DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Drewno na budowę domku letniskowego

Drewno na budowę domku letniskowego [2]

Witam Was, proszę o pomoc. Wiosną tego roku zacząłem budowe domku letniskowego z kantówki 10x10cm. Zeby kontynuować budowę potrzebuje właśnie takie same suche heblowane kantówki i mam problem żeby je dostać. Dowiedziałem się że popularniejszym przekrojem jest 9,5 x 9,5cm więc chyba będę musiał zmienić projekt? Ostatnio zaproponowano mi drewno skandynawskie. Czy jest sens wydać 50% więcej na drewno ze skandynawii. Czy ono faktycznie jest lepsze?

Konrad [1]Odpowiedz na ten wątek2012-09-03 18:38:30

Zgłoś nadużycie

Kantówki lepsze i gorsze

Czy skandynawskie są lepsze czy gorsze i że są 50 % droższe ale od czego ?
Jeżeli kupisz kantówki w tartaku ,mokre wycięte jakoś tam bo tak wyszło i na czarno to na pewno zaplacisz 50 % mniej o ile kantówki skandynawskie czy inne bo ich jest cała masa są produkowane z odpowiedniego surowca czyli z krzyżowego cięcia, zdrowe drewno ,suszone komorowo 14 %. Z takiego możesz sobie śmiało budowac domek, Żadnej kory czy oblin.
W praktyce jest jedna zasada szczególnie w drewnie.Musi być zdrowe i wycięte jak ma oraz suszone, wszysko inne nawet o 50 % tańsze za kilka lat będzie o 300 % droższe, rachunek jest prosty.Chyba że domek ma stać kilka lat a potem wybudujesz nowy.Udanej budowy i wypoczynku !

Adam [107]Odpowiedz na ten wątek2012-09-04 09:19:13

Zgłoś nadużycie

drewno na domek

Zgadzam się z kolegą który podpowiada, że nie stać jest nas na kupowanie tanich bubli. Dotyczy to przede wszystkim domów i dachów.Pseudotartaki oferują tanie drewno, zazwyczaj pofalowane i pomalowane farbką , wmawiając klientom że to impregnacja. Zanim cieśla skończy montaż elementów, parę deszczy zmywa, "impregnację" za 30 zł. do 1 m3. Jeżdżę trochę po Polsce i widzę co się dzieje.Jeśli Pan może to proszę nie żałować i kupić drewno w tartaku z tradycjami i renomą na rynku. I jeszcze jedno kupować w okolicy, tam na pewno panu uznają ewentualną reklamację.

Mieczysław [2]Odpowiedz na ten wątek2012-09-04 11:03:00

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA