Drewno na budowę domku letniskowego [2]
Witam Was, proszę o pomoc. Wiosną tego roku zacząłem budowe domku letniskowego z kantówki 10x10cm. Zeby kontynuować budowę potrzebuje właśnie takie same suche heblowane kantówki i mam problem żeby je dostać. Dowiedziałem się że popularniejszym przekrojem jest 9,5 x 9,5cm więc chyba będę musiał zmienić projekt? Ostatnio zaproponowano mi drewno skandynawskie. Czy jest sens wydać 50% więcej na drewno ze skandynawii. Czy ono faktycznie jest lepsze?
Konrad [1]Odpowiedz na ten wątek2012-09-03 18:38:30
Kantówki lepsze i gorsze
Czy skandynawskie są lepsze czy gorsze i że są 50 % droższe ale od czego ?
Jeżeli kupisz kantówki w tartaku ,mokre wycięte jakoś tam bo tak wyszło i na czarno to na pewno zaplacisz 50 % mniej o ile kantówki skandynawskie czy inne bo ich jest cała masa są produkowane z odpowiedniego surowca czyli z krzyżowego cięcia, zdrowe drewno ,suszone komorowo 14 %. Z takiego możesz sobie śmiało budowac domek, Żadnej kory czy oblin.
W praktyce jest jedna zasada szczególnie w drewnie.Musi być zdrowe i wycięte jak ma oraz suszone, wszysko inne nawet o 50 % tańsze za kilka lat będzie o 300 % droższe, rachunek jest prosty.Chyba że domek ma stać kilka lat a potem wybudujesz nowy.Udanej budowy i wypoczynku !
Adam [107]Odpowiedz na ten wątek2012-09-04 09:19:13
drewno na domek
Zgadzam się z kolegą który podpowiada, że nie stać jest nas na kupowanie tanich bubli. Dotyczy to przede wszystkim domów i dachów.Pseudotartaki oferują tanie drewno, zazwyczaj pofalowane i pomalowane farbką , wmawiając klientom że to impregnacja. Zanim cieśla skończy montaż elementów, parę deszczy zmywa, "impregnację" za 30 zł. do 1 m3. Jeżdżę trochę po Polsce i widzę co się dzieje.Jeśli Pan może to proszę nie żałować i kupić drewno w tartaku z tradycjami i renomą na rynku. I jeszcze jedno kupować w okolicy, tam na pewno panu uznają ewentualną reklamację.
Mieczysław [2]Odpowiedz na ten wątek2012-09-04 11:03:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.