Kary umowne - surowiec 2012 [55]
Witam
Jak wygląda sprawa naliczania kar umownych?
Co to za kompromis, że lasy zamiast iść na ręke i przedlużac termin wybierania drewna, przysylaja pismo ze tylko w przypadku wybrania 80 % umowy, wtedy przedłużają, a jeśli ktos sobie zostawia np. 200 m3 na styczen traci to bo taka jest ustawa.
Co to gospodarka, że w lasach drewno zalega a oni karają odbierców, którzy chcą te drewno wybrac tylko miesiąc poźniej...
Nic tylko pogratulować zdrowego myślenia i przepisów LP, w 2013 będziemy zgodni że LP będą miały przez takei traktowanie odbiorców mnóstwo reklamacji, i zobaczymy wtedy jak opanują sytuacje...
Czekam na opinie ile odbiorców taka sytuacja dotknela..?
palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-01 21:44:34
Nie wiem
kolego do kogo masz teraz pretensje... Umowa była na rok, termin obowiązującego odbioru drewna znany od momentu podpisania umowy, gdy realizacja umowy jest pow 80% to można ubiegać się o przedłużenie umowy na styczeń. Wszystko wiadomo od momentu podpisania umowy i co najważniejsze wszystko jest zawarte w umowie. Nie czytałeś jej?
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-02 16:02:16
Żadnych pretensji..
..żadnych pretensji do nikogo nie kieruję, jednakże patrząc na obecną sytuacje na rynku, i to że produkcja i sprzedaż mat, drzewnych spada myślę że LP powinny troche odpuścić, bo każdemu zależy, nam żeby kupić im żeby sprzedać, czy tak nie jest, 1 miesiąc myślę że to nei jest jakaś wielka tragedia, tym bardziej że w lasach mnóstwo drzewa zostało, i jeszcze długo bedzie leżakować,z drugiej strony, drewno, o którym mowa to S2B GD 200 m3 cena 193zł/m3, ostapiliśmy od tego surowca w zamian kupiliśmy ten sam surowiec w bliższym nadleśniectwie S2B GD cena 147 zł/m3, kara umowan to koloło 2.000 zł, a my zaoszczedziliśmy w tym przypadku około 9.000zł, tak więc jak to się ma do dobrego gospodarowania przez lasy, skoro klient chciał kupić ten drogi surowiec a kupił taniej pomimo kkary umownej, wiem że umowa to umowa ale powinna być ruchoma, 1-2 miesiące, patrzać na niestabilność gospodarki, a nie zapieranie sie kwietami że umowa i koniec, kompromis - jeżeli tego nie będzie surowiec gorszej jakość będzie zalegał bo każdy teraz chce dobry materiał a nie jakiś bubel, topole osiki olchy itp..
palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-02 16:18:19
dobry odbiorca
Gdyby kolega był odbiorcą strategicznym , to by przesunęli. Monopolista nie musi się przed nikim tłumaczyć ze swoich posunięć. Ten surowiec powinni w styczniu sprzedać na e-drewno . Gdyby tak było też kolega zarobi.
drwal [1]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 12:32:27
Gdybyś kolego wczesniej zrezygnował....
To inni mogli by kupic ten surowiec wczesniej i cos z niego wyprodukować. Skoro Ci nie potrzebny, to rezygnuj wcześniej. Kary sa jednak za niskie (winny być ok 10-15%) to może wtedy by się wtedy cos unormowało.
Trzeba czytać zasady sprzedaży i umowy które się podpisuje...
Niesamowite... pierwszy raz zgodziłem się z "niepokornym":)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 11:31:46
To nieporozumienie / proszę uważnie czytać
Moim zdaniem koledze chodzi o niekonsekwencje LP . On jest zadowolony zarobił na tej zamianie , zrobił to świadomie tak jak wielu z nas .Tak jak firma Klausner na koniec I półrocza . Zrezygnowała z drogiego surowca . Ten sam surowiec został wystawiony na e-drewno ta sama firma go kupiła tylko 50 zł na m3 taniej. 20000tyś razy 50 zł niezła sumka. Na bogatego trafiło . Dlatego dziwne że teraz nie chcą LP przesunięć skoro nie ma to dla nich żadnego ekonomicznego znaczenia. Czy te ruchy cen , rezygnacja i kupowanie na e-drewno po cenie wywoławczej nie miały wpływu na włodarzy w obliczaniu ceny minimalnej .Czy do wyliczenia cen brano ceny rzeczywistych transakcji czy ceny wylicytowane (umowne)Chodzi koledze o to że jak zwykle zasady są ,tytlko że czasami się je łamie a czasami nie.
