Kocioł - możliwość spalania drewna [18]
Szukam dobrego kotła w którym będę mogła palić drewno .Nie wiem od kogo kupić . Bardzo dużo firm oferuje kotły i nie wiadomo na co się zdecydowac .Proszę o pomoc .
Sylwia [3]Odpowiedz na ten wątek2012-05-25 01:13:47
Ja osobiście przed wyborem swojego kotła byłem u trzech producentów . ...
Zdecydowałem się na kocioł od Witkowskiego . Wydal mi się najlepszy .Wybrałem kocioł UKS-N - kocioł uniwersalny . Można w nim palić nie tylko drewno ,ale również miał węglowy, węgiel kamienny . Sprawdza się .
Darek [4]Odpowiedz na ten wątek2012-05-25 19:18:03
Producenci kotłów, którzy wystawiali się na targach w Bydgoszczy
http://www.kostrzewa.com.pl/
http://www.fuwi.pl/pl/
http://www.falenczyk.and.pl/
http://www.connectpol.eu/
http://www.abcpeletu.pl/
Kamil [3]Odpowiedz na ten wątek2012-06-04 08:48:09
Dobre są kotły EKOWITT . Solidne ,trwałe .Mam od nich jeden i jestem ...
zadowolona .
Karolina [4]Odpowiedz na ten wątek2012-06-11 23:01:32
Zgadzam się z Karoliną . Mój kocioł też jest od Ekowitt . Ja mam ...
dokładnie kocioł uniwersalny OPTYMAL . Mogę spalać w nim drewno ,ale i nie tylko . Dobry kocioł , bez komplikacji .
Julia [3]Odpowiedz na ten wątek2012-09-25 20:25:41
Kotły na drewno
Sa bardzo dober sprawdzone i nowoczesne kotły na drewno, brykiet lub drewno węgiel czy pelet czeskiej firmy Atmos,nie znam cen ale wydajność jest bardzo dobra,sterowanie itp. Jeżeli chodzi o kotły na pelet to bezkonkurencyjne są kotły firmu Verner czeskie,pelna automatyzacja, zapalania,podawanie z silosów, sterowanie ręczne lub przez komórkę,internet . Nie samowita wydajność i sprawność, te mam dlatego wiem co mogą. Nie są tanie ale za dwa lata się zwrócą w stosunku do tańszych bardziej prymitywnych ,mniej wydajnych.Też się informowałem w Polsce ale to jeszcze trochę czasu upłynie zanim ich technologia,wydajność itp dijdą do tamtych, robią to od ponad wieku i sprzedają na Europę.Pozdrawiam
Adam [107]Odpowiedz na ten wątek2012-09-27 10:38:22
piecbud
ja mam kocioł KJ G z Piecbudu, palę głównie drewnem, ale zdarza mi się dorzucić groszek, węgiel, czasem pellet. działa bardzo dobrze, jest wydajny, nie ma żadnych problemów z obsługą, także ja ze swojej strony mogę polecić.
piekarczyk47 [1]Odpowiedz na ten wątek2013-04-28 18:53:42
piecbud - kj g
Ja właśnie szukam jakichś informacji na temat kotła KJ G. Głównie mam pytanie o opał - czy piec tak samo dobrze radzi sobie z każdym opałem? Bo kolega ma piec innej firmy, ale też przystosowany do spalania różnego opału, no i niestety różnicę w spalaniu widać.
maniek37 [2]Odpowiedz na ten wątek2013-05-12 22:24:43
spalanie
Spalanie w piecu np. wszyskopalnym uwarunkowane jest; 1) Rodzajem czystościa i kaloryczością paliwa. 2) Ciągiem w piecu i nie znaczy, że jest tam wymuszony nawiew , ale również przekrojem, wys komina, ddługością czopucha i łączeń go z kominem napewno nie pod kątem 90 stopni.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-05-13 18:29:20
kj g
mam kocioł KJ G od początku zimy i jestem zadowolony, bardzo porządny, mocno grzeje, obsługa prosta. ze swojej strony mogę polecić, jak chcesz mieć piec na lata, to nawet się nie zastanawiaj.
