DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
wykaz prac wzbronionych młodocianym

wykaz prac wzbronionych młodocianym [2]

Proszę mi podpowiedzieć gdzie mogę ściągnąć wykaz prac wzbronionych młodocianym w zawodzie stolarz.
Dziękuję. Pozdrawiam.

Danek [30]Odpowiedz na ten wątek2012-10-17 20:52:37

Zgłoś nadużycie

Nie ma specjalnego wykazu prac wzbronionych w zawodzie stolarz. Jest jeden wykaz w Rozporządzeniu Rady Ministrów. Do ściągnięcia tutaj www.drewno.pl/d/DziennikUstaw20042002047.pdf

Zasadniczo poniżej 16 roku życia nie wolno zatrudniać.

W wykazie istnieje m.in. zakaz zatrudniania młodocianych przy pracach związanych "z obróbką drewna przy użyciu pilarek łańcuchowych z napędem elektrycznym lub mechanicznym, obsługą pilarek tarczowych, taśmowych, ramowych (traków), maszyn do obróbki drewna o bezpośrednim ręcznym posuwie materiału oraz wszelkich pracach przy zrywce, pozyskiwaniu i transporcie drewna". Czyli w zasadzie większość maszyn i urządzeń jakie występują w stolarni. Do tego dochodzą ograniczenia związane z pyłami i hałasem.

Zatrudnienie przy pracach wzbronionych, jest możliwe jeśli praca wykonywana jest w ramach przygotowania zawodowego. Praca tak nie może mieć charakteru stałego i musi ograniczać się do czynności podstawowych, niezbędnych do odbycia przygotowania zawodowego określonego programem nauki.

Np. a) Młodociany może pracować przy układaniu podłóg, chociaż praca ta wymusza niewygodną pozycję ciała. Jest jednak warunek: przy realizacji tych czynności młodociany nie może pracować dłużej niż trzy godziny na dobę.
b) Młodociany może pracować przy obsłudze maszyny w stolarni jeśli jest ona objęta programem nauczania, w czasie do tego niezbędnym. Pracę musi wykonywać pod nadzorem.

Zatrudnienie młodocianych w ramach przygotowania zawodowego obwarowane jest też licznymi przepisami dotyczącymi kwestii umowy, wymogów formalnych (np. regulaminy, szkolenie, nadzór itp.)

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2012-10-17 23:59:22

Zgłoś nadużycie

Dziękuję Ci Kolego za odpowiedź. Taki wykaz mam przygotować inspektorowi PIP.
Pozdrawiam.

Danek [30]Odpowiedz na ten wątek2012-10-18 06:34:17

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA