DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Początkujący Tartakowiec

Początkujący Tartakowiec [9]

Witam dopiero zaczynam swoją przygodę tartaczną dlatego proszę kolegów jeżeli wiedzą o jakiś informacjach,instrukcjach,serwisów-kach,kontaktach do ludzi znających się na rzeczy i mogących pomóc w sieci dotyczących porad typu rozwieranie ostrzenie pił itd to bardzo proszę o napisanie mi na e-maila lub w tym temacie

cliver [10]Odpowiedz na ten wątek2011-10-08 20:37:34

Zgłoś nadużycie

Początkujący tartakowiec

Witam. Powinieneś kolego sprecyzować bardziej swoje potrzeby, oraz sprecyzować ich priorytety. Wtedy może bym tobie na niektóre pytania odpowiedzieć np. ostrzenie pił.

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2011-10-13 12:59:26

Zgłoś nadużycie

Czemu zaraz na maila? Nie jestem w branży nowy ale tez chętnie poczytam. A ...

może nawet coś napiszę ...

Michał [151]Odpowiedz na ten wątek2011-10-13 14:05:22

Zgłoś nadużycie

A więc koledzy jak ustawić koła w traku ?

cliver [10]Odpowiedz na ten wątek2011-10-13 15:26:35

Zgłoś nadużycie

Kolego jeśli bedziesz zaczynał od koł w Twoim traku to marny Twoj poczatek, ...

musisz zaczac prace na maszynie ktora od poczatku zacznie się zwracac a po krotkim czasie przynosic małe zyski, dopiero pozniej mozesz myslec o rozwoju. W dzisiejszych czasach bedzie Ci trudno stanac na nogi, jaki masz tartak?

BaryDrwal [14]Odpowiedz na ten wątek2011-10-13 22:54:52

Zgłoś nadużycie

Kolego jeśli bedziesz zaczynał od koł w Twoim traku to marny Twoj poczatek, ...

Czyli co według cb mam olać to że koła są krzywo ustawione i rwą się piły tylko ciachać dalej kolego ja już nie urabiam na te piły a gdzie dopiero prąd i mój zarobek ? Jak według cb pytanie jak ustawić koła jest banalne jak nawet nie potrafisz na nie odpowiedzieć tylko snujesz jakieś farmazony które odbiegają od tematu i w niczym mi nie pomagają dzięki za taką pomoc !

cliver [10]Odpowiedz na ten wątek2011-10-14 08:02:39

Zgłoś nadużycie

Koła - trak

Sprawdzić wszystkie możliwe ustawienia , pion, poziom.Ustawienia kół w/g siebie. Wystarczy długa listwa[prosta] przyłożona do powieżchni koła. Musi przylegać idealnie. Następnie rolki, czy przy naciąganiu taśmy odchylają się. Jaki jest luz na rolce od kołnieża ,ja mam 1.5 do 2 mm. Jeżeli jest inaczej trzeba wyregulować. Naciąg piły-czy prawidłowy. JEŻELI koła są odchylone względem siebie [zakładam że są w pionie] to pękają od tyłu ,lub od przodu. Jednym słowem ustawianie i ustawianie. Każdy milimetr jest ważny.

Janusz [8]Odpowiedz na ten wątek2011-10-15 10:28:27

Zgłoś nadużycie

I ot taką odpowiedz mi chodziło
Kolego myślałem jeszcze żeby użyć do ...

tego poziomicy elektronicznej ? co o tym myślisz ?

cliver [10]Odpowiedz na ten wątek2011-10-15 16:01:24

Zgłoś nadużycie

Początkujący tartakowiec

Przyznaj się jakiej marki masz trak i ile ma lat. Czy na osiach kół masz śruby regulacyjne. Rwanie pił to może być sprawa ostrzenia, jaki masz sprzęt do ostrzenia i czym ostrzysz, czy przestrzegasz czasu cięcia. Jakich pił i używasz i jakie mają parametry.

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2011-10-16 10:25:27

Zgłoś nadużycie

Początkujący tartakowiec.

Poziomica el. bardzo dobra , ja używam zwykłej. Tak jak P. Antoni zasugerował. Czym starszy trak tym więcej możliwych usterek. A nie daj Boże samoróbek. Mam taki. ustawiałem go przez 2 tyg. To była wojna o każdy mm. a materia nie chciała sie poddawać. Jeżeli chodzi o piły to najlepiej oddać do ostrzalni, na pewno są w Twojej okolicy. Będziesz miał pewność solidności. Ważne , każde drewno wymaga innego kąta ostrzenia, oraz szranku. Tego trzeba pilnować. Wydajność piły zwykłej to do 1,5 do 2m. Póżniej tępa.

Janusz [8]Odpowiedz na ten wątek2011-10-18 08:57:19

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA