dawać rozwiązania, a nie biadolić bez sensu. Ja osobiście nie mam nawet złotówki z kar:) Co to za kara...za niewykonanie umowy o wartości 100 tys zł płaci się karę 4750 zł... spóbuj zerwać umowe telefoniczną przed czasem, nie zapłać za prąd a o podatkach nie wspomnę:)

Pan Lipian słusznie zauważył, że sciąganie należności trwa...baardzo długo. Sami wiecie jak idzie ściąganie nalezności od wierzycieli.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 22:38:47

Zgłoś nadużycie

żadne kary

nie ograniczą spekulacji i sztucznego podbijania cen bo zawsze znajdzie się jakiś matoł który zrobi bałagan. Jedynym racjonalnym sposobem jest blokowanie firm które nieodbierają drewna lub nie wykonują umowy w wysokości min 90% z zakupów na e-drewnie i PLD na minimum rok.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 16:33:27

Zgłoś nadużycie

racja !!!

dokładnie, przeciez LP dokładnie wiedzą kto: podbija ceny , kupuje 2 razy wiecej niż tak naprawde potrzebuje a potem nie bierze drewna. LP mogą temu zapobiec w prosty sposób poprzez blokade na e-drewnie tylko tego nie chcą bo chcą i robią wszystko żeby "pomóc" wywindować ceny a pózniej jeszcze zainkasować kary, a my sie kłóćmy dalej o to komu jest gorzej , kto jest duży a kto mały.

cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 19:51:06

Zgłoś nadużycie

Blokady zamiast kar

Ja też się zgadzam z niepokornym - zamiast kar przydałyby się blokady!!!!!
a w odniesieniu do tego inkasowania kar - to niezupełnie tak, bo z tym ściąganiem kar jest różnie - zazwyczaj płacą tylko Ci, którzy w ciągu trwania umowy napotkali jakieś kłopoty. Ci natomiast którzy świadomie windują ceny, od płacenia się migają wykorzystując luki regulaminu :(
Powinniśmy więc chyba jako przedsiębiorcy napisać wniosek o kolejną zmianę regulaminu jeśli chodzi i punkt dotyczący kar....

przedsiębiorca [2]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 22:42:17

Zgłoś nadużycie

jak to jest z tymi karami??

Jeśli nie zapłace kar to blokuja składanie ofert na portalu i e-drewnie , chyba że nie ????

cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-13 11:49:34

Zgłoś nadużycie

Dopiero po decyzji sądu.

Wtedy tak, ale nie do końca, bo jest luka prawna i każdy się boi, bo procesy idą w miliony złotych.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 10:09:22

Zgłoś nadużycie

Katastrofa

To nie porażka a katastrofa .Ten poziom cen spowoduje że pan dyrektor będzie indeksował czytaj. podnosiłł ceny .Pętla się zaciska . Ceny wyrobow zabetonowane euro 4,06. Gaz taniej ,złoto tanieje , paliwa tanieją . A surowiec drogi jak ch......a.

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-01-10 18:50:13

Zgłoś nadużycie

Będą zdziwieni!!

To prawda, jestem pewny że wiele firm się zapomniało i windując ceny na systemowych ukręciły bata na siebie jeśli kupiły sporo na portalu. Jak po 3 miesiącach pan dyrektor zaindeksuje ceny na portalu, zrobią wielkie oczy i zapytają: yyyyyyy a dlaczego? Co do rekordów cenowych w sortymencie S2a SO 2,40 to mam faworyta : Zielona Góra leśnictwo Lubsko 245zł/m3 MIAZGA!!!

Ja [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-10 23:20:58

Zgłoś nadużycie

Zmiany sposobu licytacji...

Myślę że zmiany sposobu licytacji które wprowadziły LP by niby lepiej nam się licytowało, też wpłyneły na wzrost cen. Ustalanie ceny max a potem automatyczne podbijanie jej przez system do zadeklarowanej, zmusza do innej strategi licytowania i często na kilka godzin przed zakończeniem aukcji były już kosmiczne ceny. Osobiście stwierdzam że popżednie rozwiązania były lepsze. W trakcie trwania aukcji ustawiając cenę max nie mamy już możliwości się wycofać, robi się zamieszanie, wpisywanie ceny w trakcie trwania aukcji, dawało możliwość przemyślenia i zatrzymania się gdy reszta szalała z cenami. Jestem przekonany że te zmiany w jakiś stopniu też miały wpływ na tak wysokie ceny w Zielonej Górze i Wrocławiu.

lipian [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 18:37:24

Zgłoś nadużycie

nie rozumiem twojej oceny...

Jeśli jak piszesz: ''i często na kilka godzin przed zakończeniem aukcji były już kosmiczne ceny" to na zdrowy rozsądek nie podejmuje się takiej aukcji no chyba że dla ciebie nie były aż takie wysokie.

Ponadto w wariantach bo jak sądzę o tym piszesz zakładasz kilka cen i kilka mas które chcesz kupić. Ostatnia jest masą i ceną po której max chcesz kupić drewno, jeśli licytacja skończy się przed tą ceną dostajesz drewno o 1zł drożej od konkurenta. Jeśli zaś cena twoja zostanie przebita system cię o tym informuje i możesz licytować normalnie jak było. Swoją cenę max jeśli nie była w obliczeniach aukcji można usunąć w każdej chwili.

Moim zdaniem wprowadzone zmiany nie wniosły aż tak rewolucyjnych zmian.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 16:29:03

Zgłoś nadużycie

zasady licytacji

"to na zdrowy rozsądek nie podejmuje się takiej aukcji no chyba że dla ciebie nie były aż takie wysokie." - NIE KAŻDY TEN ZDROWY ROZSĄDEK MA :(

"w wariantach bo jak sądzę o tym piszesz zakładasz kilka cen i kilka mas które chcesz kupić. Ostatnia jest masą i ceną po której max chcesz kupić drewno, jeśli licytacja skończy się przed tą ceną dostajesz drewno o 1zł drożej od konkurenta. Jeśli zaś cena twoja zostanie przebita system cię o tym informuje i możesz licytować normalnie jak było. Swoją cenę max jeśli nie była w obliczeniach aukcji można usunąć w każdej chwili." - TEGO TEMATU NATOMIAST NIE WSZYSCY ROZUMIEJĄ - SZCZEGÓLNIE CI POŚREDNICY A NIE PRZERABIAJĄCY SUROWIEC....

przedsiębiorca [2]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 22:45:55

Zgłoś nadużycie

Panie Adamie...

Skoro gaz ztanieje to spadną koszty produkcji, złoto tanieje - bo to ucieczka przeciw inflacji - skoro spada to nie ma sensu w złoto inwestować, Euro to jest troszkę droże - średnia z miesiąca to 4,10...

A serio...

Ja dziś i wczoraj obserwowałem aukcje w RDLP łodź. Dla przykładu: N-ctwo Płock - SO W0 - 171, Łąck - 205 (a n-ctwa sąsiadujące). Obawiam się, że część nie wie, że to przetargi na półrocze.

Dużo zagraniczni kupili - idzie hossa na drewno paletowe.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-10 19:21:32

Zgłoś nadużycie

dokładnie chyba tak!

dokładnie chyba tak część kolegów z branży nie wie, albo źle zrozumiało na szkoleniach, że to tylko portal był na rok, a e-system jest co pół roku ..
a potem będą biadolić... a co do konkurencji zagranicznej to inny szeroki temat ...z którym nasz przemysł drzewny i tak nie ma szans...

kupiec22 [49]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 11:00:01

Zgłoś nadużycie

System aukcyjny LP zwariował!!!

Dziwne ale prawdziwe, jest chyba podstawa do unieważnienia aukcji systemowych!!! Po zakończonych aukcjach w Z.G. i Szczecinie wydrukowałem raport z wygranych ofert w systemie E-drewno, co ciekawe z raportu wynika że wygrałem 6900m3 , zaś jeśli patrze w zakładkę umowy wynika że wygrałem 2600m3, a różnica w cenach między tymi raportami osiąga kwotę ok 20zł za m3.....??? Dane firmy zgadzają się zarówno w umowach jak i w raportach, o co chodzi??? Teraz troche teorii, przed licytacjami wpisałem ceny max za m3 i nie obserwowałem aukcji, po zakończeniu robie wydruk raportu z wygranych ofert w systemie E-drewno i zadowolony z wyników informuję kontrachenta o cenach. Jednak potem sprawdzam jeszcze zakładkę "umowy" i okazuje sie że nie jest tak "różowo", co w tej sytuacji, mam dwa całkiem różne wyniki wygenerowane przez strone E-drewno LP z aukcji systemowych. Czy to jest podstawa do reklamacji, czy ktoś też to zauważył na swoim koncie, czy są podstawy by unieważnić dotychczasowe aukcje z powodu źle działającego systemu E-drewno???

lipian [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 00:33:41

Zgłoś nadużycie

Najlepiej niezwłocznie zgłosić problem do n-ctwa macierzystego i RDLP

Zeskanować raporty...

Raczej nie jest to podstawa do anulowania aukcji, ale problem pojawia się w masie i cenie. Któryś raport jest błędny - stawiam na raport. Czy dobrze ustawił Pan zakres dat, czujki itp?
Może błąd polega na tym, że raport pokazuje aukcje w których brał Pan udział? Niezwłocznie należy problem zgłosić, bo będzie za późno!

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 01:11:07

Zgłoś nadużycie

Wszystko wpisałem dobrze.

Daty i sortymenty są ustawione jak powinny, mimo to raport pokazuje całkiem co innego niż umowy. Mało tego, w raporcie mam masy których wcale nie wpisywałem choć cena mi odpowiada :-) W żaden sposób wyników raportu nie można odnieść do umowy, niby aukcje w których brałem udział się zgadzają, ale wyniki są bardzo rozbierzne. Oczywiście zgłoszę to rano w poniedziałek do nadleśnictwa gdzie jestem zarejestrowany. Jeśli faktycznie okaże się że któryś raport jest zły a napewno któryś jest, to trochę nie ładnie ze strony LP i w tym momencie zapytam mojego prawnika jak się do tego odnieść. Przecież zostałem wprowadzony w błąd i mam to czarne na białym!!!

Lipian [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 10:16:58

Zgłoś nadużycie

Wie Pan... nie koniecznie:)

Nie wiem jak odniesie się do tego prawnik, prawdopodobnie raport zawiera błedy, a za to najwyżej można dać w mordę informatykowi z Talexu:)

To może być sytuacja podobna jak z przelicytowywaniem siebie w maklerze (jest taka możliwość, ale nie powoduje odwołania przetargu)

Bardzo interesuje mnie final sprawy, dlatego proszę o relacje jak to sie potoczyło.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 11:46:24

Zgłoś nadużycie

chyba nic nie da

udanie się do n-ctwa gdzie jesteś zarejestrowany. Będzie trzeba zgłaszać problemy tam gdzie kupiłeś dewno.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 16:36:51

Zgłoś nadużycie

Najlepiej do wszystkich napisać..

Macierzyste, sprzedające i RDLP

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 16:51:03

Zgłoś nadużycie

Kolego LIPIAN

Jak skończyła się sprawa raportów e-system?

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-16 19:53:19

Zgłoś nadużycie

wszystko ok

Okazało się że faktycznie system źle policzył moje masy, jednak za nim co kolwiek zrobiłem w tej sprawie, chyba na trzeci dzień po licytacjach pokazywał właściwe masy i ceny. Odpuściłem jakiekolwiek dochodzenie w tej sprawie, choć troche na początku ten raport pomieszał mi w moich obliczeniach.

lipian [6]Odpowiedz na ten wątek2013-01-29 20:29:24

Zgłoś nadużycie

Ludzie!! opamiętajcie się!!

Znowu jakiś spisek? mgła, brzoza itp.

Pewnie połowa tego forum dostała kiedys takie kary i co? wszystkich blokować?
Jakby lasy tak zrobiły jak radzicie zaraz były by krzyki o arbitralnym podchodzeniu do sprawy, nierównym traktowaniu podmiotów...

Prawda jest taka, że nie wielu wie czego chce i jak wiatr zawieje takich zmian chcą.

Ja osobiści wiem, kto nie beirze drewna, ale jst to 1% w masie sprzedanej, a ceny licytują wszyscy. Myslicie ze to cos zmieni? Czemu nie chcecie podniesienia kar? Bo sami korzystacie na tym! W rozmowie o przedłużeniu umów, wiekszość chciała bezpodstawnego przedłużania...
Czego wy oczekujecie? Nie będę sie już udzielał na forum, dobranoc.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-12 20:25:24

Zgłoś nadużycie

oczekiwania

Moje oczekiwania są takie że LP muszą być konsekwentne w sprawie kar . Co roku przedłużają odbiór( z łaski ) .Zawsze jest to robione pod duże firmy. Można wpisać w całym kraju że można o 2 miesiące przesunąć odbiór surowca i koniec .I tak niech będzie zawsze.
Drugi wątek to kary jakieś nie kary a nagrody . Jak kupują firmy na e-drewno 60 zł taniej niż wylicytowały na systemowych to o co tu chodzi ? Zapłacą karę i jeszcze na tym zarobią . Im większy tym więcej .

Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-01-20 13:46:27

Zgłoś nadużycie

śmiech na sali jak ludzie będą odbierać drewno po tych cenach
po tej ...

indeksacji
ja nie widzę sensu takiej licytacji bo na e-drewno będzie dużo surowca

o zbyt trudno i wszędzie terminy płatności
kto to wytrzyma chyba ci co pobrali kredyty i dotacje
jeszcze będzie dużo drzewa i ikt go nie będzie odbierał
pozdrowienia dla wszystkich normalnych :)

prawda [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-13 19:54:19

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA