szeroka tasma w traku [60]
chcilabym zapytac czy szerokie tasmy w trakach szeokotasmowych procz ostrzenia , czy sie je rowniez rozwiera? slyszalem tez cos o walcowaniu tasm? ew - jesli ktos ma na sprzedaz sprzet do takich tasm to niech poda linka do gieldy
Mario [15]Odpowiedz na ten wątek2009-02-04 21:24:39
piła
piły sie specznie a nie rozwiera nie ta bajka z pilami na waska tasme
TOMEK [13]Odpowiedz na ten wątek2009-02-04 22:05:38
piły do traków szerokotasmowych sie rozwiera lub zgrubia lub stelituje ,ja ...
uzywam rozwieranych ponioewaz mam rozwierak ,jak kupie zgniatarke to bede pracował na zgniatanych poniewaz mozna dłuzej cica i szybszy posów ,piły sie takze walcuje , poniewaz koła sa stalowe wyoblone i nalezy walcowac aby dobrze sie trzymały na kółach i były sztywne na krawedziach ,naprezone .Piły szerokie np 100 mmnawet rozwierane osiagaja lepsze wyniki niz te waskie 32-38 ,od kiedy kupiłem tark na szeroka tasme mam jedna tasme i narazie przetarłem na niej 80 m3 i mam zamiar je zostrzyc z 120 mm do 90 mm tak jak w przypadku pił z mojego traka rozdzielczego ,przemysł tartaczny w polsce mamy rozdrobniony i małe środki na inwestycje i dlatego nie znamy takich maszyn jak traki szerokotasmowe,,kto tnie na szerokiej tasmie nie zateskni za waska ,przepasc jest tak duz jak miedzy trakiem na waska tasme i trakiem tarczowym (wykluczam te profesjonalne )
ersste [49]Odpowiedz na ten wątek2009-02-06 20:43:27
dziekuje za odpowiedz, a czy może Pan podac jakies namiary na firmy ...
produkujace szerokie tasmy (nie ukrywam ze chodzi o te tansze), oraz ew. jakis producentow ostrzarek i zgniatarek do szerokiej tasmy.
Mario [15]Odpowiedz na ten wątek2009-02-06 21:27:22
Witam, jeśli jest Pan zainteresowany szerokimi tasmami to mogę panu polecic ...
firmę, która obsługuje tartaki na całym kraju, klienci są z niej zadowolni. Piły są jakościowo dobre i jednoszeście tanie. Pozdrawiam
preta [1]Odpowiedz na ten wątek2009-09-22 11:29:31
Piły szerokotaśmowe
witam i pozdrawiam zarazem , chętnie skorzystam z Pana wiedzy jeśli nie sprawi kłopotu proszę podac ,,, namiary do znanej Panu firmy ,,przymierzam sie do szerokiej taśmy na poczatek myśle tak zaczać dziekuje za podpowiedz jesli to mozliwe ,,,, życze Wesołych Swiat dla wszystich
Bogumił [1]Odpowiedz na ten wątek2010-04-03 10:22:19
SĄ TANIE BO KORPUS PIŁY JEST WYKONANY Z TANIEJ STALI A SĄ SPRZEDAWANE JAKO ...
STAL UDDEHOLM,SAM TO DOSWIADCZYŁEM NIE POLECAM TEJ FIRMY WCISKAJA BUBLE TOTALNA PORAZKA .POZD
Andrzej [10]Odpowiedz na ten wątek2013-01-30 16:08:36
Piły stelitowane
Firma preta z poznania **** sprzedają piły z taniej stali a twierdzą ze to szwedzki udelholm przerabiałem ten temat z daleka od tej firmy. Dla porównania udelholm steltowany kosztuje 700zł podruba 350zł,
wiesiek [12]Odpowiedz na ten wątek2013-07-20 15:43:20
według mnie to warto kupić piłe w firmie gass suwałki szwedzka sandwik, bo ...
