DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Jak u Was przetargi w portalu???

Jak u Was przetargi w portalu??? [20]

U mnie pozostawiłem ceny z tego półrocza kiedy dostałem 100% masy a teraz około 60%. Czyżby znowu takie skoki cen???

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-11-18 19:34:13

Zgłoś nadużycie

na portalu sa ceny takie jak byc pwinny
ci co licytuja 100 % długo nie ...

pociagna zwina sie
bo nic na tym drewnie nie zarobia ale dolozą do tego

prawda [34]Odpowiedz na ten wątek2011-11-19 14:48:29

Zgłoś nadużycie

kolego "prawda"

Ja nie napisałem że przebiłem cene o 100%, tylko że pozestawiłem ceny z poprzedniego półrocza i dostałem 100% przysługującej masy. Wkurwiają mnie ludzie którzy przeczytają coś bez zrozumienia a później się wypowiadają

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-11-19 17:08:06

Zgłoś nadużycie

spokojnie chodziło mi o e-drewno systemowe bez nerwow tam sie wyżyjesz ...

:)

prawda [34]Odpowiedz na ten wątek2011-11-19 17:23:22

Zgłoś nadużycie

a ja piszę o portalu....

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-11-20 16:01:09

Zgłoś nadużycie

Ja dałem o 20 zł więcej niż w poprzednim półroczu. Sosne dostałem ale świerka

tylko 50 % w dogrywce nawet na świerka nie startowałem bo ceny napewno były kosmiczene ,za sosne dałem o 30 zł więcej a i tak hu.... dostałem. Ogólnie portal obcioł mi kolejne 80 m3 jak tak dalej pójdzie to za dwa lata będe miał ze 300 m3 na przydział hahah.
Śmiech pytam się przewoiźników jak z "robotą" oni że dobrze ale jakby nie było zagranicznych odbiorców nie mieli by co robić.Cały rok wożą polskiego świerka do opla na wagony i za granicę. Drzewo niby do STORA ENSO takie są faktury ,ale tak naprawde wszytsko idzie za granicę...

Darek [94]Odpowiedz na ten wątek2011-11-23 19:27:32

Zgłoś nadużycie

Co się dzieje na e-drewno systemowe

W głowie mi się zakręciło jak zobaczyłem że za sosnę S2B GK można dać 276zł !!! Czy wy ludzie nie umiecie liczyć czy macie takie zajebiste ceny u klienta lub może ludzie pracują u was za darmo. Opanujmy się bo sami siebie wykończymy naprawdę.

Piotr [8]Odpowiedz na ten wątek2011-11-29 21:10:31

Zgłoś nadużycie

w RDLP Poznań

S2B SO cena wyjściowa 149 PLN wylicytowana 319PLN.
teraz wiecie jak Pawlak ze swoim PSL za pomocą Żylichowskiego kręci głupich drzewiarzy jak po sznurku a 25 tyś Leśników to oddany elektorat i zawsze jest te 5% wymaganego poparcia za które zapłacicie na przetargach.

Janek [21]Odpowiedz na ten wątek2011-11-30 08:34:35

Zgłoś nadużycie

Cen nikt nie podniesie dla klienta odrazu o 70 % tak jak podbijają ...

drewno
bo on nic nie kupi
a ci co licytują o 100 % musza zbankrutować nie ma innej opcji
ja wole przeczekać i zwolnic ludzi niz mam dokładać
przerobie drewno z portalu i tyle nie bede nabijał o 100 %
a lasy się śmieją jakie frajery bija te drewno

prawda [34]Odpowiedz na ten wątek2011-11-30 20:44:36

Zgłoś nadużycie

napompowane ceny na e-system

roznica w cenach s2a lisciastych nawet do 20zl i wiecej jak z polrocza ,obserwujac aukcje odnosze wrazenie ze to spekulacja ,chyba ze wysoki kurs euro zacheca do kupna zagranicznych klientow

jesion [115]Odpowiedz na ten wątek2011-12-01 18:43:14

Zgłoś nadużycie

20 zł/m3 więcej

to pikuś patrząc po innych aukcjach. U mnie dopiero we wtorek ale już się boję chyba zostane przy masie przyznaną z portalu a później się zobaczy. Ogólnie chory system e-drewno!!!!

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-12-02 16:52:55

Zgłoś nadużycie

brzoza s2a

brzoza s2a za 180-185 m3 netto olszyna165-175m3 to chore, nie licytuje bo co z tym zrobic i za ile sprzedac ,obserwujac aukcje odnosze wrazenie ze jedna osoba probuje kupowac wszystko i to bez znaczenia na cene

jesion [115]Odpowiedz na ten wątek2011-12-02 21:47:35

Zgłoś nadużycie

A co lepszego od e-drewno?

Mówice,że to chory system, a co w zamian?
Dla mnie bardziej chore jest PLD! Gra w ciemno i nieprzejrzyste zasady obcinania masy.

Mówicie,że zagraniczni kontrahenci podbijają cenę?
U mnie w N-ctwie 99% masy kupiły lokalne firmy, a tylko 5-6% licytujących wcześniej u nas nie kupowało, ale też są z regionu.

Ceny papierówek podbijają papiernie, bo one, przez to, że mają duże historie zakupów, mogą na PLD płacić dużo niżej. Mogą wieć podbić cenę na e-system a i tak średnia cena (a to jest ważne) jest zadowalająca. Przepraszam za ostre słowa - dlaczego tego nie rozumiecie gamonie:)

Lepiej powiedzcie Panowie jakie macie marże i jak one się zmieniały przez ostatnie 5 lat. Zreszą....za dużo jest firm drzewnych troszkę.
Jeśli w okolicach Brąszewic jest 30 firm robiących palety to niestety któryś zakład musi upaść. Teoria ekonomi.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2011-12-03 11:09:02

Zgłoś nadużycie

Racja stanu

Racja stanu !Czy jest Ci obce to pojęcie? Jakoś nie widzę Twoich komentarzy do artykułu http://www.drewno.pl/artykuly/8140,nowe-inwestycje-w-baruth.html
a wszędzie Cię pełno w niekorzystnych rozwiązaniach dla branży!!!
W 100% zgadzam się z kolegami poniżej.
A ponad to , jakoś nie przeszkadza Ci wysokość wadium 4 zł /m3
maximum 120tys. . Czyli firmy które kupują ponad 30 tys. m3 płacą mniej ...
Co na to panie wszechwiedzący i ultra demokratyczny????

I ciekawe , że UOKiK jakoś tego nie widzi ??????????

turkuć podjadek [45]Odpowiedz na ten wątek2011-12-05 19:30:36

Zgłoś nadużycie

Czyli firmy które kupują ponad 30 tys. m3...

Płacą 120 tys. Kropka. Proszę wpłacić 120 tys. zł i kupować ponad 30 tys. m3:)
No dobra, to jakie należy przyjąć rozwiązanie, bo ja uważam, że jest to dosyć sprytne. W zeszłym roku pojawił się człowiek, który (pewnie nie przypadkowo, ale za pieniążki jakiejś dużej firmy) wpadł na pomysł, żeby rozmontować e-drewno. Kupił ponad 30 tys. m3 drewna, przebijał wszystkich o 100% i stracił na tym jedynie 3000 zł. A zatrzymał sprzedaż na 30 dni i wprowadził w panikę resztę.
Czy ja jestem wszystkowiedzący, pewnie nie. Ale koledzy nie dajecie rozwiązań tylko jęczycie. Pisałem już wielokrotnie - uważam, że odbiorcy krajowi robią was w balona podbijając cenę, bo i tak średnia im wychodzi niżej- to moja prywatna opinia.
Pozdrawiam

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2011-12-08 20:54:14

Zgłoś nadużycie

Wujku gamoniu....

Piszesz że 99% u Ciebie kupiły lokalne firmy ( skąd masz takie info???, publikacja ich jest dopiero po zakończeniu całości aukcji więc czy ktoś łamie prawo????) ponadto ile spośród tych firm jest pośrednikiem w dalszej odsprzedaży??? możesz mieć racje że nie jest ich bardzo dużo ale moim zdaniem niech będzie ich 30% to na rynku lokalnym jest chaos.
Pozostaje przy swoim że ogólny system sprzedaży e-drewno jest chory. Juz tłumaczę dlaczego. Na e-drewnie syst i zwykłym mamy dokupić pozostałą część potrzebnego drewna do produkcji, a Lp dają nam 27,5% historii z poprzedniego roku co nie zapewnia żadnej firmie małej czy dużej egzystencji. Pytasz co w zamian więc Ci odpowiem: LP w portalu powinny podać cenę surowca dla nich satysfakcjonującą i Ty jako kupujący z historią dajesz tą cene i powinienes dostać całą mase która Ci przysługuje a nie bić w ciemno może się uda. Jeszcze jedno limit powiniem być podniesiony moim zdaniem do 75-80% historii, wtedy ceny na e-drewno spadłyby napewno, bo większość miałaby surowiec prawie na przęycie a ci co chcą sie rozwijać nie kupują na e-drewnie. Wiem że to jest czcze gadanie...

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-12-03 17:29:05

Zgłoś nadużycie

Zlikwidujmy PLD bo to jest chore!

Takie jest moje zdanie!
Kara nałożona na LP przez UOKiK dotyczyła m.in. PLD i ograniczeń dla kupujących. Jeszcze 3 lata temu większość osób piała jakie to mądre. ALe gdy zaczęły rosnąć ceny naglę e-drewno jest złe? Całość drewna przez e-drewno! A paliwo jak się kupuje do ciężarówek co wam drewno wożą? Za historię zakupów?Paragony z kasy?
Wracając do tej kary - jej podłożem było też obniżenie ceny dla kontrahentów w 2009 roku na drewno W_STANDARD z powodu kryzysu. LP chciały dobrze a dostały po d... uszach:)
A gamoń to dobre słowo, bo kolega powyżej wszędzie tropi spiski i machinacje, szuka łamiących praw. Dla Pana chaos to już by był 1 %, bo rozumiem,że interesuje Pana jedynie trwanie.
Przypominam, że dużo aukcji się już zakończyło, proszę zadzwonić i zapytać:)

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2011-12-04 22:26:12

Zgłoś nadużycie

Wujku gamoniu....

Kolego chyba jesteś na garnuszku LP lub jesteś naganiaczem dużych firm he he...

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-12-05 12:58:18

Zgłoś nadużycie

Wujku gamoniu....

Ponadto chyba nie słyszałeś o negocjacjach cenowych przy zakupie większych ilości towaru (np paliwa) czy długofalowej współpracy . A e-drewno to Ci zapewni???
ponadto odnoszę wrażenie czytając więcej Twoich wypowiedzi ze nigdy nie produkowałeś czegokolwiek za własne pieniądze.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-12-05 13:50:37

Zgłoś nadużycie

przepraszam gamonia....

Czytam te wpisy i bajki jakie pisza niektorzy forumowicze, odnosnie aukcji i cen drewna nie znajac rzeczywistosci, jesli kupujac drewno na e-system PLACIMY DROZEJ JAK W DETALU I TO O OKOLO 5-10ZL I GDZIE TU LOGIKA !!!!!( tyczy sie to s2a to co zauwazylem patrzac na cenniki nadlesnictw w 4 kwartale ) a my przedsiebiorcy kupujemy W LP JAKO HURTOWNICY A NIE DETALISCI!!! pozdrawiam milego wieczoru

jesion [115]Odpowiedz na ten wątek2011-12-07 22:31:26

Zgłoś nadużycie

Zgodnie z zarządzeniem DGLP...

Cena w cenniku detalicznym nie może być niższa niż ceny z e-tystem na dane półrocze. Należy zgłosić taki fakt do odpowiedniej RDLP.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2011-12-08 20:47:45

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA