DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Podłoga do domku letniskowego-porada

Podłoga do domku letniskowego-porada [3]

Witam,
posiadam letniskowy domek na Mazurach. Jest to stara chatka w której chcę wymienić parkiet. Dotychczas podłoga była zrobiona z grubych desek które jednak z wiekiem spróchniały. Obecnie chciałabym w części domku położyć terakotę natomiast w pozostałej no właśnie...tu potrzebowałabym Państwa fachowej porady. Jako że sama nie mam zielonego pojęcia o budowlance proszę o pomoc - czy w domku który jest używany praktycznie tylko w sezonie letnim natomiast na zimę jest zamykany i nieogrzewany można położyć panele? Jeśli nie to co mogliby Państwo doradzić? Prosiłabym o jak najbardziej szczegółową poradę gdyż jak napisałam nie znam się na tym.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.

Emilia B. [1]Odpowiedz na ten wątek2011-11-03 19:15:22

Zgłoś nadużycie

podłoga

Witam!
Do tego typu budynku polecam podłogi warstwowe, które nie są tak wrażliwe na warunki panujące w pomieszczeniach. Do tego zalecam podłogi poddane obróbce termicznej, które dodatkowo skutecznie opierają się czynnikom degradującym drewno (owady, grzyby), i mają jeszcze szerg innych zalet. Polecam też wykończenie olejowe takich desek-powierzchnia naturalna, elastyczna, łatwa w pielęgnacji.
Służę pomocą.

truchal [7]Odpowiedz na ten wątek2011-11-07 09:53:45

Zgłoś nadużycie

Domek letniskowy i podłogi

W zależności od rodzaju budynku,murowany,drewniany ? oraz upodobań własnych.Od tego trzeba wychodzić,ważne również ile przeznaczyć można pieniążków .Podłoga warstwowa jak pisze kolega wyżej się nie nadaje lub jest oprócz plastiku najgorszym wyjściem jeżeli chodzi o trwałość.Jeżeli drewniana to każda ale wykonana jak ma być,nie z boku,ze zdrowego suszonego sztucznie drewna,rodzaj drewna chyba bez znaczenia bo się korzysta bardzo mało.Jeżeli nie ma kosztować dużo to świerk czy sosna wystarczy na pokolenie.Jeżeli twardsza to wiadomo dąb,jesion,modrzew syberyjski byłby chyba najlepszy na takie warunki.Termicznie obrabiane oczywiście jak najbardziej jednak w Polsce te prawdziwe profesjonalnie obrobione z surowca jaki ma być bardzo trudno kupić w Europie jest parę firm umiejących to na prawdę a ceny grubo powyżej 200 zł za m2.Drewno wewnątrz budynków również nie ogrzewanych osiąga do 14-15 % wilgotności.Drewno to czysta natura a domek powinien służyć odpoczynkowi .Powierzchnia olejowana na pewno optymalna.Dobrą podłogę z drewna u nas też nie łatwo kupić,większość jest nie stety fatalnej jakości i nie chodzi o jej wygląd bo on nie ma z jakością wiele wspólnego> Certyfikat,norma powinna Panią upewnić o jakości.

Adam [107]Odpowiedz na ten wątek2011-11-08 15:39:07

Zgłoś nadużycie

Nowe domki holenderskie

A co sądzicie o takich domkach drewnianych, jakie sprzedaje firma Letniskowo? Podobają się Wam? One są całe z drewna właśnie. Na ich stronie jest dużo zdjęć. Mi przypadły do gustu te domki, ale chętnie bym zobaczył je na żywo. Czy ktoś z Was zna może kogoś, kto ma taki domek i wie, jak się w czymś takim mieszka? Bo szczerze powiedziawszy - ja nigdy nie słyszałem. Określa się je mianem nowe domki holenderskie, ale mi one domków holenderskich nie przypominają, bo tamte są tandetne, a te widać, że solidne.

Staszek [2]Odpowiedz na ten wątek2014-07-25 01:03:04

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA