DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
UMOWA WIELOLETNIA ???

UMOWA WIELOLETNIA ??? [6]

czy ktoś może mi wytłumaczyć co mi po tej umowie wieloletniej???
Przecież nawet jak bede miał taką umowe to i tak co rok musze składać oferty na portalu , kupować na systemowych i e-drewnie. Nie byłem na szkoleniu tylko czytałem rozporządzenie dyrektora LP dla tego prosze kolegów o wyrozumiałość :)

cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2012-11-21 09:39:38

Zgłoś nadużycie

umowa wieloletnia

Widzę że dobrze przeczytałeś zarządzenia. Własnie tyle daje umowa wieloletnia czyli nic. Ale ustalili że będzie to i jest. A pewnie doczytałeś ze cena z portalu obowiazuje tylko na 1 kwartał a potem jednostronnie ją zmienią na cene srednia z aukcji systemowych :)

D.K. [3]Odpowiedz na ten wątek2012-11-21 11:14:55

Zgłoś nadużycie

aha !!!!!

tak to też doczytałem i myśle że wpadliśmy z deszczu pod rynne :-D

cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2012-11-21 12:33:50

Zgłoś nadużycie

krotka pamiec

mysle, ze zapominamy,ze poprzedni DGLP nie ugial sie i utrzymywal na sile pule 55% na PLD. Jesli porownamy aktualne zarzadzenie z 55% pula za czasow pana Mariana P. to chyba zauwazycie roznice? Oczywiscie system nie jest idealny- i nigdy nie bedzie bo po stronie drzewnej mamy wieloglos, ktory Lasy wykorzystuja. Faktycznie umowa wieloletnia to raczej podpisana forma listu intencyjnego- a nie prawna umowa obligujaca strony do wypelniania jej zalozen. Strona przemyslu wnioskowala o wiele wiecej- ale LP i tak przychylilo sie do nielicznych zmian. Mysle, ze czas pokaze co stracilismy a co zyskalismy. Pozdr

diddy [27]Odpowiedz na ten wątek2012-11-21 13:12:07

Zgłoś nadużycie

z pamięcią wszystko OK!

"diddy" jak możesz porównywać "tamte" 55% to "tych" 70% ???
za tamte 55% cena była stała przez pół roku za te 70 % cena bedzie aktualizowana co 3 m-ce (czyli bedzie równana z cenami z e-drewna przynajmniej ja to tak widzę, inaczej po co mieliby przyglądać sie tym cenom co 3 m-ce), nie wiadomo jeszcze jakie beda te ceny w ofertach na PLD jak bedą takie jak na systemowych to ..........,eh szkoda gadać, szczerze mówiąc nie widze sensu robienia wielkich zakupów na portalu i na systemowych, jak bedzie trzeba bede kupował na e-drewnie i nie bede sie martwił o kary umowne jak nie bedzie roboty a ceny ..... i tak wszystkie zrównają

cichy [34]Odpowiedz na ten wątek2012-11-21 15:16:30

Zgłoś nadużycie

no i jeszcze

nikt z was nie bierze pod uwagę tzw redukcji, jeśli kupujących będzie więcej niż drewna i się okaże że z 70% dostaniemy np 40%. i tu jest dramat...

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2012-11-21 16:41:09

Zgłoś nadużycie

redukcja

faktycznie- redukcja niesie za soba ryzyko- ze nie dostaniesz surowca. Bedzie trzeba go dokupic na systemowych i wtedy faktycznie cena moze byc wyzsza. Jesli chodzi o indeksowanie ceny- to sam nie wiem jak LP chca to zrobic jesli ta indeksacja ma bazowac na cenie E Syst, ktore odbywac sie bedzie co pol roku... Faktycznie zakupy na e zwyklym- maja sens...niestety LP graja podaza (wystawiaja male ilosci o ktore bija sie mali przedsiebiorcy windujac cene)...i tak zle i tak niedobrze.

diddy [27]Odpowiedz na ten wątek2012-11-22 12:32:51

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA