DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Jak "wzmocnić" hamulec w pile łańcuchowej?

Jak "wzmocnić" hamulec w pile łańcuchowej?

Posiadam piłę łańcuchową elektryczną marki Makita, model UC3150A. Ostatnimi czasy przestał działać w niej hamulec bezwładnościowy (to coś, co zatrzymuje łańcuch po wyłączeniu piły). Nie tyle może przestał działać co działał ale zatrzymywał łańcuch po upływie ponad 2 sekund a to już dość niebezpieczne. Rozebrałem piłę i okazało się, że mechanizm hamulca jest zabrudzony mieszanką pyłów i czynników smarujących (chyba normalne po 8 latach pracy). Uznałem, że to właśnie przyczyna takiego stanu dlatego wyczyściłem wszystko najlepiej jak umiałem - elementy "wyjmowalne" (okładzinę i jej uchwyt) odtłuściłem myjąc je płynem do naczyń a bęben na rotorze wyczyściłem czystą szmatką do sucha. Oczywiście całą resztę piły również wyczyściłem z pozostałości p latach pracy. Przyniosło to trochę efektu ale hamulec nadal nie działa tak jak kiedyś.
Czy istnieją jakieś metody które mógłbym zastosować by zwiększyć tarcie okładzin o bęben hamulca w takim stopniu, by hamowanie następowało natychmiastowo?

Link do schematu piły - http://www.makita.de/uploads/media/UC3510A_01.pdf - okładzina na schemacie ma numer (44) a bęben hamulca umieszczony jest na rotorze (16).

biednybelfer [1]Odpowiedz na ten wątek2011-07-20 16:13:03

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA