DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Suszenie tarcicy

Suszenie tarcicy [1]

Witam wszystkich.Jestem tu nowy i mam kilka pytań odnośnie suszenia tarcicy sosnowej. Zleciłem suszenie tarcicy 45mm do wilgotności 8-10%. W suszarni była jakieś dwa dwa i pół tygodnia(suszarnia sterowana komputerowo). Po wysuszeniu okazało się że jest dużo spękań, które dyskwalifikują ją do dalszego przerobu(półfabrykat mebli). Po wymanipulowaniu z długości okazało się, że jest też dużo mikropęknięć, które wychodzą dopiero po wylakierowaniu elementu. Chciałbym się dowiedzieć czy to suszenie nie było zbyt szybkie, a może powinienem kupować tarcice z bocznej części kłody a nie całość jak leci.

Gienek [1]Odpowiedz na ten wątek2011-03-28 15:39:15

Zgłoś nadużycie

suszenie tarcicy

Dyskusja na temat suszenia była prowadzona na początku roku poszukaj może, tam znajdziesz odpowiedz. Część kłody nie ma znaczenia. Czy nie za szybko, można to przeliczyć. Najprawdopodobniej sprawę położyła sprawność techniczna suszarni, lub jej sterownik. Jest to na cennym mankament wielu suszarń obecnie. Nie będę się rozpisywał, gdyż to już robiłem. Radzę Tobie na przyszłość zmienić suszarnie, ze sterownikiem w pół automacie i z suszarnikiem mającym pojęcie.

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2011-04-05 12:09:16

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA