DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Zapytanie

Zapytanie [2]

Witam. Ja z takim pytaniem, tak sie sklada ze wejde w posiadanie 3 dzialek z lasem nie wiem jeszcze dokladnie jakie sa to drzewa ale stawiam na to ze jest mieszanka, dzialki sa w odległościach nie wiekszych niz 10 km od siebie kazda ma chyba kolo 1 hektar. Posiadam tam tez dom i duza stodołe. Pytanie moje jest nastepujace: co bedzie najbardziej opłacalne, oczywiscie wiem ze zalezy to od gatunku drzew ale narazie tak orientacyjnie pare wariantow by sie przydalo. Drzewa planuje wyciąć oczywiscie na poczatek wszystkie formalnosci zwiazane z pozwoleniem itd. Po wycieciu drzewa chcial bym troche przeznaczyc na podłoge do domu i rozne prace remontowe a reszte chcial bym sprzedac. Przypuszczam ze tego drzewa troche bedzie i zastanawiam sie czy nie zainwestowac by w jakas maszyne do ciecia drzewa i robienia drewna kominkowego, czy tez przerobić na deski i sprzedac czy tez nic z tym nie robic i po prostu surowo sprzedac, tylko komu ? Troche juz przeczytalem o drewnie o sposobach przechowywania, suszenia, itd takze mniej wiecej sie juz orientuje i wydaje mi sie ze najlepszym wyjsciem bylo by wlasnie to drewno do kominka mieszkam w takim miejscu ze praktycznie kazdy ma kominek i szybko bym to sprzedał, mam tanich robotnikow na wsi w ktorej sie znajduja te lasy wiec problemu z wycinka i zwiezieniem nie bylo by problemu. maszyne upatrzylem taka nie wiem czy dobra http://www.palax.fi/klapikoneet/pyoeroeteraekoneet/palax-55.html
chcialbym wystartowac w przyszlym roku aczkolwiek jak sie zpręże to moze jeszcze w tym. Prosze was o wyrazeniu swojej opini na ten temat. Pozdrawiam Kuba.

Kuba [2]Odpowiedz na ten wątek2011-11-01 20:41:20

Zgłoś nadużycie

? - temat dla hobbysty amatora z mega dużą ilością wolnego czasu

w jakim wieku masz ten LAS i jaki jest jego skład gatunkowy?

Wrinks [192]Odpowiedz na ten wątek2011-11-02 12:18:19

Zgłoś nadużycie

Mowia mi w rodzinie ze od kad pamietaja to jest czyli okolo 100 lat - dziadek ...

tak mowi ma 84 lata. Sosna przede wszystkim, dąb tez sie moze pojawic.....

Kuba [2]Odpowiedz na ten wątek2011-11-02 12:43:37

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA