DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Topole - zdrowe czy chore?

Topole - zdrowe czy chore? [12]

Witam Wszystkich,

Mam do Was pytanie, ponieważ sam nie znam się na drzewie.
Czy drzewa przedstawione na zdjęciu z poniższego linku są zdrowe czy zchorowane? Czy można to drzewo wykorzystać np. na jakieś deski raczej nic z tego nie będzie.

http://imageshack.us/photo/my-images/689/topole.jpg

Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Pozdrawiam,
Piotr

Piotr [3]Odpowiedz na ten wątek2012-01-02 21:48:18

Zgłoś nadużycie

Na palety powinno się nadać

Janusz [13]Odpowiedz na ten wątek2012-01-02 23:14:02

Zgłoś nadużycie

Topole - zdrowe czy chore?

Czyli drzewa są chore tak?
Chciałem je wykorzystać na kozły do pomieszczeń gospodarczych.
Dlaczego w środku mają zabarwienie brązowe?

Piotr [3]Odpowiedz na ten wątek2012-01-03 11:30:37

Zgłoś nadużycie

Nie wyglądają na chore

Wyglądają normalnie w tych grubościach. Trzeba sprawdzić środek czy jest zgniły ale nie powinien z tego co widać.
Na kozły powinny się nadać lub najwyżej będzie troszkę odpadu od środka

Adam [107]Odpowiedz na ten wątek2012-01-03 14:01:59

Zgłoś nadużycie

Fałszywa twardziel...

Normalna sprawa u topoli lub olszy.
Jeśli nie ma zgnilizny, to po wyschnięciu ten kolor lekko zbladnie.

Problemem przy Topoli są pęknięcia okrężne, bardzo częste, które nie pozwalają wykorzystać surowca prawie na nic innego niż legarki pod garnki. Warto zwrócić uwagę, cz można wybić cały słój lub środek.

Topole często rosną jako zadrzewienia. Warto zwrócić uwagę na stan kory, czy nie ma widocznych śladów ciał obcych na obszarze do 2 mb od odziomka. Szukamy gwoździ i resztek drutu kolczastego, bo chłopki korzystały grodząc sobie pastwiska.

Pozdrawiam

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2012-01-03 22:54:30

Zgłoś nadużycie

Wujku gamoniu ***

żal mi cię naprawde. W innym wątku każesz mi się uczyć czytać ze zrozumieniem, a sam piszesz: "chłopaki korzystały..." prostactwo i słoma z butów ci wystaje.

Post edytowany przez Administratora>

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2012-01-06 09:10:38

Zgłoś nadużycie

panie niepokorny dobrze jest napisane:) powinno sie pisac: "chlopaki ...

korzystaly", "chlopcy korzystali". jeslio pan nie daje wiary, polecam jakikolwiek slownik jezyka polskiego:P sam nie uzywam polskich znakow bo nie mam takiej opcji jak cos

mocny22 [13]Odpowiedz na ten wątek2012-01-26 20:42:22

Zgłoś nadużycie

odmiana przez osoby

Kolego mocny:
1 os liczby pojedyńczej: ja korzystam
2 ty korzystasz
3 on korzysta
i teraz co najlepsze liczba mnoga:
1 my korzystamy
2 wy korzystacie
3 oni korzystają
odpowiednio przetłumacz sobie w czasie przeszłym i niewątpilwie ( może wątpliwie) powinno Ci wyjść że chłopaki (jako oni) korzystali. Poszukaj sobie tych zasad raczej w zeszytach z podstawówki niż zabieraj się za słownik.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2012-02-01 14:15:53

Zgłoś nadużycie

Chłopki, kolego, chłopki tam jest napisane...

Proszę, nie czepiajmy się drobnych błędów w pisowni, bo to nie ma najmniejszego sensu... No chyba, że ktoś pisze .... "muwić, sprzedasz" bo też takie widziałem teksty na portalach aukcyjnych :).

Dziękuję wszystkim za wypowiedź nt. moich topoli.

Piotr [3]Odpowiedz na ten wątek2012-01-06 16:02:55

Zgłoś nadużycie

hi,hi

A ja poczytałem Wujka gajowego ze zrozumieniem i mało nie padłem ze śmiechu. Fałszywa twardziel w topoli??!! Jedynie osika ma drewno beztwardzielowe i dlatego jest zgodnie z normą wydzielona (osobno sprzedaje się osika osobno pozostałe topole). Jeżeli jakiś debil widzi w drewnie topolowym fałszywą twadziel powinien klasyfikować ją jako WD, bo zawsze jest tego powyżej 1/2 średnicy czoła. Drewno topoli jest drewnem twardzielowym i to o co pytasz nosi nazwę zabarwionej twardzieli. Jeżeli nie jest zgnilizną, co można określić na podstawie n.p. zdjęć. Ale raczej zwykle topole są zdrowe w odróżnieniu do drewna olchowego, z którym wujcio wrzucił do worka naszą topolę.

Wojtek [5]Odpowiedz na ten wątek2012-01-07 08:58:23

Zgłoś nadużycie

Mój błąd...

Zgadza się, nie ma fałszywej twardzieli, tylko zabarwiona twardziel...pomyłka wynikająca ze skrótu myślowego. Wyszło głupio, ale chciałem pomóc...ale u osiki jest:) Reszta jak najbardziej na miejscu.
Chłopki to właściwa nazwa dla kogoś kto wbija gwoździe w drzewo!
Polecam kupno takiego drewna a na pewno inne określenia kolega wymyśli na takiego typa.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2012-01-08 20:18:56

Zgłoś nadużycie

masz rację

kolego że tam jest napisane chłopki (mój błąd) ale to jeszcze gorzej dla piszącego tą wypowiedź. Poza tym nie jest to błąd w pisowni tylko prostactwo piszącego który jak mniemam zwykł się wywyższać nad innych. Kolego Piotrze poczytaj sobie jak jesteś żywo zainteresowany tematem drzewnym wypowiedzi imć Wujka gamonia a zrozumiesz że nie można odpuszczać ludziom uprawiajacym demagogie. Pozdrawiam.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2012-01-06 17:54:36

Zgłoś nadużycie

drzewka sa jak najbardziej zdrowe, nie zauwazylem nawet pekniec wiec mozna z ...

nich robic wiele rzeczy:)

mocny22 [13]Odpowiedz na ten wątek2012-01-26 20:44:23

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA