Postulat [12]
Witam. Wczoraj przerabiałem 300m3 S2b brzozy i oniemiałem. Część wałków ze zgnilizną, część krzywa itd, ale jak przyjechał inżynier nadzoru okazało się że wg normy na reklamację (norma alternatywna) ilość wałków nie uzasadnia uznania reklamacji. Więc postulat mój jest taki: Drodzy drzewiarze nie odbierajmy z lasu drewna które nie spełnia norm często bojąc się że ten czy inny l-czy obrazi się na nas i nie będzie szykował dkla nas drewna. Drodzy Państwo płacimy wysokie ceny jak na nasze możliwości, nie mamy większego wpływu na sposób sprzedaży drewna w lasach więc dokładnie wymagajmy tego za co płacimy. Ja osobiście pamiętam czasy w lasach gdzie każdy stos posiadał podwaliny i kołki, gdzie było widać czy są pełne stosy czy nie, teraz l-czy mówi że zrywa forwarder, i nie patrzy za kołkami czy podwalinami (co to nas obchodzi) Zwracajmy na te błache sprawy.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-03-26 19:07:21
Mnie tez tak wozili.....
Ale od kiedy kupiłem normy i jak przyjeżdża brakarz z ramienia RDLP i nawet nie próbuje kwestionować reklamacji.
Nawet kiedyś robiłem reklamację na S2a olcha 2,50 :) uznana . To było 600m3
Ona też ma normy !!!!!
Więc nie bójcie się poczytajcie normy i jeżeli drewno nie odpowiada normie ...reklamacja .
Teraz uwaga dla paleciarzy :P
Czy zdajecie sobie sprawę jaka krzywizna jest dopuszczalna przy S2b opakowaniowym ????????
15 mm na metrze bieżącym :) . Powiedzmy 2 cm na 120 cm :)
I sęki równo z obliną .
W zeszlym tygodniu objechałem kilku paleciarzy , tragedia jakie oni drewno kupują ........
zero tolerancji dla drewna nie spełniającego norm [1]Odpowiedz na ten wątek2011-03-28 09:55:55
Zgadzam się.
Jak wyżej pisałem: nie mamy większego wpływu na sposób sprzedaży drewna więc jak już płacimy to wymagajmy. Niestety wymaga to również zaangażowania przewoźników drewna, których duża część przedsiębiorców wynajmuje, ponieważ przewoźnik w imieniu odbiorcy drewna powinien dokonywać odbioru ilościowego drewna (który przewoźnik wychodząc z auta bierze taśmę i mierzy długość wałków czy stosu). Jednak jest druga strona medalu dla przewoźników tj jeżeli drzewiarze upadną to również odbije się to na kondycji przewoźnika bo nie wszystkich przyjmą potentaci drzewni. Konkludując cały mój post: aby móc wymagać od leśników czegokolwiek musi być dobra współpraca i kontakt między drzewiarzami i przewoźnikami drewna.
P.S gdzie kolego kupiłeś normy???
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-03-28 20:46:06
normy
Ja kupuje normy tu : sklep.pkn.pl
Niestety tartacznictwo nie jest moim hobby i nie potrafię podpowiedzieć aktualnych numerów norm z tego zakresu.
Karol Kopeć [26]Odpowiedz na ten wątek2011-03-28 21:40:12
normy
"zero tolerancji dla drewna nie spełniającego norm" czy możesz podrzucić kolegom aktualne numery omawianych norm?