te zwykłe to nie sa warte swojej ceny, ostrzarka najlepsza drozdowski na alegro uzywana bywa od 5 do 7 tys bo nowa to 15 tys , na poczatek lepszy rozwierak 2 tys lub uslugowo zgniatac w gass ,bo zgniatarka droga jak na wlasne potrzeby.sam planuje zakup nowego traka szerokotasmowego i moje wyposarzenie tartaku jest na alegro tj trak poziomy ,trak pionowy rozdzielczy ,i ostrzarka drozdowski, pił stelitowanych nie polecam , fajnie tna ale 800 zł za szt to troche za drogo jak sie najedzie na odlamek,a korpusy tych pił robia z nedznaj stali i pekaja pod zabem ,na pczatek polecam zwykła piły z dobrej stali uddelholm ,kruup,sandwik .
ersste [49]Odpowiedz na ten wątek2009-02-06 21:37:49
dziekuje za odpowiedz,
a czy moglby Pan podac co jaki czas trzeba te pily zgniatac ( przy kazdym ostrzeniu? )
Mario [15]Odpowiedz na ten wątek2009-02-08 12:33:30
firma co bedzie mi zgniatac to zapewnia ze 6-8 razy mozna ostrzyc ,ale trzeba ...
zwrócic uwage aby płaszczyzne natrrcia nie szlifowac, wkrótce sie przekonam jak to bedzie w praktyce.
ersste [49]Odpowiedz na ten wątek2009-02-08 12:44:33
Jeśli pana ostrzarka ma odpowiednie krzywki i dopasuje się dobrze do ...
kształtu zęba to faktycznie powinno to starczyć na 5-6 ostrzeń. Należy zwrucić uwagę na to aby ściernica wybierała dno zęba gdyż likwiduje to mikropęknięcia.
Andrzej Grenda [8]Odpowiedz na ten wątek2009-08-26 19:28:04
jakiej
Mam pytanko Jakiej firmy pan kupuje tego traka na szeroką taśme?!?!?
QQ [2]Odpowiedz na ten wątek2009-02-08 18:02:18
własnie dostałem nowe piły do obydwu traków i nie zamierzam sprzedawac tych ...
maszyn, miałem na poczatku troche problemów z własciwym ustawieniem i piłami zwłaszcza z przygotowaniem ale teraz widze ze dobre narzedzie w tych maszynach decyduje o tym ze bedzie dobrze , a zastanawiałem sie nad słoweńska pozioma tasmówka w 60 % finansowana z dotacji unijnej ale widze że nie dostane tej kasy wiec zakup odkładam na przyszłośc.
ersste [49]Odpowiedz na ten wątek2009-02-10 20:08:08
Jakie chlodzenie pily??
Witam,jakie chlodzenie i smarowanie pily stosujecie w trakach na szeroka tasme (80mm) sama wode+rope czy moze jakis olej nieemulgujacy(jesli tak to jaki) wpuszczany na kola tak by chlodzenie i smarowanie kol bylo?
Mam z tym problem poniewaz pily mi sie zagrzewaja i nie wiem jakiego chlodziwa uzyc.
tartacznik [9]Odpowiedz na ten wątek2009-05-12 19:26:34
jakiej firmy posiada pan tego traka?!?!
TOMEK [13]Odpowiedz na ten wątek2009-05-12 19:47:01
Jakiej firmy?
a podanie nazwy firmy jest istotne,poniewaz nie chcialbym robic na forum reklamy nikomu.Nie po to jest forum.
tartacznik [9]Odpowiedz na ten wątek2009-05-12 20:16:24
Ostrzenie pil tasmowych
Witam,chcialbym sie doradzic kogos kto posiada traka tasmowego na szeroka tasme 80mm i jedzie na zwyklych pilach(bez stelita) jakim kamieniem je ostrzycie?jak rozwieracie? czy do takich pil dobiera sie jakis specjalny kamien?czy to jest borazon? najlepiej jakby ktos,kto ma doswiadczenie w ostrzeniu takich pil napisal na mojego maila darius83@tlen.pl chcialbym sie tylko skonsultowac.