piotrek43 [3]Odpowiedz na ten wątek2013-05-14 18:52:47
piecbud - kj g
Byłoby rewelacyjnie, gdyby w praktyce sobie tak dobrze radził, jak piszesz... Szukam właśnie kotła przystosowanego do różnego rodzaju paliwa i radzącego sobie dobrze z każdym, i chyba ten właśnie zamówię.
maniek37 [2]Odpowiedz na ten wątek2013-05-16 14:44:12
kj g
radzi sobie, nie ma się co martwić nawet. piec naprawdę porządny i wydajny energetycznie.
piotrek43 [3]Odpowiedz na ten wątek2013-05-19 22:53:36
Kocioł z firmy Witkowski
Ja jestem ciekawy kotłów z podajnikami z firmy Witkowski. Wydają sie ciekawe, pisza że mało spawów , 5 lat gwarancji i możliwe rózne konfiguracje co w moim przypadku będzie wymagane
widze tu jakiś uzytkowników tych kotłów
Jaki byście polecili - z podajnikiem slimakowym czy tłokowym do palenia ekogroszkiem + drewnem?
alfi [2]Odpowiedz na ten wątek2014-03-01 15:10:16
ekw raps
ja mam EKW RAPS z podajnikiem tłokowym, a producenta polecił mi kolega instalator, także raczej wie co mówi - no jak na razie wszystko sprawnie działa, kocioł nie widział serwisu. co mi się podoba to szeroka gama paliw - faktycznie dobrze radzi sobie ze spalaniem chociaż na początku nie chciałem kotła 'wszystkopalnego', ale z perspektywy czasu to był naprawdę dobry zakup.
karol46 [1]Odpowiedz na ten wątek2014-04-01 21:35:31
A ma może ktoś doświadczenie odnosnie kotłów do spalania słomy?? Taki ...
kocioł może obsługiwac małą suszarne do drewna powiedzmy 10m3??
Pozdrawiam
Luka [15]Odpowiedz na ten wątek2014-03-02 10:45:57
KOciołna słomę
Tez jestem zainteresowany takimi kotłami, szukam właśnie wszelkich opinii i informacji w temacie
Ja znalazłem wstępnie kotły z Tomic i Pleszewa Tylko te pierwsze mają kwadratowe paleniska. Wydaje się że to znacznie lepiej, kocioł jest bardziej wykorzystany i dużo łatwiejszy do obsługi i czyszczenia. No i odpalanie z tyłu kotła co mnie zaskoczyło ale to fajny patent i na razie optuję za tym z Tomic - firma Witkowski a sam kocioł Multibio, jakby Pani jeszcze szukała informacji
alfred [1]Odpowiedz na ten wątek2014-06-03 10:32:44
Kocioł na słomę
A nie zastanawiałeś się nigdy nad kotłem na słomę? My od kilku lat w ten sposób ogrzewany dom i sprawdza się to bardzo dobrze. Dość tanio wychodzi i szybko zwracają się koszty inwestycji. Polecam zapoznać się z ofertą firmy www.gizex.com.pl Montowali taki kocioł u nas i u naszych przyjaciół, więc jest to sprawdzona firma.
Baaano [1]Odpowiedz na ten wątek2015-05-11 19:07:15
Kotłownia
Jest trochę tych firm lecz można też zwrócić uwagę na to czym się pali. Markowe płyty drewniane nie będą najlepszym paliwem ;) [url]http://www.biuro-styl.pl/pl[/url] sprzedaje materiał dobry do mebli lecz jak coś nie wyjdzie to nie radzę tym palić.
Kompol [1]Odpowiedz na ten wątek2015-05-28 11:20:35
Zasady bhp
Żeby obsługiwać takie maszyny trzeba przejść odpowiednie szkolenia (***) , w innym razie może grozić nam utrata zdrowia.
Wpis edytowany przez Administratora
bartek [3]Odpowiedz na ten wątek2016-05-11 12:11:06
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.