trak - szeroka tasma [10]
witam,
kupilem niedawno trak na szeroka tasme (80mm) i po zakupie nowych pil do niego , nie mozna ciac (powstaje firanka, "strzepi " drewno),
ustawione rolki oczywisice sa - w poziomie, i na szerokosci.
Mam wiec do Panstwa pytanie, czego to moze byc jeszcze przyczyna - czy np zle rozwarcei moze powodowac takie skutki, albo zbyt male chlodzenie?
Prosze o pomoc, pozdrawiam
Mario [15]Odpowiedz na ten wątek2009-02-21 15:46:41
trak
witam jakiej firmy kupił pan tego trak?!!?
po 1 na trakach zaczynajacych uzywac tasme 80 mm nie stosuje sie juz rolek prowarzacych.
po 2 nie stosuje sie pił rozwieranych.
poprostu producent tyklo chcial sprzedac maszyne ale nie ma wiedzy o szerokich taśm.
sam mam traka na szerokiej tasmie i jestem zadowolony w 100%
pozdrawiam
kowalczyk [2]Odpowiedz na ten wątek2009-02-24 22:49:10
stosuje się jeszcze piły rozwierane
szerokośc taśmy nie ma nic do ...
jakości cięcia, przecież logicznie myśląc, im więcej taśmy (chodzi mi o szerokośc) pracuje w materiale, tym gorzej/ciężej idzie cięcie
piły wąskie i PRAWIDŁOWO naostrzone (mało z czoła zęba, dużo z góry, choc mnóstwo ostrzarzy odrwaca te proporcje popełniając w ten sposób elementarny błąd) = zero problemów!
Monia [3]Odpowiedz na ten wątek2009-03-27 14:42:32
taśma
im sersza taśma tnąca tym wieksza dokladnośc i wydajnoś...............
TOMEK [13]Odpowiedz na ten wątek2009-03-29 11:35:59
TOMKU, guzik prawda!
Niby dlaczego szersza taśma ma byc dokładniejsza niż węższa?... prawidłowo naostrzona piła i prawidłowo naciągnięta! - to podstawy dobrego cięcia. Nie wiem czy znasz się choc coś nie coś na pieczeniu, ale to jest tak jak z przecinaniem ciasta biszkoptowego - wiesz czym cukiernik go przecina jak chce z jednego blata miec dwa?... nitką/żyłką, nie żadnym nożem czy innym szerszym narzędziem! nitką idzie szybko i gładko, bo mniej "powierzchni pracuje" w cieście, wystarczy tylko dobrze napiąc nitkę... Ta zasada dotyczy też cięcia metalu(znacznie twardszego od drewna!) Przez lata pracowałem w firmie produkującej pilarki zarówno do drewna jak i do metalu, testowałem gotowe pilarki (ciąłem drewno i metal) a teraz prowadzę swój własny tartak więc to co piszę to nie tylko pusta teoria
kucharz:) [1]Odpowiedz na ten wątek2009-04-01 13:28:39
stosuje się jeszcze piły rozwieraneszerokośc taśmy nie ma nic do jakości ...
cięcia, przecież logicznie myśląc, im więcej taśmy (chodzi mi o szerokośc) pracuje w materiale, tym gorzej/ciężej idzie cięciepiły wąskie i PRAWIDŁOWO naostrzone (mało z czoła zęba, dużo z góry, choc mnóstwo ostrzarzy odrwaca te proporcje popełniając w ten sposób elementarny błąd) = zero problemów!
Monia [3]Odpowiedz na ten wątek2009-03-27 14:42:51
trak
zle sie wyrazilem - oczywisicie nie ma w traku rolek takich jak w trakach na waska tasme, sa przynajmniej u mnie plytki stabilizujace,
jesli chodzi o rozwieranie to nie ma Pan racji, stosuje sie rowniez pily rowierane w tego typu konstrukcjach
Mario [15]Odpowiedz na ten wątek2009-02-25 15:18:10
ostrzenie dobre?
a czy piły są prawidłowo ostrzone? (mało z czoła - parę iskierek, dużo z góry, aby zachowac nadal prawidłowy kształt zęba i kąt natarcia ) bo to połowa sukcesu!
Monia [3]Odpowiedz na ten wątek2009-03-27 14:36:43
niech Pan skontaktuje się z DROZDOWSKIM (strona www - tam będą ...
numery tel. ale trzeba rozmawiac bezpośrednio z Drozdowskim) - produkuje dobre, solidne traki taśmowe (również ostrzarki i rozwieracze pił), ma niezłą wiedzę na temat cięcia drewna, z chęcią mi pomógł gdy miałem problemy z trakiem, choc to nie był trak jego produkcji
julek [6]Odpowiedz na ten wątek2009-04-01 13:36:05
Witam wartość rozwarcia ma bardzo duży wpływ na jakość cięcia ale ...
jeszcze większy odpowiednia wyprawa (walcowanie)
Andrzej Grenda [8]Odpowiedz na ten wątek2009-08-26 19:51:44
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.