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 12:23:41
oj Wujek !!! ***
"Co do sprzedaży niesprzedanego surowca - w 80% jest on blokowany przez odbiorców, którzy w nieskonczonośc przesuwają terminy
odbioru drewna. W przypadku odmowy mamy sprawę w sądzie (ja aktualnie mam 3, plus 2 o kary umowne) więc nie jest to takie hop siup".--------- To część twojego wpisu z dnia 2012-12-10 dotycząca kar umownych. Domagasz sie kar po 10%-15% dla nas a sam nie chcesz zapłacic nawet 5%???? Ja nie jestem zwolennikiem kar ale swoje zapłaciłem a ty wielki interesancie nie myslisz zapłacić ?? To jak to ma byc , dla nas kary nawet po 20%(bo wcześniej takich tez sie domagałes) a ty nic ??
Wiadomość edytowana przez Administratora
cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 17:39:36
he he dobre
Dobrze wiedzieć że ni tylko ja jestem anty...
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 19:13:41
dlaczego
Zainteresował mnie wątek sprawy sądowej o kary umowne . Czy możesz napisać coś więcej.
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-01-05 08:57:22
Prosba o uwazne czytanie postu...
Kolego wujek czytaj uważniei posty, ja nie napisałem że chce rezygnować, tylko że chce wybrac miesiąc później, zależało mi na S2B GD, kazdemu z drzewiarzy surowiec został, ja bym go chetnie wziął ale skoro LP są takie hojne, to chyba sytuacja nie do przejścia, LP bardzo słabo badają rynek nie śledzą dokładnie sytuacji na rynkach, sezonowości, pisaliśmy pismo o odstąpienie od umowy już w listopadzie, zanim surowiec zostanie przygotowany,chcięliśmy zapłacici karę umowną, jednak odpowiedź była jasna, nie ma takiej możliwości wiec teraz zamiast poczekać miesiąc i zrobić, sprzedali drzewo tej samej jakości w dużo niższej cenie, na e-drewno w obecnej sytuacji nasycenia rynku cena 193 zł/m3 S2B GD raczej nie osiągnie...swoją drogą sądząc po komentarzach cześć drzewiarzy działa w branży od niedawna jak kolega Wujek - przychylny bardzo lasom i ich zasadom, my w temacie blisko 20 lat w różnych systemach sprzedaży drewna, i zawsze można było sie dogadać, z pozdrowieniem//
palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 16:38:49
nie do końca Cię chyba rozumiem...
Czyli jak wynika z wcześniejszego Twojego postu chciałeś odebrać w styczniu S2B po cenie 193zł/m3 ???. Czyli po cenie zupełnie odewranej od dzisiejszej rzeczywistości. Przyznaj się jednak że bardziej zależy Ci na 200m3, które wejdzie do historii niż na samym drewnie.
O ile wiem zerwanie umowy nie musi być za zgodą obydwu stron.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 17:10:22
Historia a rzeczywistość
w na poczatku grudnia napisalimsy pismo z prośbą o przedłużenie terminu odbioru o miesiąc LP nie wyraziły zgody, w tym samym czasie na e-drewno(allegro) pojawił sie taki sam surowiec, więc kupiliśmy go taniej, i nawet płacac karę wyszło taniej, dla mnei jest to nie pojęte że LP uważaja się za bardzo dobrze zarządzaną instytucje, bardzo rozwinięta, a dają się robić na duże pieniądze, przez odbiorców nadal twierdzac, ustawa,kwity, i rozwiązania spraw bez kompromisu, nic tylko pogratulować rozrzutności bo w skali roku takie posunięcia to napewno mln zł,z pozdrowieniem.
palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 17:52:16
no widzisz...
tu jest niedomówienie polegające na tym że prosiłeś n-ctwo o przedłużenie umowy, a trzeba było po prostu ją zerwać. Masz słuszną rację co do tego że LP stając sztywno w swoich przekonaniach tracą (obecnie), podejrzewam że jakiś n-czy chciał się wykazać w rdLP utrzymaniem wysokiej ceny sprzedaży. Jednak w tym przypadku nas drzewiarzy nie powinna o to głowa boleć:).
Znam firmy które przerabiają w granicach 10 000m3 o potrafią dochodzić się o kilka m3. tak więc każdy ma swoją strategię. Pzdr
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 18:58:07
Historia a rzeczywistość
swoją drogą historia zakupu i 200 m3 przy rocznym przerobie około 10000 m3 jest mała ilością, przebijanie ceny tylko dla historii przy takiej masie mija się ze zdrowym rozsądkiem..
palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-03 17:54:59
Pozwólcie
Państwo,że wtrące trzy grosze nt. postów osoby podpisującej się nickiem,,Wujek".Obserwuję od dłuższego czasu jego ekwilibrystykę i mam dziwne mieodparte wrażenie jakbym czytał wypowiedzi rzecznika Lasów Państwowych.Cóż,raz funkcjonariusz,całe życie funkcjonariusz!!