Karol Kopeć [26]Odpowiedz na ten wątek2011-03-28 21:45:54
Klasyfikacja Jakościowo-Wymiarowa - KJW
Normy normami, a Lasy Państwowe sprzedają surowiec drzewny według opracowanej przez siebie Klasyfikacji Jakościowo-Wymiarowej (KJW) Oczywiście odnosi się ona w jakiś sposób do norm dostępnych w PKN ale nie do końca. Warunki techniczne dla drewna iglastego wielkowymiarowego wg KJW wyglądają następująco: http://www.drewno.pl/artykuly/1038-Warunki+techniczne+%28KJW%29++Drewno+wielkowymiarowe+iglaste..html
Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2011-03-29 02:17:33
Książka
"Klasyfikacja Surowca Drzewnego w Polsce
Poradnik Leśniczego"
Kupiona na tym portalu, ewentualnie normy w PKN.PL
Nr norm macie w umowach z lasami :)
"zero tolerancji dla drewna nie spełniającego norm" []Odpowiedz na ten wątek2011-03-29 10:40:29
Normy.
Oczywiście w umowach sa podawane symbole norm według których jest odbierane drewno, ale np minimalna średnica w górnym końcu dla S2b już nie jest określona, więc każde n-ctwo ustala sobie wg uznania. Nawet spotkałem się z takim kuriozum że S2b brzozowe ma w jednym n-ctwie w górnej średnicy od 11 cm bez kory. Moje zdumienie było o tyle większe jak mierząc wałki w korze średnica górna była 12 cm i wg inżyniera nadzoru jest ona poprawna bo kora w wałkach brzozowych ma grubość około 3-4 mm (nie był zainteresowany normami na potrącenie kory wg gatunku). WIEC NAMAWIAM ODBIORCÓW DREWNA PRZEPROWADZAJMY TZW STRAJK WŁOSKI!!!
P.S do norm.
Normy na drewno tartaczne jest dość dobrze określone w normach ale jeśli chodzi o drewna średniowymiarowe sprawa ma się duuużo gorzej. Pozdrawiam.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-03-29 19:22:29
Zupełnie się z Tobą nie zgadzam
Kup ksążkę j/w i przekonasz sie co i jak
paleciarz [4]Odpowiedz na ten wątek2011-03-31 12:05:31
kolego paleciarz, możesz się ze mną nie zgadzać, ale mógłbyś rozwinąć ...
z czym tak dokładnie. Jeśli możesz to odpowiedz mi na dwa pytania: ile wynosi minimalna średnica górna dla sortymentu dębowego S2b, a jaka dla brzozy?, jaka wielkość sęków (chodzi mi o średnicę) dyskwalifikuje wałki w sortymencie dębowym S2b. Czy w tej magicznej książce którą mi polecasz żebym kupił są zawarte takie dane?
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-04-02 17:49:17
No tak najlepiej się nie zgodzić i "pocałujta w dupe wójta"
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-04-04 19:50:37
No cóż ...
Nie zawsze ma się czas na śledzenie forum.
Jak by Ci tu odpowiedzieć ......widzę ze raczkujesz w branży.
Bo bardzo nerwowy jesteś.
Więc trzeba zdobyć doświadczenie w jakiś sposób, forum Ci tego na pewno nie da, więc zostaje praktyka i nauka .
I to nie jest jakaś magiczna książka, ot po prostu najzwyklejszy poradnik.
Żeby nie było nie namawiam :)
paleciarz [4]Odpowiedz na ten wątek2011-04-07 09:21:36
Kolego paleciarz
Prowadze firmę drzewną ponad 10 lat z przerobem ponad 10000 m3 S2a,S2b WO liściastego sortymentu, ponadto jestem leśnikiem z wykształcenia, więc nie imputuj mi o braku wiedzy i doświadczenia. Grzeczność nakazuje że jeśli się z kimś nie zgadzam (bo mam takie prawo i przywilej) należy jakoś to uzasadnić a nie pisać nie bo nie, poza tym odpowiadasz mi na moją wypowiedź zupełnie nie poruszajac zadanych pytań. Więc o co chodzi? Znasz konkrety to pisz. Wspominając kilka postów wczesniej napisałem że normy dla S2a i S2b są bardzo lakoniczne i pobieżne w przeciwieństwie do WO (chodzi o średnice, sęki) tak jak pisałem.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2011-04-09 17:00:34
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.