Pozdrawiam
darek [2]Odpowiedz na ten wątek2009-05-25 16:08:47
ściernica ceramiczna(korundowa)
ja używam ściernicy ceramicznąj i ostrznie idzie super, nie ma sensu używac borazonu, przynajmniej na tej ostrzarcę którą obecnie posiadam, czyli od Drozdowskiego (tu pewnie niektórzy forumowicze zarzucą mi reklamę, ale maszyna jest naprawdę świetna, dopracowana w 100%). Wcześniej miałem ostrzarkę innego producenta i musiałem pracowac na borazonie bo na zwykłej nie dało rady, teraz jest super i w sumie i tak mniej mnie kosztuje kupic co jakiś czas ściernice ceramiczną niż chociażby jedną borazonową)
Julek [6]Odpowiedz na ten wątek2009-05-30 01:34:39
sciernica ceramiczna
Dzieki Julek za odpowiedz.Czy moglbys podac na maila oznaczenia tej sciernicy ceramicznej? darius83@tlen.pl
darek [2]Odpowiedz na ten wątek2009-05-30 09:30:03
oznaczenia ściernicy
mogę, ale nie wiem czy je sens bo ściernice ceramiczne nie są uniwersalne dla wszystkich ostrzarek dostepnych na rynku. ściernica jest dobierana indywidulnie przez producenta do danego typu ostrzarki (bierze sie pod uwage m.in. ilośc obrotów wczeciona i jeszcze kilka innych parametrów maszyny) dlatego ściernica która świetnie spisuje się na mojej ostrzarce (Drozdowski) może byc zupełnym niewypałem na ostrzarce innego producenta, dlatego trzeba po prostu pytac producenta ostrzarki jaką ściernicę zaleca stosowac. Ale generalnie bardzo wazna jest twardosc sciernicy, nie za miekka i nie za twarda, ja stosuje K, ewentualnie L. Kolor sciernicy nie ma w ogole znaczenia.
Julek [6]Odpowiedz na ten wątek2009-06-02 00:08:32
ewentualnie moze sie Pan poradzic ktoregos z producentow sciernic ceramicznych ...
- jest ich wielu, ja uzywam scirnic POLFLEX - jaka sciernica najbardziej odpowiadala by Panskiej ostrzarce podajac obroty wrzeciona i charakterystyke pil jakie chcialby Pan ostrzyc
Julek [6]Odpowiedz na ten wątek2009-06-02 00:25:35
Wydałem kupę kasy na tasmówkę i jestem rozczarowany!!!
Trak który kosztuje ok.50 tyś euro taka cena do czegos zobowiązuje. Nie podam nazwy bo mi wstyd że go kupiłem.To słoweńska maszyna kto odwiedza Dremę w Poznaniu wie o co chodzi.Okazało się ze maszyna nie ma europejskiego certyfikatu bezpieczeństwa i tu mnie wprowadzono w błąd do dziś go nie dostałem.Piły wcisneli mi w komplecie stelitowane pierwsza rozleciała się po godzinie pracy dosłownie zęby latały koło traka!Nie wspomnę że wpłaciłem zaliczkę na maszynę miała być gotowa wcześniej i tu mnie drugi raz oszukali! Od znajomego wiem że teraz jest w ofercie dużo tańsza maszyna również słoweńska i co ciekawe ponoć lepsza.Dlatego takie zakupy trzeba dobrze przemyśleć koledzy zanim dacie się wmanipulować!
bez podpisu [1]Odpowiedz na ten wątek2009-06-20 15:19:45
rozczarowani trakami na szerokie taśmy
a ja mam kilku znajomych którzy rozczarowali się trakami (różnych producentów) na szeroką taśmę, myśleli, że dokładnośc i szybkośc cięcia będzie większa, że piły trzeba będzie rzadziej ostrzyc itp. itd., jednym słowem miało byc pięknie (już sama cena traka na to wskazywała), a nie jest. Mówią, że już lepiej kupic sobie dwa (lub więcej) traczków na wąską taśmę i będzie to samo (koszt zakupu dwóch czy trzech traków na wąską taśmę i tak będzie nadal o wiele niższy niż zakup jednego na szeroką taśmę, wąskie taśmy są o wiele tańsze od szerokich, obsługa szerokiej piły (wymiana, ostrzenie itd.) o wiele bardziej czasochłonna niż obsługa wąskiej taśmy, no i same ceny części zamiennych do dużego traka na szeroką taśmę są proporcjonalnie większe niż części do traków na wąską taśmę, do tego wystarczy sobie dobrze zorganizowac system pracy (przede wszystkim kilku rzetelnych, faktycznie pracowitych, efektywnych pracowników, choc wiem że z tym nie jest łatwo, ale mi się udało takich zdobyc). Nie wiem dlaczego tak dużo ludzi nie bierze tych kwesti pod uwagę decydując się na zakup drogiego traka na szeroką taśmę i wierzy w "bajki" producentów tychże traków.