Nemo [47]Odpowiedz na ten wątek2013-01-04 10:13:02
Punnkt widzenia ...
... zależy od miejsca siedzenia .Trudno się dziwić . LP starają się kontrolować to co się dzieje w internecie. Trzeba krakać jak pozostałe wrony. A i tak robią swoje. Duży może więcej.Cisza Wujka jest wymowna .
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-01-05 09:01:17
Wujek to w końcu jakie te kary powinny być ???
10,15,20 a może 120% ??? :)
cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-05 11:29:44
Odnosnie kar umownych..
Jesli chodzi o sprawy sądowe, dotycza one niezapłaconych kar przez odbiorców. Jest to normalna procedura, tzw. nakazówka. Sąd po zapoznaniu się z dowodami stron wydaje opinie o zasadności kary i dolicza koszty postepowania stronie przegrywającej! (ok 600 zł). Wówczas LP ma prawo wprowadzić blokade na kupno drewna itp.
Co do kar płaconych przez LP... czy ja pisałem, że LP nie powinny ich płacić?
Koledzy, jesteście niekonsekwentni- raz chcecie przesunięc, raz nie, raz żeby niesprzedane drewno lądowało na e-drewno, raz nie... Zapominacie, że to przedsiebiorcy domagali się aby drewno było wystawiane na e-drewno na bieżaco?skąd je wziąsc jak całość została sprzedana na e-sytem albo PLD? A co z umowami kończacymi sie w czerwcu? Sinizna np?
Każdy przypadek kar nalezy traktować indywidualnie, ale 60-70% z nich to wyrahowanie i czekanie na spadek cen. W przypadku wyższych kar nie było by tak bezsensownego podbijania na aukcjach systemowych, byle tylko konkurencja nie kupiła drewna...i nie znam w swojej okolicy firmy przetwórczej, która się z tym nie zgodzi.
Na prawdę, nie myslałem, że dozyję czasów, kiedy będziemy sie z kolega niepokornym zgadzać:)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-05 21:18:07
Prawdopodobnie
będziemy się zgadzać w sprawach na lini LP a drzewiarze (umowy, prawo i inne), bo znam te sprawy od podszewki. Jednak nie będziemy się zgadzać w sprawach sprzedażowych i traktowania drzewiarzy przez LP.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-07 17:11:52
Wujek a ty znowu swoje klepiesz i klepiesz.
Mnie nie interesuja sprawy w sądzie innych przedsiębiorców(przecież maja prawo je zakładać mimo iż nie ma szans na wygraną) tylko to, jak to jest żę TY DOMAGASZ SIE KAR PO 20% A SAM NIE CHCESZ ZAPŁACIC 5% I KIERUJESZ SPRAWY DO SĄDU??? Widziałeś umowy,czytałeś, podpisałeś??? Nie wiem czy był taki przypadek gdy LP musiałyby zapłacic kare za nieprzygotowany surowiec. Niestety są też tacy przedsiębiorcy którzy kupili by 3 razy wiecej drewna niz potrzebuja albo na aukcjach podbijali by ceny mimo iż wystawiany surowiec nie bedzie im wogóle potrzebny i tutaj pewną zaporą i ochroną przed tym są kary. Mysle ze 5% w zupełnosci wystarczy żeby robic przemyślane zakupy ale LP powinny w razie potrzeby przesunąc termin odbioru no chociaz o te 2-3 tygodnie.
cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-06 16:25:45
he he
Po ostatnich postach wujka utwierdziłem się w przekonaniu że jest to pracownik LP, który oświeca i przekonuje nas drzewiarzy do niekorzystnych dla nas zmian. Mam tu na myśli: całośc drewna na e-drewno i teraz zwiększenie kar umownych...
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-07 17:18:11
Niepokorny ,
Teraz to błysnąłeś intelektem . ...
Od pierwszego jego postu wiadomo było , że jest z LP.
Mało tego , ktoś raczej z górnej półki, bo wiedzę ma dużą .
turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2013-01-08 16:11:09
kolego...
nie wiem do czego pijesz, chyba wybiórczo czytasz forum...
co do wujka wiedza raczej średnia dostępna dla każdego kto chce się czegoś dowiedzieć i potrafi wyciągnąć wnioski z tego co przeczytał.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-08 17:07:47
Wszystko na to wskazuje.
Biedaczysko już sie plącze w tych swoich wypowiedziach pewnie niedługo ujawni sie kim jest naprawde :)))
cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-07 17:26:31
Cichy a ty swoje klepiesz i klepiesz...
Kiedy ja napisałem, że nie chce zapłacić kary? Ja kieruje do sądu sprawy, w których druga strona nie chce kar uregulować! Kary są za niskie co powoduje że obie strony maja je serdecznie w "d" i przez to a nie odbiór nie jest terminowy ani przygotowanie surowca nie jest n czas!
Zapewniam Cię, że LP prawie zawsze przesuwają termin odbioru jesli jest chociaż cień szansy, że klient drewno odbierze... jednakże, jak pisałem wcześniej odbiorcy drewna grają na czas, na zwłokę, na nowe ceny na półrocze itp. 5% to wystarczająca kara? chyba żartujesz!
Jak ktos chce wyeliminować konkurencje to skupuje cały surowiec z 2-3 n-ctw i gra na czas, na przesunięcia,a w konsekwencji płaci śmieszna karę. inni zaś nie mają drewna.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-07 00:06:44
Wróci hossa na drewno...
Sami będziecie chcieli zwiekszenia kar...
Całość na e-drewno popierał nawet Pan Jabłoński - jest to bardziej prorynkowe niż socjalistyczne portale.
Dobra przyznaje się to ja, Adam Wasiak:)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-07 19:18:08
Wywołany do tablicy powiem tak: potrzebne jest narzędzie dyscyplinujące ...
licytujących. Jeśli nie ma innego sposobu, mogą być to kary. Jak każda, kara ma odstraszać "przed" i boleć "po". Co ważne, powinno dotyczyć to obu stron umowy.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-01-08 10:27:27
Moim zdaniem wykorzystywanie czyjegoś nazwiska, nawet jako żart, nie jest ...
właściwe...
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-01-08 10:31:02
Masz rację
Jako admin może Pan usunąć czesc wpisu jesli uwaza Pan to za własciwe.
Co do dyscypliny sie zgadzam-kary winny dotyczyc obu stron. Niestety w LP panuje jakieś dziwne przekonanie, że n-ctwa nie mogę ich zapłacić. Szczególnie piętnowane jest to na naradach nadleśniczych. Dla mnie głupistyka - czasami o wiele taniej jest zaplacic karę niż pozyskiwać surowiec z gruntów podmokłych czy piaszczystych.
A co do osób, których tak ciekawi moje stanowisko i zawód - wpisują się wasze domysły w logikę spiskową, że to zawsze ktoś na górze pociąga za sznurki:)
Lepiej Panowie zastanówmy się co zrobić, żeby co roku nie dawać zarobić informatykom, który przygotowują zmiany w oprogramowaniu w związku ze zmianami zasad sprzedaży. Zgodnie z teorią spiskową im na tych zmianach zależy najbardziej:)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-08 18:57:34
kary umowne
Jezeli Nadleśnictwo zgłosiło że przygotowało partie surowca do odbioru , ale tego surowca nie przygotowali czy ma prawo naliczać karę umowną ?
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-01-07 20:16:01
Pewnie nie
Trzeba to udowodnic, ale jak drewna nie było to nie.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-07 20:21:03
Wrócmy do temtu kar
Wrócmy do tematu kar...
Pojawiły się już pierwsze głosy dot. podniesienia kar (długo nie czekałem)
Tutaj odnośnik, w którym jeden z forumowiczów o tym mówi
Cenowa porażka!!!
Może jednak częśc kolegów przejży na oczy, gdyż jest to jedyna skuteczna metoda zapobiegania manipulacjom cen.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-11 11:07:21
tak
Jeśli masz dostęp i możliwości sprawdź pod koniec półrocza ile z przepłaconego drewna w regionach przywołanych na forum (Zielona góra, Wrocław dot So S2a)zostało odebrane. Powoływanie się na fakt że 1% (nie chce mi się w to wierzyć bo u mnie pod koniec roku tj w grudniu 2012 na aukcje e-drewno zostało skierowane ponad 1000m3 drewna nieodebranego) nie jest miarodajne.
Osobiście nie zapłaciłem ani złotówki kary bo zawsze odbierałem drewno nawet gdy cena była wysoka. Na niskich karach korzystają nie przedsiębiorcy produkujący i sprzedający swój towar a pośrednicy i spekulanci w handlu drewnem. Ponadto jest wyjście dla firm które kupiły drogo drewno a później na skutek zmian na rynku cena drewna jest za wysoka i chcą zmian cen. Tym wyjściem jest prawo zapisane w umowie tj negocjacja cen. Niestety LP na szczeblu n-ctwa a później rdLP nie chcą negocjować z przedsiębiorstwani bojąc się że będa w oczach GDLP za bardzo ulegli. Dlatego przedsiębiorcy olewając kary nie odbierają drewna bo nie mają możliwości negocjacji. Powiedz tak naprawde ile negocjacji u ciebie w n-ctwie przeprowadzono w zeszłym roku???
Moja recepta jest prosta: elastyczne podchodzenie LP do renegocjacji cenowych, a tych co nieodbierają i blokują drewno w nieskończoność i sztucznie podbijają cenę blokować w zakupach na min rok
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-13 10:02:01
Co do negocjacji to sie mylisz!
Nie ma możliwości negocjacji w dół cen, bo się zmieniły ceny odbioru Twojego towaru. Tu nie ma dyskusji - negocjacje polegaja na dostosowaniu towaru do Twoich potrzeb. Jak kupujesz drut zbrojeniowy, to producenta nie interesuje, że ty chcesz 2,5, bo on produkuje 3 mb. Masz odpad. Skoro chcesz 2,5, to dopłacasz mu więcej, aby zmienił sposób produkcji i mu się to opłaciło. Tobie też się opłaca bo masz mniej odpadu. Negocjacje z jednym odbiorcą cen w dół są nieuczciwe wobec innych odbiorców, którzy odbierali drewno po cenach wyższych. Ponadto, nie zgodne z prawem!
Elastyczne podchodzenie do renegocjacji było w RDLP Szczecin:) zainteresowani znają temat...
Wiesz, nie ma możliwości udowodnienia komuś, że celowo podbijał cenę, żeby drewna nie odebrać. (konsultowano to z prawnikami).
A co do mas na koniec roku rzucanych przez LP... no cóż szczęściem drzewiarzy jest socjalizm w LP i plany sprzedaży nie wartościowej ale masowej;)
Nie obraź się, ale skoro odbierałeś drewno, pomimo nieopłacalności tego procederu, to nie za dobrze świadczy... ugryzłem się w język. U mnie nieodebrali tylko przerabiający drewno, a nie jacyś mityczni pośrednicy. A przepraszam, jedna firma z okolic Radomska:)
1% odnosił się do osbób notorycznie kupujących i nieodbierających, bo uważam, że każdemu może przydażyć się wpadka, przeszacowanie lub pomyłka. Koledzy chcecie za to karać wykluczeniem z systemów sprzedażowych?
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-13 11:29:29
Wujek zrobiłbys cos z tym
Skoro wiesz ze jest ten jeden procent przedsiebiorców (spekulantów) który notorycznie kupuje, winduje ceny i nie odbiera drewna to czemu nic z tym nie robisz ( nie robicie) to najlepiej wszystkim przypie....lić kary po 20%. A taki Kowalski który co roku przerabiał 3 000 m3 drewna i tyle tez kupił na ten rok ale niestety słabo interes sie kręci i przerobi tylko 2200 m3 i za 800 m3 trzeba zapłacic kare ( np. 800 m3 x 240 zł = 192 000 x 20 % = 38 400zł kary ) i skąd na to wziąć kase. Jasne zaraz napiszesz ze trzeba wiedziec szacować, przewidzieć ale ani ja ani zaden tartacznik nie jest Duchem Świętym i nie wiem co bedzie za 3 m-ce za pół roku. Trzeba odzielić spekulantów od takiego Kowalskiego a ty nic tylko kary i kary bo tak najprosciej tylko żebyscie nie wylali dziecka z kapielą :(
cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-13 12:25:45
kilka uwag
Tak jak kiedyś ci pisałem nic się w twoim rozumieniu nie zmienia. Tego czego nie zrozumiesz w innych wypowiedziach to sobie dopowiesz i kreujesz swoją wizję. W odpowiedziach odnoś się nie do swoich domysłów a do tego co ktoś faktycznie napisał, inaczej dyskusja jałowa.
1. Czy ja napisałem że negocjacja cen drewna odbywa się na podstawie tego że na mój towar zmieniła się cena rynkowa? Otóż nie napisałem że została zachwiana cena rynkowa drewna (miało to miejsce pod koniec zeszłego roku)
2. Dzisiejszy rynek jest elastyczny (pomijając rynek drewna), jeśli pojawia się kontrahent mający swoje wymagania zewsze znajdzie producenta który mu to zrobi. W twoim rozumieniu na rynek zatrzymał się w głębokim PRL.
3. Negocjacja cen powinna być w przypadku zahwiania rynku (pod koniec zeszłego roku)
Cyt: Elastyczne podchodzenie do renegocjacji było w RDLP Szczecin:) zainteresowani znają temat...
Właśnie to jest typowo leśne myślenie: kto ma wiedzieć to wie, a reszta pocałujta w dupe wójta...
4. Nie ma możliwości udowodnienia. Otóż jest: jeśli np. ktoś daje 246zł/m3 za SoS2a i odebrał np 20% zakupionej masy lub wogóle to widać że zrobił to celowo. W takich przypadkach powinna być blokada.
5. Czy ja napisałem że odbierałem drewno cyt: pomimo nieopłacalności tego procederu, to nie za dobrze świadczy... ???
6. Nikt tu nie stwierdził że trzeba każdego blokować. Wystarczy obwarować odpowiednimi przepisami np tego co nie odbierze pow 60% kupionej masy
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 13:19:22
Postaram sie skomentować
1. Indeksacja cen jest dobrym założeniem dotyczącym zmian cen. Osobiście uważam, że pomysł super i gdyby była taka mozliwość w 2012 roku ceny spadałyby regularnie. Nie wyobrażam sobie przeprowadzenia negocjacji z każdym odbiorcą ze względów technicznych. Indeksacja jest na chwile obecna najlepszym rozwiązaniem ale gorzej, że nie wiadomo na czym ma się opierać. I tutaj prosze nie mieć pretensji do mnie! Ktoś z kims gdzies się spotykał i coś ustalał.
2. Mentalnie mysle, że 60% lasów jest w PRL i 30% odbiorców. Szczególnie dotyczy to byłych Państwowych zakładów, gdzie myslenie jest takie, że jak sie nie dogadujemy z n-ctwami to dzwonimy do RDLP żeby ich postraszyć bo mamy tam jeszcze kolegów. W LP natomiast dominuje nastawienie planu masowego (co jest na ręke chyba przetwórswtu drzewnemu czasami) bez zastanowienie po co to robimy? Gospodarka magazynem tez jest z poprzedniej epoki.
4. Nie ma mozliwosci udowodnienia działania w złej wierze z automatu. prosze mi wierzyć, konsultowalismy to z wieloma prawnikami - każda sprawa toczyła by się kilka lat, a dochodzenia roszczen sięgało by rzędu kilkudziesięciu mln zł. jesli PIGPD czy inna jednostka pragnie partcypować w kosztach takich spraw to ok. nie zwalajmy jednak całego brudu na LP. Marcin P. jawnie dymał głupich, pazernych ludzi i tutaj tez nie wiadomo czy działał w złej wierze:)
3a.) co do RDLP Szczecin - głośna sprawa negocjacji (zanizania cen) i produkcji sortymentów o zaniżonej klasyfikacji dla jednej z pomorskich dużych firm drzewnych. Tak, kto ma wiedzieć, ten wie - google.
5. Tak to zrozumiałem, skoro Pisał Pan, że pomimo zawyzonych cen? skoro i tak Pan wyszedł na swoje to już nie wiem o co chodzi?
6. A jak ktos nie odebrał 60% masy, bo powoiedzmy spalił mu się zakład, umarł właściciel i rodzina nie wiedziała jak się do tego zabrać itp.?
Sami zgodzilismy się co do bezzasadności roszczeń jednej z firm, która chciała ciągłego przedłużania terminu odbioru drewna, bodajże na początku tego tematu. Ciężko jest obwarować wszystko okowami praw.
Niestety dostrzegam wiele niedoskonałości systemu, np. to, że klienci nie czytają opisów aukcji, nie czytają zarządzeń i umów. To powinno byc nagłaśniane w pismach branzowych i różnych forach.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 14:03:47
ano o to chodzi że:
1. Indeksacja jest pomysłem dobrym ale niedopracowanym. Skoro indeksacja będzie robiona co kwartał na podstawie aukcji systemowej (I kwartał) to o co będzie oparta indeksacja na drugi kwartał bo e-systemu nie będzie?. Drugim plusem nowego rozwiązania jest możliwość odstąpienia od umowy.
2. nie mogę zrozumieć terminów: masowy a wartościowy???
5. Odbierałem drewno po zawyżonych cenach i mogłem na nim min zarobić, a niektórzy cwaniaczkowie olali drewno i kary (takich trzeba wykluczać z rynku dając blokadę).
6. Zapewne wiesz o "przypadkach losowych i zdarzeń natury wyższej" dla których jest zrozumienie i obopólno dojscie do kompromisu. Nie wyciągaj takich przykładów bo to nie ma sensu. Myślmy nad tym aby wyeliminować patologie w sprzedaży drewna.
Cyt: Niestety dostrzegam wiele niedoskonałości systemu, np. to, że klienci nie czytają opisów aukcji, nie czytają zarządzeń i umów... no tu dowaliłeś że klienci stanowią niedoskonałość systemu. Widać że ze strony LP nie ma żadnych zastrzeżeń.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 19:15:34
Hmm
1. Ja tez sie nad tym zastanawiam... Na Ikw jest portalowa, na II kw jest z systemowych, na III będzie skąd?...IV będzie po drugiej systemowej? Sam nie wiem... ale zgadzamy się że pomysł dobry, a testy są niestety jak zawsze na żywym organiźmie.
2. Plan sprzedaży jest rozpatrywany pod względem masowym oraz wartyościowym (to mniej ważne) Zapraszam do n-ctwa w celu wyjaśnienia:)
6. Ale patologii nie wykluczysz, a zwiększając obostrzenia tylko je wytworzysz.
Tak - klienci to niedoskonałość systemu:) Conajmniej 20-30% nie ogarnia go a 20% nigdy nie ogarnie. Z różnych względów.