anonim [1]Odpowiedz na ten wątek2009-06-21 01:59:48
piła szerokotasmowa nie jest idealnym rozwiazaniem dla kazdegotartaku, jezeli ...
ktos tnie grube deby ,wiazy a nawet swierki powyzej 60 cm to szeroka tasma jest ok ale patrzac co sie tnie w polskich tartakach to waska asma jest bardziej uniwersalna ,pracowalem na waskich iszerokich tasmach 150 mm i z szeroka jest bardziej skomplikowane przygotowanie tasmy ale tnie perfekcyjnie.pogladajcie na yutub jak we francji ,włoszech belgi pracuja szerokotasmowe,tylko ze tam ta technologia jest znana tak jak u nas waskie tasmy.
ersste [49]Odpowiedz na ten wątek2009-06-21 10:58:39
jest dwóch słoweńskich producentów traków na szeroką taśmę - MEBOR i WRAWOR
Traki obu tych producentów są podobne, widziałem je na tegorocznych targach Drema w Poznaniu. Obok stoisk tych producentów był też wystawiany trak na wąską taśmę, niestety nie pamiętam nazwy producenta, chyba polski (trak w kolorze zielonym, masywna solidna konstrukcja co mnie pozytywnie zaskoczyło, bo to jest rzadko spotykane przy trakach wąskotaśmowych) i sory ale ja tam nie widziałem żadnej różnicy między jakością cięcia między tym mniejszym trakiem na wąską piłę a tym większym słoweńskim na szeroką. Mierzyłem też nawet czas cięcia kłody o podobnych wymiarach i też znaczącej różnicy nie dostrzegłem wiec nie wiem skąd tylu pasjonatow drogich traków szerokotaśmowych
Jacek [3]Odpowiedz na ten wątek2010-05-07 14:03:37
Masz problem kolego!
Twój problem polega na tym że nie widzia łes żadnej różnicy między tymi maszynami a jeżeli nie widziałeś to jesteś ślepy.wystarczy zapytać o samą wagę maszyny jednej i drugiej i masz odpowiedż na swoje pytanie zresztą durne pytanie.Potem spójrz na średnicę kół i ich wagę a następnie na rozwiązania techniczne na samym torowisku mam na myśli hydraulikę oraz na głowicę.Porównanie maszyn słoweńskich z tym jak to nazwałęs zielonym traczkiem to tak jak byś porównywał SCANIĘ ZE STAREM ALBO ŻUKIEM!
tartaczkowo89 [1]Odpowiedz na ten wątek2010-05-24 10:35:10
zupełnie mnie nie zrozumiałeś!
jasne że różnią sie pod względem wielkosci(gabarytów) ale nie pod wzgledem jakosci ciecia! wszystkie cieły taka samo ładnie(prosto). a na temat wydajnosci to mozna dużo dyskutowac. fakt,duży trak tnie szybciej ale weź jeszcze pod uwage: czas zmiany piły (w małym traku raz dwa przez jedną osobę; w traku szerokotaśmowym -...?) czas i koszt naostrzenia piły, koszt zakupu piły (wąska 100zł, szeroka kilka razy droższa), w ogole koszt czesci zamiennych. na traku szerokotasmowym wiecej zarobisz dzieki wiekszej wydajnosci ale tez wiecej musisz wydac kasy na serwis(czesci zamienne) i piły do takiego traka wiec wg mnie prawie na jedno wychodzi. a co do hydrauliki to ja na swoim wąskotasmowym traku kłodę fi 1000 obroce sam recznym obracakiem raz dwa a z hydrauliką chwile dłuzej by zeszło z tego co widziałem.w każdym badz razie w moim traku hydraulika jest zbedna
Jacek [3]Odpowiedz na ten wątek2010-05-25 14:58:37
koledzy widze ze nie maja pojecia co piszą!No ale coz jesli sie ma traka za 8 ...
tysiecy ale wiedza jest o nim przeogromna . TAK KOLEGO OBROCISZ RECZNIE 100 cm Powodzenia.. Pozostało sie tylko posmiac z niektórych wypowiedzi ....
xcxx [1]Odpowiedz na ten wątek2010-05-25 21:53:53
a własnie ze obróce!!!
tory w moim traku(nie napisze jakiego producenta bo zaraz posypalo by sie dzesiątki komentarzy że reklame robie) leżą na posadzce i kłoda znajduje sie doslownie 20cm nad posadzką wiec nie stanowi zadnego problemu obrocenie recznym obracakiem kłody nawet fi100cm. gdyby tory byly wyzej nad ziemią to jasne ze bylby problem obrocic tak duzą klode recznie i hydraulika musiala by tu byc ale trak byl od początku konstruowany z myslą o niestosowaniu hydruliki, ma takie oprzyrządowanie torów ktore umożliwia mi obrocic recznie każdą kłode o srednicy do 110cm szybko i zbytnio sie przy tym nie mecząc. no i nie ma sie co zepsuc. to tyle w tym temacie kolego niedowiarku. P.S. trak kosztowal 54.000zł a nie 8.000, przeciera klody do 110cm
Jacek [3]Odpowiedz na ten wątek2010-05-26 11:03:33
MOZNA OBROCIC RECZNIE 100CM
ZOBAC:
http://www.youtube.com/watch?v=pU_n8P832pM
X-MAN [1]Odpowiedz na ten wątek2010-05-26 14:18:57
taśma szeroka
tak oczywiście że można zrobić rozwarcie lewo-prawo lub lewo-prawo-prosty do wygarniania trocin. Lepsza jakościowo jest taśma z zębami zgniatanymi lub stelit. Walcowanie taśmy jest niezbędnym procesem który należy powtażać po każdym ostrzeniu piły. Podczas pracy taśma się rozgrzewa i przy okazji traci swoje parametry. Również podczas ostrzenia taśmy przesówa się punkt wyoblenia i dlatego po każdym ostrzeniu należy przesunąć naprężenia. Wszystkie te informacje mogę potwierdzić ponad 20 letnią praktyką . Zajmuję się produkcją i regeneracją pił taśmowych.
Andrzej Grenda [8]Odpowiedz na ten wątek2009-08-26 19:06:15
taśma szeroka
Skoro masz taką praktykę to proszę o doradę jaką piłę na stylicie najlepiej kupię,jakiego producenta i na jakiej stali? (...). Z góry dziękuje za odpowiedz (...)
Wiadomość edytowana przez Administratora
Sarota [1]Odpowiedz na ten wątek2010-03-05 10:51:46
trak szeroko taśmowy
trak szeroko taśmowy to jest najwyższa jakość cięcia. Mamy dosprzedania taki trak firmy BRENTA, francusko-belgijski szer. taśmy 18 cm., średnica koła 150 cm. Z powodu braku miejsca i energii elektrycznej możliwość zamiany na trak poziomy szerokość taśmy 8 cm.
Paweł [1]Odpowiedz na ten wątek2009-09-22 15:15:15
trak - szeroka piła
Czy może mi ktoś powiedzieć z jaką siła trzeba naciągać piłę do cięci , bo nie mam mechanizmu do naciągania piły . mogę używać klucza dynamometrycznego .
nowy w fachu [1]Odpowiedz na ten wątek2009-12-13 15:39:07
trak-met
witam; czy może ktoś z kolegów pracuje na traku szerokotaśmowym firmy trak-met,jeśli tak to prosze o krótką opinie
mirek [2]Odpowiedz na ten wątek2010-05-06 16:10:09
szerokotaśmowy trak-met
rozczaraowany kolego ,pracowałem przez pięć lat na trakach taśmowych ttp-600 z trakmetu maszyny pracowały bez awaryjnie zdecydowałem sie na zakup traku szerokotaśmowego tts-800 w lutym 2010 przetarłem ponad 300 m3 drewna i nic się nie dzieje z maszyną co prawda porwałem pięć pił Polskiego producęta ale jak zakupiłem zachodnie piły w trak-mecie tak spokój z pękaniem,serwis też miałem na zawołanie ,dlatego ja osobiście polecam małe ich traki taśmowe jak i szerokotaśmowy,a ostrzarke zakupiłem u nich ale to Drozdowskiego maszynka
krzysztof79 [3]Odpowiedz na ten wątek2010-06-03 21:53:05
trak m...
kolega krzysztof79 za bardzo chwali Tą maszynke realia sa całkiem inne znam 3 gosci co maja tą maszyne i problemy są od samego poczatku serwis tylko przyjezdzal raz zmieniał koła nastepnym razem głowice i nic to nie dało.
TOM [3]Odpowiedz na ten wątek2010-06-04 22:30:54
forum tylko do krytki
widocznie mam ulepszoną już wersje ,na tym forum się tylko krytykuje więc się lepiej nie wypowiadać na żaden temat bo i tak wszyscy cie pojadą!wydajność mają zawyżoną można uzuskać tak 20 m3 na zmiane ,ale to i tak dwa razy więcej niż na wąskiej taśmie ,więcej się tu niewypowiadam na temat żadnej firmy niech konkuręcja zachwala swoje zabawki,bo tak chyba tu jest na tym forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
krzysztof79 [3]Odpowiedz na ten wątek2010-06-05 09:16:11
??
Ciekawe co za konkurencje ma kolega na mysli??? moze sam jest poprostu z firmy trak met i zahwala swoja zabaweczke he
TOm [3]Odpowiedz na ten wątek2010-06-05 10:26:02
zapewne tak
zadowolony gość ? to niemożliwe! zmj ble,wirex ble,trakmet ble ,lignuma ble to co jest ok?Panie Tom?
krzysztof79 [3]Odpowiedz na ten wątek2010-06-05 11:20:27
TRAK
kolego krzysztof 79 mozna zobaczyc u Ciebie taka maszynke. Mam tartak na Ukranie i potrzebuje pilnie 2 sztuki do konca czerwca.
Irek [1]Odpowiedz na ten wątek2010-06-07 12:16:30
traki szerokotaśmowe
Trak-Met to firma niewiarygodna. Zakupiłem od nich trak- odbierali telefony tylko do chwili zamontowania traka. Później cisza. TO SZMELC!!!! Dobrze że go sprzedałem- gościowi który potrafił go przerobić- niestety minus 20 %. Wziąłem na niego kredyt, który nadal spłacam, bo musiałem kupić kolejnego traka, niestety okazało się że za dużego na moje możliwości. Nie chcę mieć nic wspólnego z firmą Trak-Met.
Krzysztof [1]Odpowiedz na ten wątek2010-06-07 15:38:46
popieram
popieram kolege krzysztofa w 100% ..........
janek [1]Odpowiedz na ten wątek2010-06-07 22:41:41
trak szerokotaśmowy
witam :czy ktoś pracuje na traku szerokotaśmowym Goliszewski GOLTAD lub Boldrew jeśli tak to prosze o opnie .
KAROL69 [1]Odpowiedz na ten wątek2010-06-08 17:42:40
Trak boldrew
Witam. Pracuje na traku firmy Boldrew i nie wiem co jest przyczyną falowania pil. Uzywam pily stelitowane z pilany szer. 80 mm. Moze ktos pracuje na takim traku i moze wie co jest przyczyną, moze ktos uzywa innych pił ktore moze polecić.
Mariusz [2]Odpowiedz na ten wątek2014-10-03 07:51:06
Witam polecam Piły firmy uddeholm ,Piła musi być odpowiednio nawalcowana .
TOMEK [13]Odpowiedz na ten wątek2014-10-03 15:44:29
a jak wydajnosc takiego traka ma sie
Do wydajności traka pionowego np dtpc71 czy dtga63?
Tomek [13]Odpowiedz na ten wątek2013-01-30 18:19:01
Wielopiła
Witam, zamierzam zakupić wielopiłę do tartaku, będę przecierał na niej drewno szpilkowe w długościach 2-6mb. wysokość desek to głównie 40mm , 60mm 100mm oraz 120mm. proszę o podpowiedzi na co warto zwrócić uwagę, czy wybrać maszynę nową czy też drozszą a uzywana. ( do 60tys), a może ktoś poleci mi jakaś wielopiłę która będzie optymalna na moje potrzeby. Pozdrawiam i dziekuje z góry za porady.
Paweł [2]Odpowiedz na ten wątek2013-02-02 17:08:35
Trak boldrew
A co do pil uddeholm to jaka podzialka zeba do sosny? I czy to sa stelitowane czy zwykle pily? I jaki kat natarcia zeba?
Mariusz [2]Odpowiedz na ten wątek2014-10-03 21:42:54
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.