A niedoskonałością jest to, że klienci olewają zapisy a potem wyrzucają z siebie pretensje, np. o złe wymiary drewna które zakupili, a chciieli inne, na terminy reklamacji, dokumentacje reklamacji itp. Sam o tym wspominałeś.
Co do LP mam jedno zastrzeżenie! Kur...co roku zmiany z zaskoczenia!!!!!! Mamy połowę stycznia i dalej nie wiadomo nic...
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 19:44:00
plan
Nie ma innej możliwości jak sprządzenie oferty sprzedażowej jak w oparciu o masę, gat i KJW. Wiem na czym to polega i do czego się odnosisz, ale nie rozumien twojego wcześniejszego wpisu negującego ten model. Myślisz że lepiej by było w oparciu o wartość -nierealne.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 19:55:15
Zdecydujcie się?
Chcecie podniesienie kar? Czy jawnego ostracyzmu!
Co można zrobić z taką osobą? Mam/mamy (mityni "MY") obić go kijami? Nie da się na wolnym rynku wyeliminowac spekulantów! A kary działały by w obie strony!
Ale ten kowalski co przerabia te 3000 tys. to przewaznie jest ten sam co podbijał ceny na rynku lokalnym, żeby wybić konkurencje Nowaków i Kwiatkowskich:)
Koledzy, nie dogodzi wam i tyle. Piszcie swoje umotywowane wnioski do ministra, najlepiej Boniego, bo on sie tym nie zajmuje i nie ma na to wpływu, jęczcie sobie na forach, miejscie za złe LP...
A może organizacja do króych należycie :EPAL, PIGPD itp. w swoich szeregach sama podejmie decyzje o wykluczaniu i karaniu nieuczciwych? Pewnie nie, bo spałyby wpływy ze składek:)
Dajcie mi już spokój, bo czuje, że skoro nie macie realnych pomysłów próbujecie na mnie przelać swoje frustracje.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-13 14:20:08
jasne my nie mamy realnych pomysłów za to WY macie same zajebi...ste pomysły
pomysły jak z nas wiecej zdoić, tylko żebyście kiedyś nie musieli dzwonić i prosić zeby kupowac drewno bo nie macie na wypłaty :-D
cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-13 16:50:31
chyba wszyscy wiedza o kogo chodzi
my - tartacznicy
wy - Lasy Państwowe
niestety podejscie pracowników LP do klientów pozostawia sobie wiele do życzenia. Jakiś miesiąc temu zadałem pytanie leśniczemu: jak pan klasuje to drewno ze w co drugim ładunku znajdujemy sztuki do reklamacji ( słusznej reklamacji) a on na to że jak bedzie klasował wszystko jak nalezy to dostanie reprymende ze cos robi zle bo nie ma zadnej reklamacji i pewnie zaniża klasy . I tartacznicy maja wierzyc ze LP chcą jak najlepiej dla klienta a wszelkie zmiany sa tylko i wyłącznie dla jego dobra :))
cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 16:00:32
Człowieku...
Ale czego to dowodzi? głupiego kierownictwa, głupiego lesniczego? Kretyńskiej kontroli?
Bo ja nie wiem, gdzie ten spisek...
My to Ci zli? Czy dobrzy?
Ja pytałem Pewnego Dyrektora zakładu, który nie jest jego właścicielem, dlaczego ciągle coś reklamuje? Bo jak niczego nie reklamuje, to jego szefostwo krzywo na niego patrzy... i jak tu wierzyć, że ta firma nie oszuka LP? I z tego powodu mam mówić, że cała branża drzewna kradnie?
Pytałem innego właściciela zakłądu czemu ciągle reklamuje drewno...opowiadał o deskach eksportowych, wymogach klientów i inne pierdoły, aż wreszcie przyznał, że cena jest za wysoka, bo myślał, że da się dogadać i do niego będzie szło drewno bez "A" i "B" klasy. Koniec końców wystosowaliśmy pismo, że w przypadku bezzasadnych reklamacji zostanie obciązony kosztami reklamacji (delegacji pracowników itp.) I jak wierzyć takim odbiorcom?
Mam się obrazić?
Dzielenie na My i Wy jest chore, tacy co dzielą radzą sobie już całkiem dobrze i chyba nie ma sensu im pomagać.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 17:01:57
Jak...
firma składająca reklamacje ma oszukać LP???. Jak zapewne wiesz że przyjeżdza komisja i manipuluje drewno dogodnie dla obu stron.
Cyt: Koniec końców wystosowaliśmy pismo, że w przypadku bezzasadnych reklamacji zostanie obciązony kosztami reklamacji (delegacji pracowników itp.)
czyli jak reklamacja będzie zasadna to LP powinny ponieść koszty które poniósł przedsiębiorca który ma okazać wady swoim staraniem i kosztami. Tak by było sprawiedliwie.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 19:38:19
Oj nie dobrze
Sznowny panie wujku , wystosowanie pisma o treści= groźbie " obciążnia kosztami " jest bezprawne. Każdy sprzedawca producent jest zobligowany K.C oraz bardzo restrykcyjnym prawem unijnym do respektowania prawa w zakresie gwarancji i rękojmi. Jezeli LP chcą tzw kasy za rozpatrzenie reklamacji to muszą to zastrzec w umowie . Umowa taka byłaby kuriozum choć jest możliwa jeżeli strony się zgodzą na taki zapis.
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-01-15 14:59:28
Tak samo jak...
Bezpodstawne naruszanie dobrego imienia partnera handlowego...
Bezpodstawne reklamacje, mające na celu wymuszenie "specjalnego" traktowania przez kontrahenta, są oczywiście dozwolone. I gra muzyka.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-15 15:04:55
Sam mówiłes, że każdy przypadek ma byc indywidualny...
...to uwierz,, że ten był!
Kilka reklamacji bezzasadnych! Na umęczenie tylko po to, żeby wymusić niewysyłanie A i B klasy! Na sugestię, że za dopłata może sobie to zastrzec w umowie, klient tweirdził, że on to inaczej załatwi... wieć nie broń typa (sam bys go pewnie obłożył blokadą, ekskomuniką i zabrał wsyztskie słodycze z domu:)), naszkicowałem Ci sprawę, a Ty jak zwykle doszukujesz się złośliwości LP. A tu nie chodzi o LP tylko każde normalne przedsiębiorstwo, które musi bronić swojej marki i interesów. Ty na pewno uznajesz wszystkie wimaginowane żądania nabywców...
Wiem, jak wygląda reklamacja - sam jeżdzę:P
Co do planu - wykonanie masowe za wszelką cenę, nie ważne czy się coś sprzedaje, czy jest zapotrzebowanie - wywalamy w rynek całe masy drewna... Bez sensu...bo jak nie to kontrola, albo że mamy stare drewno na stanie! I co z tego jak ono jest pozyskane w terminie grudzień-marzec i nic mu nie jest, ale musimy je sprzedawać w maju jako pierwsze - tylko, że majowe sinieje, parzy się już po tygodniu, a zimowe pod koniec czerwca...
Takie dylematy, o których nie macie pojęcia.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-14 22:31:04
a wyobrażasz sobie...
pozyskanie surowca na zrębie zupełnym i pozostawienie na powierzchni drzew klasy WAO? na które nie ma popytu? Może sie pojawi bądź nie. A trzeba zrobić melioracje, przygotować glebe np rabaty przed zimą a WAO bedzie sobie stało i czekało tak?
Poza tym niejeden z nas ma wykształcenie leśne i ma pojęcie w tym temacie większe niź ty w odniesieniu biznesu drzewnego.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-15 16:23:08
Szanowni Państwo,
W imieniu swoim i pozostałych osób zajmujących się administracją portalu oraz przede wszystkim innych Czytelników, zwracam się z prośbą o zwrócenie uwagi na jakość i poprawność pisowni. Skądinąd ciekawe wypowiedzi często są nieczytelne z powodu ogromnej ilości literówek i błędów ortograficznych.
Praktycznie każda przeglądarka posiada opcję "sprawdzania" wpisywanego tekstu i podkreśla wyrazy z błędami. Szanujmy innych Użytkowników i pamiętajmy, że nasze wypowiedzi świadczą o nas.
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-01-15 01:10:26
???
To ja nie wiem co mam po czymś takim odpisać...
Człowieku...no ręce mi opadły... nie wiem co odpisać:)
O czym Ty piszesz?odnośnie kar?czy nie wiem czego?
A wyobrażasz sobie wycięcie deski ze środka kłody a reszte spalić? Niejedne ma wykształcenie technologa drewan.. co to za argumenty i bzdury?Odnośnie czego to napisałeś?
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-15 17:20:37
przeczytaj swój poprzedni wpis, przemyśl go
dla pewności zrób to kilka razy, przeczytaj mój wpis, pomyśl. Jeśli nic to nie da trudno. Kilka razy już tłumaczyłem proste na chłopskie teraz już mi się nie chce.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-15 19:33:05
Nie kolego
To ja nie mam ochoty zgadywać co autor miał na mysli!
Nie chce mi się robić za wielbłąda, gdyż czegokolwiek bym nie napisał i tak będziesz mnie obrażał, badź próbował udowodnić, że tylko ty masz rację.
Kończę więc ta dyskusję, której tematem przypomne miałybyć kary umowne (a nie przmyslenia odnośnie orania gleby, bezsensowne zresztą)
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2013-01-15 23:19:32
bez komentarza
pozostawiam słowa niedocenionego przez swoich szefów zflustrowanego urzedniczyny LP, któremu nie chce się nawet myśleć.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-01-16 16:24:55
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.